Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Melbournen ACDC on epäonnen katu – jo viisi maailmankuulun Banksyn teosta tuhoutunut

Rakennusmiehet runnoivat kansainvälisesti tunnetun katutaiteilijan seinämaalaukset murskaksi ja heittivät roskalavalle

Kulttuuri
 
Mick Tsikas / Reuters
Banksyn töitä hävitettiin Melbournessa myös vuonna 2010, jolloin siivoojat peittivät Banksyn työn. Tuolloin hävitetyn työn paikalle tuotiin tuloste.
Banksyn töitä hävitettiin Melbournessa myös vuonna 2010, jolloin siivoojat peittivät Banksyn työn. Tuolloin hävitetyn työn paikalle tuotiin tuloste. Kuva: Mick Tsikas / Reuters

Melbournessa Australiassa sijaitseva ACDC Lane on osoittautunut epäonniseksi kaduksi Banksylle, maailmankuululle katutaiteilijalle.

Australialaisen rockyhtyeen AC/DC:n mukaan nimetyllä ACDC Lanella on tuhoutunut kahden vuoden aikana jo viisi Banksyn tunnettua katutaideteosta, brittilehti The Guardian kertoo.

Nyt karun kohtalon ovat kokeneet seiniin taiteillut rottamaalaukset, joista kolme hävisi rakennustöiden vuoksi.

Rottamaalausten uskotaan olleen suurin ja merkittävin yksittäinen kokoelma Banksyn töistä Melbournessa. Anonyyminä esiintyvä brittitaiteilija maalasi ne sapluunatekniikalla vuonna 2003.

Rakennustyömiehet ilmeisesti turmelivat graffitit asentaessaan uutta sisäänkäyntiä. Oviaukon yläpuolelle on nyt maalattu sanat ”dream big”, vapaasti suomennettuna unelmoi isosti.

Banksyn töiden katoamisen huomasi heinäkuun alussa Meyer Eidelson, joka on kiertomatkoja Melbournessa tekevän yhtiön omistaja. Hän kommentoi australialaiselle The Age -lehdelle, että graffitien koristama murskattu seinä on ”kuormattu järjettömästi roskalavalle”.

Runnellut teokset sijaitsivat vain kahden metrin päässä kahdesta muusta Banksyn maalauksesta, jotka tuhoutuivat vuonna 2014.

Melbournen keskustassa sijaitseva ACDC Lane on vilkkaan Flinders Lane -ravintolakadun poikkikatu.

Banksy on tunnettu useista huomiota herättävistä tempauksistaan ja maalaustensa kantaaottavuudesta. Teoksia on myyty huutokaupassa melko suurilla hinnoilla. Taiteilijan seinistä onnistuneista irrotetuista graffiteistakin on maksettu satojatuhansia.

Banksyn katutaidetta on tuhoutunut Melbournessa ennenkin.

Vuonna 2013 kovia koki Fitzroyn kirkon muuriin taiteillut teokset rotasta ja pommia syleilevästä tytöstä. Ne peitti vahingossa rakennuksen omistajan appiukko, joka talonvahtina ollessaan halusi auttaa ja maalasi rakennusta. Hän ei tiennyt Banksyn teosten merkittävyyttä.

Rakennusmiehet puolestaan hävittivät kuvan laskuvarjolla lentävästä rotasta vuonna 2012, kaupungin puhtaanapitotyöntekijät jynssäsivät toisen rottakuvan pois näkyvistä vuonna 2010 ja vandaalit tuhosivat yhden teoksen akryylimaalilla vuonna 2008.

Vaikka Banksyn maalausten sijainti tiedetään hyvin Melbournen taidepiireissä, jotkut ovat kieltäytyneet paljastamasta niiden sijaintia aiempien tuhojen vuoksi. Graffitien ei haluta olevan liian helppo kohde vandaaleille.

Eidelson kirjoittaa blogikirjoituksessaan, että lähestymistapa on ollut väärä. ”Olen vihainen, mutta ehkä siksi, että minulla on huono omatunto.”

Hän sanoo ajatelleensa, että Banksyn ikoninen taide pysyisi paremmin turvassa, jos sen olemassaolo salataan mainostamisen sijaan.

”Olin väärässä. On aika puhua suoraan. Kaupunkimme kulttuurinen perintö on uhattuna”, Eidelson kirjoittaa.

Melbournen kaupungin tiedottaja kertoi The Agelle, että kaupunki yrittää säilyttää lailliset katumaalaukset mahdollisuuksien mukaan. Hän kuitenkin sanoi katutaiteen luonteeseen kuuluvan, että se on väliaikaista, lyhytkestoista ja ikuisesti muuttuvaa.

”Melbourne on Australian katutaiteen pääkaupunki, ja me näemme tämän taiteen keskeiseksi kaupungin eloisuudelle.”

Melbourne ei ole ainoa kaupunki, joka on poistanut Banksyn taidetta katukuvasta.

Vuonna 2014 Essexin kreivikunnassa Britanniassa maalattiin peittoon rasistisena pidetty teos, ja vuonna 2013 Lontoon keskustassa sijainnut maalaus hävitettiin. Tuolloin Lontoon varapormestari sanoi, että sen säilyttäminen voitaisiin nähdä kannanottona graffitien suvaitsemisen puolesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat