Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuulkaas valittavat rock-papat: Nuoriso kapinoi ja pop tekee vallankumousta – tutustukaa tekin

Pop-maailman kirkkain huippu on harvoin ollut yhtä poliittista kuin nyt

Kulttuuri
 
Jussi Pullinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Suomessa on viime aikoina oltu huolissaan nuorisosta.

Tarkalleen ottaen siitä, että nuoriso ei enää rock-festivaaleilla kuuntele rock-musiikkia.

”Kotimainen festariväki sai tarpeekseen”, otsikoi rockin katoa festivaaleilta ihmetellyt Ilta-Sanomat – päivää sen jälkeen, kun Ruisrock oli tehnyt nykymuotoisen kävijäennätyksensä. Yle julkaisi toukokuussa laajan – ilmeisesti jonkinlaista epäkohtaa penkoneen – tilastollisen selvityksen, joka paljasti, että festivaaleilla ”hip hop -esiintyjiä on jo enemmän kuin rock-bändejä”.

Helsingin Sanomissa Pate Mustajärvi muisteli aikoja takahuoneessa ”oksennusta rinnoilla ja kulli ulkona” ja ihmetteli, mihin rock katosi. Aamulehdessä julistettiin, että ”festarimusiikkia tehdään ihmisille, jotka eivät kaipaa muutosta”.

Olen eri mieltä.

Ensinnäkin pop-maailman kirkkain huippu on harvoin ollut yhtä poliittista kuin nyt. Maailman suurimmat tähdet Beyoncésta Kim Kardashianiin ja ykkösrivin räppäreihin saarnaavat maailman muutoksesta lähes kyllästymiseen saakka: Beyoncé on naisten ja mustien vapautusliikkeen johtotähti, bändit ja dj:t peruvat keikkojaan Yhdysvaltain osavaltioista, joissa vähemmistöjä ei kunnioiteta ja Taylor Swift vääntää koko bisnesmallia uusiksi (toki myös oman etunsa tähden).

Popeda sai aikaan, no, vähemmän.

Samalla nuorisoa luonnehditaan yleisesti konformistisemmaksi. Todisteena on esitelty sitä, että taannoisessa kyselyssä nuorten tunnetuimpia idoleita olivat tähtitubettajat, joista moni edustaakin vanhastaan keskiluokkaisten arvojen kovaa ydintä. Tämä poikkeaa ilmeisesti merkittävästi sellaisista takavuosien pääidoleista kuin Danny, Backstreet Boys, MacGyver, Bay City Rollers tai Abba. Tubettajat toki puhuvat itsestään – ihan toisin kuin ennen, kun luettiin Suosikkia ja Jyrki Hämäläinen puhui siinä itsestään.

Erikoisinta on väittää nuorison hylänneen kapinan.

Näin ajatteleva ei ehkä tunne feminististä vallankumousta tihkuvaa Tumblria, Anonymous-liikettä, hakkeriyhteisöä, Redditiä tai ylipäänsä netin pirstaleprotestia. Huomaamatta on jäänyt myös, kuinka tämä meemien sukupolven kapina muuttuu Corbyneiksi, Sanderseiksi, Black Lives Matteriksi, tasa-arvoisiksi avioliittolaeiksi tai USA:n kampusten tasa-arvotaisteluksi. Kaiken tämän keskus ei vain ole musafestari, koska tarjolla on jotain paljon parempaa – internet (jossa muuten elää valtava musiikin underground-skene).

On totta, että nuorisokulttuuri on enemmän pirstaleina kuin koskaan. Juuri siksi sitä kannattaa tutkia Ruisrockia syvemmältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat