Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yllättävä kuolema teki Venetsian Zaha Hadid -näyttelystä maailman tunnetuiman naisarkkitehdin muistonäyttelyn

Näyttely antaa monipuolisen ja kattavan kuvan arkkitehdistä, joka nousi maailman huipulle

Kulttuuri
 
Paula Holmila
Steve Double
Zaha Hadid (1950–2016) oli ensimmäinen Pritzker-arkkitehtuuripalkinnon voittanut nainen.
Zaha Hadid (1950–2016) oli ensimmäinen Pritzker-arkkitehtuuripalkinnon voittanut nainen. Kuva: Steve Double
Kuka?

Zaha Hadid

 Syntynyt Bagdadissa 1950, kuoli Miamissa 2016.

 Aikansa merkittävimpiä arkkitehtejä.

 Voitti Pritzker-palkinnon (2004) ensimmäisenä

naisena.

 Opiskeli muun muassa Rem Koolhaasin oppilaana.

 Perusti oman toimistonsa Lontoossa 1979.

 Ansioluettelossa 950 työtä 44 maassa.

 Tunnetaan erityisesti kaarevia muotoja ja betonia käyttävistä suunnitelmistaan. HS

Venetsia

Viimeinen ilta Venetsiassa. On pakko ehtiä Zaha Hadidin näyttelyyn Palazzo Cavalli Franchettiin. Se löytyy hetken etsimisen jälkeen Canal Granden varrelta, Galleria dell’Accademiaa vastapäätä. Opasteita ei näy missään, kohdalle täytyy vain osua. Mutta voi, näyttely on suljettu puoli tuntia aikaisemmin!

Ulos astuu arvokkaan näköinen keski-ikäinen herra. Kymmenen minuutin lamento, italiankielinen vaikerrus, korvaamattomasta menetyksestä sulattaa hänen sydämensä. Suljetun näyttelyn ovet aukeavat.

Herra osoittautuu rakennuksen omistavan säätiön presidentiksi Adriano Berengoksi, joka on itsekin suunnittelija. Säätiö kantaa nimeä Fondazione Berengo, ja se edistää kuuluisaa venetsialaista lasimuotoilua sekä järjestää näyttelyitä ja koulutusta palatsissaan.

”Zaha Hadid halusi jakaa kanssamme arkkitehtuurin tulevaisuuden visiot”, Berengo kertoo kaunopuheisesti. Yksi monista määreistä, joita Hadidin arkkitehtuuriin liitetään, onkin futurismi.

On muitakin, esimerkiksi dekonstruktionismi. Hadid itse puhuu parametrisesta arkkitehtuurista: arkkitehti määrittää parametrejä, ja tietokone voi toteuttaa niiden avulla lukemattomia vaihtoehtoja.

Suomennosta parametriselle ajattelulle on vaikea keksiä. Vastaus löytyy tutustumalla Hadidin arkkitehtuuriin ja ajatteluun, joista saa loistavan kokonaiskuvan Venetsian näyttelyssä. Ilman tietokoneita Hadidin visiot eivät onnistuisikaan.

Lattiasta kattoon koristeltu, uusgoottilaiseen tyyliin 1800-luvulla remontoitu 1500-luvun venetsialaispalatsi ja Hadidin arkkitehtuuri ovat häkellyttävä yhdistelmä.

Hadidin arkkitehtuurin katsauksesta Venetsiaan sovittiin hänen kanssaan viime lokakuussa, mutta esittely muuttuikin muistonäyttelyksi; Zaha Hadid kuoli yllättäen 65-vuotiaana 31. maaliskuuta.

Niinpä näyttelystä tehtiin aiottua suurempi. Se kattaa käytännössä koko Hadidin tuotannon 1970-luvun lopun maalauksista viimeiseen toteutuneeseen työhön, Salernon satamaterminaaliin.

Osteriksikin kutsuttu Salernon satamaterminaali valmistui huhtikuussa pari viikkoa Hadidin kuoleman jälkeen. Terminaali on suunniteltu puolen miljoonan vuosittaisen matkustajan läpikulkua ajatellen. Suunnittelukilpailu terminaalista käytiin jo 16 vuotta sitten. Monet Hadidin hankkeista joutuivat odottamaan toteutusta pitkään. Monet eivät toteutuneet koskaan, useista riideltiin verisesti.

Stoyan Nenov / Reuters
Geidar Alijev -keskus on Azerbaidžanin pääkaupungin Bakun tunnetuin rakennus.
Geidar Alijev -keskus on Azerbaidžanin pääkaupungin Bakun tunnetuin rakennus.

”En tunne kuuluvani arkkitehtuurin establishmentiin”, Hadid on kuvannut. ”Olen ulkopuolinen. Roikun reuna-alueilla ja pidän siitä. En sinänsä vastusta valtavirtauksia. Minä vain teen mitä teen.”

Hadidin oma arvio kuvaa hyvin hänen kulkemaansa tietä. Hän oli arvostettu ja myös matkittu.

Venetsiassa on parhaillaan meneillään myös arvostettu Venetsian biennaali. Dame Hadidia ei ollut kutsuttu tällä kertaa mukaan, mikä on varmaan harmittanut häntä.

Tosin ehkä juuri Hadid ei kuulu biennaaliin, jossa korostetaan ekologisia arvoja, vaatimattomuutta ja inhimillisiä mittasuhteita. Hän teki suurta, kallista ja näyttävää. Hän saattoi jopa edustaa niitä tähtiarkkitehteja, joita biennaalin tämänkertainen pääkuraattori, chileläinen arkkitehti Alejandro Aravena, moittii oma edun tavoittelijoiksi ja korporaatioiden palvelijoiksi.

Zaha Hadid tuskin teki pelkästä rahasta mitään, mutta raha ja ”korporaatiot” saattoivat tarvita häntä luomaan itselleen mainetta. Hänhän oli etuoikeutettu, lähtöisin varakkaasta irakilaisesta teollisuusperheestä, ja hänellä oli hyvin voimakas oma näkemys, jota hän toteutti johdonmukaisesti ja vastuksista piittaamatta.

Hadidin näkemys ei ollut halpa, mutta tilaajia löytyi aina, kun ura oli ensimmäisten kymmenen vuoden jälkeen päässyt vauhtiin. Kuten jokseenkin kaikki maailmanmaineeseen yltäneet uudistajat, Hadidkin joutui aluksi raivaamaan tiensä voittamalla kansainvälisiä arkkitehtuurikilpailuja.

Adriano Berengo vihjaa, että Zaha Hadid ehdotti itse näyttelyä. Jos näin oli, siitä voi aavistella harmistusta biennaalin ulkopuolelle jäämisestä. Tämä on kuitenkin vain arvailua.

Zaha Hadid oli kiistatta maailman kaikkien aikojen tunnetuin ja menestynein naisarkkitehti. Nais-etuliitettä pitää nykyään jo pyytää anteeksi, mutta arkkitehtuuri kuten muukin rakentaminen on jostain syystä säilynyt varsin miehisenä alana. Suomessa sentään jo enemmistö arkkitehdeistä taitaa olla naisia.

Paula Holmila
Näyttely antaa kattavan kuvan Zaha Hadidin muotokielen kehittymisestä.
Näyttely antaa kattavan kuvan Zaha Hadidin muotokielen kehittymisestä.

Palazzo Franchettin näyttelyssä näytetään Hadidin ajattelun kehittyminen piirtämällä ja maalaamalla, pienoismallityöskentelyn avulla, myöhemmin tietokoneavusteisen kuvantamisen, huonekaluissa ja valaisimissa tehtyjen muotokokeilujen ja myös pääasiassa Hélène Binet’n valokuvien avulla. Lisäksi on videoita.

Tämä hyvin huolellinen pedagogisuus, jota erinomainen näyttelyluettelo vielä täydentää, on erittäin perusteltua muistonäyttelyssä. Se avaa ainutlaatuisen mahdollisuuden todella paneutua Hadidin tuotantoon.

Hadidin 1970–80-luvun maalauksista ja piirustuksista osa oli jo nähtävinä Helsingissä Rakennustaiteen museon näyttelyssä vuonna 1988. Silloin hän oli voittanut kilpailuja, muttei ollut saanut toteutettavakseen vielä yhtäkään rakennusta. Varhaisista kuvista näkee, että Hadid ihaili 1910–20-lukujen venäläistä konstruktivismia. Rodšenkon diagonaalit, Malevitšin suprematismi ja Tatlinin tornit on tutkittu tarkoin.

Hadid on kertonut etsineensä alusta pitäen kolmiulotteisuutta litteään, kaksiulotteiseen kuvaan. Hän arvioi 1910–20-lukujen abstraktin taiteen vapauttaneen sommittelun. Tämä kehitys mahdollisti modernin arkkitehtuurin, painottaa Hadid.

Tästä ajattelusta hyvä esimerkki on hänen Hongkongin Peakin suunnitelmansa ja sen kuvat 1980-luvun alusta. Hadid voitti suunnittelukilpailun, mutta projektia ei koskaan toteutettu. Hän kutsuu tuota aikaa esidigitaaliseksi. Tietokoneavusteinen 3d-suunnittelu mullisti kaiken, mahdollisti uusien muotojen toteuttamisen ja avasi Hadidille tien haaveidensa toteutumiseen.

Arkkitehdit eivät rakenna, he piirtävät. Mutta ”piirustuksen kääntäminen rakennukseksi on aina hyvin problemaattista, varsinkin jos etsii innovaatioita”, Hadid pohtii näyttelyluettelossa.

Toby Melville / Reuters
Lontoon uintikeskus valmistui vuoden 2012 olympialaisiin.
Lontoon uintikeskus valmistui vuoden 2012 olympialaisiin.

Tietokoneavusteisen suunnittelun tähtenä hän kuitenkin lausuu varoituksen sanan. Ajatteleminen kynän ja paperin kanssa on hidasta, 3d-tekniikalla työskentely joskus liiankin nopeaa, joten tärkeä ideoiden kypsyttely voi jäädä liian vähälle. Hän pitää myös pienoismallien tekemistä tärkeänä ja jännittävänä vaiheena suunnitteluprosesseissa.

Havainnekuva ei korvaa pienoismallia.

Hadid sanoo tajunneensa 3d-tekniikan mahdollisuudet paljon aikaisemmin kuin muut. Tämä on täysin mahdollista.

Suurin osa Hadidin töistä on muissa maanosissa kuin Euroopassa: Japanissa, Kiinassa, Yhdysvalloissa, Arabian niemimaalla, Turkissa. Venetsiassa hänen tuotannostaan saa kuitenkin erinomaisen kattavan kuvan.

Viimeistään Franchetti-palatsin hienossa näyttelyssä tulee pohtineeksi, missä määrin Hadidin matemaatikkotausta on vaikuttanut hänen geometriseen ennakkoluulottomuuteensa ja kunnianhimoonsa.

Zaha Hadidin arkkitehtuuria Venetsian Palazzo Franchettissa (San Marco 2847) 27. marraskuuta saakka.

Jason Lee / Reuters
Galaxy Soho -rakennus nousi Pekingiin vuonna 2012. Siinä näkyvät Zaha Hadidin arkkitehtuurille tyypilliset orgaaniset muodot.
Galaxy Soho -rakennus nousi Pekingiin vuonna 2012. Siinä näkyvät Zaha Hadidin arkkitehtuurille tyypilliset orgaaniset muodot.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat