Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija antoi oikean liikemiehen nimen rikollishahmolle – liikemies sanoo, että ura katkesi tähän

Joskus romaanihenkilöllä on sama nimi ja ammatti kuin todellisuuden henkilöllä. Pahimmassa tapauksessa se pilaa ihmisen elämän.

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom
Artista Filmi (vas.), MTV3 ja Marja-Leena Hukkanen
Paljon kaimoja on muun muassa Elina Koskelalla (Vera Kiiskinen elokuvassa Täällä Pohjantähden alla), Maria Kalliolla (Minna Haapkylä MTV3:n sarjassa) ja Matti Virtasella (Eero Aho elokuvassa Juoksuhaudantie).
Paljon kaimoja on muun muassa Elina Koskelalla (Vera Kiiskinen elokuvassa Täällä Pohjantähden alla), Maria Kalliolla (Minna Haapkylä MTV3:n sarjassa) ja Matti Virtasella (Eero Aho elokuvassa Juoksuhaudantie). Kuva: Artista Filmi (vas.), MTV3 ja Marja-Leena Hukkanen
Fakta

Täyskaimoja löytyy paljon

HS katsoi Fonecta Finder -puhelinluettelosta, kuinka monta täyskaimaa tunnetuille romaanihenkilöille löytyy.

 Matti Virtanen: yli 150 (Kari Hotakainen: Juoksuhaudantie)

 Marja Nieminen: yli 50 (Pirkko Saisio: Elämänmeno)

 Elina Koskela: yli 30 (Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla)

 Antti Korpi: yli 20 (Ilkka Remes: Ikiyö jne.)

 Maria Kallio: yli 10 (Leena Lehtolainen: Ensimmäinen murhani jne.)

Maailman ainoa Antti Koro googlasi omaa nimeään tammikuussa 2015 nähtyään dokumentin identiteettivarkauksista. Ensimmäinen osuma oli ”Sellaiset rikolliset kuin Koro”. Oliko joku varastanut hänen identiteettinsä?

Kyseessä oli ote sähkökirjasta, mutta tämä paljastui vasta linkin avatessa. Koro oli ihmeissään. Hän toimi toimitusjohtajana kiinteistöalalla kuten teoksen Koro.

Koro lähetti sähköpostin kustantamon toimitusjohtajalle siltä istumalta. Kirjaa lukiessa löytyi myös muita yhteyksiä kirjallisen ja todellisen Antti Koron välillä.

Kirjailija Vepe Hännisen dekkari Hämärämies on rakennusalan väärinkäytöksiä pöyhivä teos. Sen pääosassa on yksinhuoltajaisä ja yksityisetsivä Reko, jonka tarkoituksena on narauttaa ketjurakennusyrittäjä Antti Koro veronkierrosta.

Kirja ilmestyi vuonna 2014. Se ei kiivennyt myydyimpien kirjojen listalle.

Todellisuuden Antti Koro menetti yöunensa ja mielenrauhansa pohtiessaan, miksi juuri hänen nimensä oli valittu rikollisen nimeksi. Hänen maineensa oli ollut jo vuoden vaarassa internetissä ilman että hän tiesi asiasta. Liiketoiminnassa ei arvosteta toisen osapuolen rikollista taustaa.

Koro epäilee menettäneensä ainakin kaksi sopimusta sen takia, että tuleva liikekumppani olisi häntä googlatessaan löytänyt tietoja kirjallisen Antti Koron rikollisesta toiminnasta.

Vasta kolmas yhteydenotto kustantamoon tuotti Korolle vastauksen.

”Ymmärrän Koron mielipahan asian johdosta. Pyrimme heti ottamaan kirjan pois myynnistä asian tutkimisen ajaksi. Joskus jokin tieto- tai keittokirja on poistettu myynnistä asiavirheen vuoksi tai kirjoihin on lisätty korjaussivu, mutta fiktion kohdalla ei ole minun aikanani tapahtunut mitään vastaavaa”, kertoo WSOY:n kustantaja Anna-Riikka Carlson.

Kustantamolle jäi myyntikauden jälkeen makuloitavaksi eli silputtavaksi satoja kappaleita Hämärämiestä. Carlson pyysi Antti Koron nimen poistamista sellaisilta internetsivuilta, joilla se mainittiin kirja-arvion tai -uutisen yhteydessä.

Kustantamo teki kaikkensa, jotta yhteys Antti Korojen välillä katkeaisi. Koro pyysi kustantamolta vahingonkorvauksia.

Antti Koron piina jatkui WSOY:n pyrkimyksistä huolimatta, sillä Googlen hakualgoritmi yhdisti Korot kuukausia myöhemminkin. Hän joutui käyttämään oikeuttaan tulla unohdetuksi. Hän täytti Googlen lomakkeet, joissa hän pyysi, ettei tiettyjä hänen nimellään esille tulevia hakuja ei näytetä hakulistauksessa. Google hyväksyi pyynnöt ripeästi ja linkitykset poistuivat.

Carlsonin mukaan on harvinaista, että kirjallisen henkilön ja todellisen henkilön nimi olisi tismalleen sama.

”Kirjailija tekee nimivalintoja kirjankirjoitusprosessissaan ja jotkut kirjailijat saattavat nimiä googletellakin. Joskus etu- tai sukunimen vaihto voi tapahtua siksi, että kustannustoimittaja huomaa yhteyden julkisuuden henkilöön”, kertoo Carlson.

Joskus kirjailija käyttää kuitenkin tarkoituksellisesti tunnetun henkilön nimeä romaanissaan. Näyttelijä Scarlett Johansson haastoi ranskalaisen kirjailijan Grégoire Delacourt oikeuteen Ranskassa viime vuonna.

Delacourtin Katseenvangitsijat-teoksen (2014) toinen päähenkilö esiintyy Scarlett Johansson -nimellä. Näyttelijä katsoi, että kirjailija pyrki hyötymään hänen kuuluisuudestaan kaupallisesti.

Oikeus päätti, että näyttelijän nimen ja ulkonäön käyttäminen teoksessa juonellisena elementtinä mahtui sananvapauden piiriin, mutta määräsi poistettavaksi teoksesta lauseita, jotka kertoivat paikkaansa pitämättömiä tietoja näyttelijän yksityiselämästä. Johansson epäonnistui myös pyrkimyksissään estää teoksen englanninkielisen käännöksen julkaiseminen.

Korokin teki tapauksestaan tutkintapyynnön poliisille.

Poliisi tutki tapausta kunnianloukkauksena, mutta syyttäjä lopetti esitutkinnan. Perusteena oli se, ettei rikoksesta ole näyttöä, eikä yksityinen tai yleinen etukaan vaadi esitutkinnan toimittamista.

Todellinen Antti Koro on poistunut työelämästä. Hänen mukaansa syynä on fiktiivinen Antti Koro.

Häntä mietityttää edelleen, miksi kirjailija Vepe Hänninen käytti juuri hänen nimeään kuvatessaan hämäräperäistä rakennusurakoitsijaa.

”Olen joutunut astumaan liike-elämästä sivuun, koska nettimaineeni on mennyttä”, Antti Koro kertoo.

”Minua ei ole tähän päivään mennessä syytetty mistään ja nyt nimeni on yhdistetty ties mihin laittomuuksiin. Eivät minua googlettavat mieti, että onko kyseessä keksitty hahmo vai minä. He lukevat, että ’sellaiset rikolliset kuin Koro’, ja lakkaavat vastaamasta puheluihin ja meileihin.”

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kirjailija Vepe Hänninen
Kirjailija Vepe Hänninen

Kirjailija Vepe Hännisen mukaan kyseessä on ollut ikävä sattuma.

”Hain nimiä saundin perusteella, halusin että sen hahmon nimi vähän särähtää. Siitä tuli tämä Koro. Ja sille piti saada oikein miehekäs ja perinteinen etunimi pariksi”, Hänninen kertoo.

Koro pohtii, että olisi ottanut yhteyttä kustantamoon, vaikka hänen nimensä omaava hahmo olisi ollut hyvä tyyppi. Silloin hän ei olisi kuitenkaan saanut rikollista mainetta samannimisyyden johdosta.

Vahingonkorvauksia Koro ei ole saanut. Rahaa tärkeämpää hänelle olisi ollut ripeä asian selvitys ja anteeksipyyntö kustantamolta.

Koro toivoo, että kustantamoissa kiinnitettäisiin enemmän huomiota kirjojen hahmojen nimiin.

”Kustantamo sanoo tehneensä kaikki tarkistukset, joten voiko Antti Koro -nimen käyttö olla sattumaa? Minä en tästä asiasta pääse eroon enää koskaan”, Koro sanoo.

Kustantaja Carlson kertoo, että tämä tapaus ei ole vaikuttanut WSOY:n kustannusprosesseihin juurikaan.

”Hahmojen nimet eivät ole edelleenkään kustannustoimittajan huolilistalla kovin korkealla”, hän toteaa.

Vepe Hännisen kirjoitusprosessiin tapaus on vaikuttanut. Hän googlaa nykyään kaikkien kirjallisten henkilöidensä nimet kirjaa kirjoittaessaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat