Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sananvapausjärjestön puheenjohtaja: Kirjailijan olisi hyvä tarkistaa, onko hahmon nimi käytössä todellisella ihmisellä

Hakukoneet voivat sekoittaa todellisten ihmisten ja kirjallisten hahmojen nimet toisiinsa. Tästä voi aiheutua ihmisille ikävyyksiä.

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom
Sirpa Räihä / HS
Sirpa Kähkönen pitää hyvänä, että kirjailijat tarkistavat henkilöhahmojensa nimet ennen julkaisua.
Sirpa Kähkönen pitää hyvänä, että kirjailijat tarkistavat henkilöhahmojensa nimet ennen julkaisua. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Sananvapausjärjestö Suomen PENin puheenjohtaja, kirjailija Sirpa Kähkönen toteaa, että on todellinen ongelma, jos todellisten ihmisten ja kirjallisten hahmojen tiedot sekoittuvat hakukonehauissa.

”Hakukoneiden aikakautena hahmojen nimeäminen on yksi lisäpulma kirjailijan työssä. Se vaatii työtavan säätämistä.”

Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, miten liikemies Antti Koro oli leimautunut netissä rikolliseksi. Leimautuminen johtui siitä, että hän on Vepe Hännisen Hämärämies -dekkarin rikollisen rakennusyrittäjän kaima.

Google ei erota, onko kyseessä todellinen vai fiktiivinen henkilö. Se listasi kirjan henkilön tietoja hakutulosten kärkeen. Todellisen ja rikollisen Koron tiedot sekoittuivat.

Medialukutaitoisten somenatiivien sukupolville Koron huoli maineestaan voi vaikuttaa liioitellulta.

Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan lue hakutuloksia otsikkoa pidemmälle, ja yksi hakutulos riittää heille.

Sananvapausjärjestö Suomen PENin puheenjohtaja, kirjailija Sirpa Kähkönen toteaa, että ongelma on todellinen.

”Hakukoneiden aikakautena hahmojen nimeäminen on yksi lisäpulma kirjailijan työssä. Se vaatii työtavan säätämistä.”

Yhtäältä kyseessä on kirjailijan sananvapaus. Toisaalta kyseessä on todellisen henkilön maine, joita testataan usein ensi kädessä googlaamalla henkilön nimellä.

Voidaanko kirjailijan sananvapautta rajoittaa niin, että hän ei saisi nimetä hahmojaan haluamallaan tavalla?

Kähkösen mukaan tämä on maailman ja Suomenkin mittakaavassa pienimpiä sananvapausasioita. Kirjailijan on pohdittava, aiheuttaako hän mahdollisesti tahtomattaan haittaa jollekin. Pahastuminen on pieni asia, mutta haitan aiheuttaminen iso.

”Kirjailijalle ei voi asettaa velvoitetta selvittää, onko hahmolla kaimaa todellisessa elämässä. Se olisi kuitenkin hyvä tapa.”

Kirjailija voi selvittää hakukoneiden avulla, onko romaanihahmon nimi jo jonkun todellisen ihmisen nimi. Kaikilla ihmisillä ei kuitenkaan ole kotisivuja tai Facebook-profiilia.

Törkeän fiktiivisen kaiman ja Googlen hakualgoritmin yhteisvaikutus asettaa suurimpaan vaaraan henkilöt, joilla ei jo ole vahvaa netti-identiteettiä. Tilanne on samankaltainen kuin ihmisillä, joilla on todellisia kaimoja, joiden toimet ovat arveluttavia. Tällöin sekaannus voi selvitä kuvahaun avulla.

Ilmiö sinänsä on vanhempi kuin hakukoneet. Varsinkin pienemmillä paikkakunnilla asuvat kirjailijat ovat pahastuttaneet naapureitaan käyttäessään heidän nimiään hahmojensa niminä. Eikä Petkeleensyrjällä voi oman kylän kirjailijalle tällaisesta sanoa.

Romaaneihin kirjoitetaan usein myös tarkoituksella todellisesta elämästä peräisin olevia hahmoja. Näin on erityisesti historiallisissa romaaneissa, joissa hahmot tuovat aitoa ajankuvaa. Mannerheim on tyypillinen sotaromaanien sivuhahmo ellei jopa päähenkilö.

Eläviä henkilöitä on romaaneihin eksynyt myös aiemmin, vaikka tapaukset ovat harvinaisia. Kustannustoimittaja Samuli Knuuti muistelee, että todellinen Raimo Kytömäki otti vuosituhannen vaihteessa yhteyttä kirjailija Kari Hotakaiseen, jonka teoksessa Sydänkohtauksia eli kuinka tehtiin Kummisetä (WSOY 1999) esiintyy hänen kaimansa. Kirjailija oli jopa tarkistanut nimen olemassaoloa puhelinluettelosta, mutta sitä ei ollut löytynyt. Kytömäelle lähetettiin pino kirjoja lepykkeeksi.

Joskus ihmiset jopa hakeutuvat romaanihenkilöiksi, vaikka vain samannimisyyden kautta. Otava järjesti vuosia sitten kilpailun, jonka voittajan mukaan nimettiin hahmo Reijo Mäen Vares-dekkarissa. Mäki muistaa, että voittaja oli nainen, mutta hän ei muista kuinka hahmolle kävi tai edes missä romaanissa hahmo esiintyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat