Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämä nainen valmistaa Vallilassa puudildoja ja aikoo valloittaa niillä maailman

Kulttuuri
 
Yrittäjä Tea Latvala suunnitteli Mister Rosewood -nimisen design-puudildon, ja aikoo satsata aktiivisesti sen markkinointiin ulkomaille.
Yrittäjä Tea Latvala suunnitteli Mister Rosewood -nimisen design-puudildon, ja aikoo satsata aktiivisesti sen markkinointiin ulkomaille.

Helsingin Vallilassa on alkuvuodesta asti valmistettu design-tuotetta, jonka toivotaan lyövän ulkomaillakin läpi kunnolla.

Valtion innovaatiokeskus Tekes käynnisti äskettäin projektin, jonka tarkoitus on auttaa kyseisen tuotteen kansainvälistä levitystä (virallisella kielellä kyse on ”konseptin kansainvälistymisen valmisteluhanke.”)

Niin että mikä se tuote on?

Design-dildo Mister Rosewoodia valmistavan ja myyvän Teatiamo-yrityksen perustaja Tea Latvala ei osaa sanoa, onko tämä ensimmäinen kerta, kun Tekes-tukea myönnetään seksiapuvälineen kehitykselle.

”Mutta siitä olen aika varma, että aiemmin sitä ei ole myönnetty esineelle, joka on käytännössä puukapula”, Latvala sanoo.

Latvalan puudildon suosio on lähtenyt lyhyessä ajassa kovaan nousukiitoon. Tekniikka & Talous -lehden mukaan suomalainen seksivälineiden verkkokauppa Kaalimato.com otti sen hiljattain valikoimiinsa.

Ilmeisesti Mister Rosewood tulee näkymään myös tulevassa Hottikset 2.0 -realitysarjassa, sillä Seiskan videon perusteella sarjan tunnetuimmalla hahmolla Bile-Danilla on kapula kämpässään – näkyvyyttä sekin.

Latvala aikoo puskea dildoaan tosissaan ulkomaille. Jakelusopimus on jo neljään Latinalaisen Amerikan maahan ja seuraavaksi hän aikoo lähteä Espanjaan etsimään sikäläistä riittävän isoa jakelijaa. Toistaiseksi myynti on kuitenkin ollut pienimuotoista.

Itsensä Latvala kuitenkin elättää jo pelkästään Teatiamolla: toinen, graafista suunnittelua tehnyt toiminimi on saanut jäädä.

Kurikasta kotoisin oleva Latvala, 38, perusti erotiikkavälineitä myyvän Teatiamon toiminimen viime vuonna. Koska oli vielä tuolloin kiinni aiemmassa työsuhteessaan, yrityksen toiminta on lähtenyt käyntiin kunnolla vasta tämän vuoden puolella. Teatiamossa on hänen lisäkseen kaksi osakasta.

Myynnissä on myös lasisia ja pvc:stä tehtyjä hieromasauvoja – Latvalan suunnittelemia nekin – mutta puudildosta on tullut firman selkeä lippulaivatuote.

Koulutukseltaan Latvala on vaatesuunnittelija. Hän valmistui Lahden muotoiluinstituutista 2002 ja muutamaa vuotta myöhemmin maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Hänen aiemmat työpaikkansakin ovat olleet vaatealalla eri yrityksissä, muun muassa art directorin tittelillä.

Eräänlainen siemen nykyiselle alalle kylvettiin 2008, kun Latvala juonsi G-pistettä, Nelosella pyörinyttä seksiaiheista talk show’ta, yhdessä Anna Perhon kanssa. Latvala kertoo jonkun ohjelman tuottajista bonganneen hänet vaatefirman kuvauksista, aiempaa tv-kokemusta hänellä ei ollut.

”En tietenkään silloin vielä keksinyt, että joku päivä alan suunnitella hieromasauvoja puusta”, Latvala naurahtaa.

Varsinainen päätös Teatiamon perustamiselle syntyi viime vuoden aikana, Latvalan ollessa vielä vaatefirman palkkalistoilla.

”Halusin alkaa tehdä jotain omaa, uutta ja erilaista. Aloin pohtia seksivälinealaa, ja sitä, miksi siihen liittyy edelleen kaikenlaisia tabuja. Kaikki me kuitenkin harrastetaan seksiä”, hän sanoo.

Latvala halusi välttää seksivälineisiin usein liittyviä halpoja ja muovisia mielikuvia, ja yhdistää niihin oikeaa designiä: selkeitä, yksinkertaisia muotoja.

”Sitten keksin idean puusta materiaalina. Aloin tutkia puumateriaaleja, miettiä muotoilua ja siitä se lähti”, hän kertoo.

Aivan ainutkertainen suomalainen keksintö Mister Rosewood ei ole, vaikka puista dildoa Suomessa ei tiettävästi olekaan ennen valmistettu. Tunnetuin suomalainen seksiväline lienee muotoilija Stefan Lindforsin vuonna 2004 suunnittelema käärmeenmuotoinen Serpent-dildo, jota myydään edelleen.

Tekniikka & Talouden mukaan turkulainen Studio48-yritys taas valmistaa ääneen ja kehon lämpöön reagoivia älyvibraattoreita.

Hieromasauvaa suunnitellessa täytyy kiinnittää paljon huomiota käytettävyyteen, Latvala sanoo – onhan sillä muukin tarkoitus kuin olla pelkkä design-kapistus.

”Pitää miettiä aerodynamiikkaa, mittasuhteita ja muuta. Tässä pitää tietysti olla vielä erityisen tarkkana, että lakka on varmasti myrkytöntä ja että kaikki liukuaineet sopivat siihen, ja että puu on sellaista, joka ei aiheuta mitään allergisia reaktioita.”

Tosin ihmisten suurin huolenaihe on Latvalan mukaan ollut, jääkö puudildosta tikkuja.

”Ehkä suomalaiselle voi tulla tällaisesta ensimmäisenä mieleen jokin kirveellä veistetty halko”, Latvala sanoo.

Luonnollisesti myös testikäyttö on ollut tärkeä osa sunnitteluprosessia. Mister Rosewoodia on testannut Latvalan mukaan laaja joukko ihmisiä, myös suunnittelija itse.

”Olen aina ajatellut, etten voisi seistä jonkun itse myymäni tuotteen takana, jos siitä ei olisi itsellä kokemusta.”

Kilpailu seksivälinealalla on kovaa eikä Mister Rosewoodkaan ole ainoa puinen hieromasauva markkinoilla. Nyt Teatiamon avuksi on kuulemma saatu jo yksi Suomen huippumainostoimistoista, jonka nimeä ei voi kuitenkaan vielä paljastaa.

Mutta vaikka kaikki näyttää nyt lupaavalta, helposti Teatiamo ei ole tähän pisteeseen kuitenkaan päässyt, Latvala kertoo. Starttirahoja ja lainoja ei alkuun meinannut irrota millään – Latvalan mukaan yrityksen ala vaikutti nihkeään suhtautumiseen varmasti.

Alkuvuodesta Latvala kiersi Yhdysvaltoja usean kuukauden ajan ja yritti löytää yhteistyökumppaneita sieltä. Samalla hän kokeili firmalleen joukkorahotusta Indiegogo-palvelun avulla, mutta se yritys loppui lyhyeen.

Latvala yritti joukkorahoituskampanjalleen perinteisestä poikkeavaa, humoristista kärkeä, ja tiedotti haluavansa lähettää suunnittelemansa dildon jenkkikoomikko Amy Schumerille.

Pian hän sai ukaasin Schumeria edustaneelta lakimiestiimiltä, joka käski poistamaan kaikki maininnat näyttelijästä. Latvala totteli ja yritti vielä jatkaa Indiegogo-kampanjaa ilman Schumeria, mutta päätyi lopulta laittamaan koko projektin jäihin.

”Se oli ehkä vähän juosten kustu homma”, Latvala myöntää.

Amerikan matkalla tuli toinenkin takaisku. Hän yritti etsiä tuotteelleen jakelukanavia floridalaisen tuttavansa kanssa, joka katosi lopulta tietymättömiin 50 Latvalan puudildoa mukanaan.

”Eli kantapään kautta tässä on vähän asioita oppinut.”

Jäi Yhdysvalloista hyviäkin kokemuksia: Miamissa Latvala sai esimerkiksi Mister Rosewoodin näytille sikäläiseen designmuseoon.

Suomessa yritystoiminta saatiin kunnolla käyntiin yksityisen rahoittajan satsattua Teatiamoon, ja Tekesin avulla Latvala uskoo pääsevänsä kunnolla vauhtiin.

Hän sanoo olevansa myös ylpeä, että on päässyt jo tähän pisteeseen – sekä murtaneensa ennakkoluuloja, jotka seksivälinealaan liittyvät. Konkreettisten vastoinkäymisten lisäksi hän sanoo kohdanneensa alkuvaiheessa myös väheksyntää ja paheksuntaakin.

"Esimerkiksi Facebookissa on tullut kaikenlaista, suomalaiseen tyyliin aika negatiivista palautetta. Että ’eikö tuollaisia saa Kiinasta parilla eurolla, miten nyt tällaista alat tekemään, et kai tällä kuvittele pärjääväsi’”, Latvala sanoo.

”Mutta nyt, kun olen saanut jo jotain aikaiseksi, monen mielipide onkin kääntynyt. Nyt on huomattu, että jaaha, sehän onkin tosissaan!”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat