Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkikaupan mustat vuodet taittuvat: Uudet tiedot Suomesta kertovat digin hurjasta kasvusta, vinyyli komppaa

Suoratoistopalvelut muodostavat yksinään kolme neljännestä koko musiikkimarkkinoista

Kulttuuri
 
CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Spotify on musiikkimarkkinoiden valtias, vaikka onkin saanut haastajakseen Apple Musicin ja Tidalin kaltaisia palveluja.
Spotify on musiikkimarkkinoiden valtias, vaikka onkin saanut haastajakseen Apple Musicin ja Tidalin kaltaisia palveluja. Kuva: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Musiikkimyynnin mustat vuodet alkavat olla takanapäin – ainakin, jos mittarina pidetään musiikkimarkkinoiden kokoa.

Pitkään laskussa kituneen alan myynti näet näyttää olevan tukevassa kasvussa, kertovat musiikkituottajien Ifpi-järjestön tuoreet myyntitilastot vuoden alkupuoliskolta. Kaikkiaan musiikkimyynti kasvoi Suomessa tammi–kesäkuussa jopa kahdeksan prosenttia.

Käänne on merkittävä, sillä viime vuonna ala polki vielä käytännössä paikallaan, vaikka kasvua tulikin joitakin prosentin kymmenyksiä. Alkuvuonna suunta oli selvä: musiikkiala kasvoi pitkästä aikaa ripeästi.

”On tietysti kivaa olla takaisin kasvu-uralla. Laskua oli jo yli kymmenen vuotta”, sanoo Ifpin toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

Musiikkialan kasvu on euroissa mitattuna lähes kokonaan digitaalista, ja ala on valtaosaltaan digitaalinen. Suomessa musiikkimarkkinoista jo peräti 79 prosenttia koostuu digitaalisesta myynnistä.

Suoratoistopalvelujen, kuten Apple Musicin ja Spotifyn, myynti kasvoi alkuvuonna peräti 28 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Euroissa mitattuna suoratoistotulot kasvoivat runsaat 2,5 miljoonaa euroa ja olivat alkuvuonna noin 11,5 miljoonaa euroa.

Suoratoistopalvelut muodostavat yksinään kolme neljännestä koko musiikkimarkkinoista ja ovat siis tyypillisin tapa kuluttaa musiikkia.

Samalla cd-levyjen myynnin romahdus jatkuu. Cd:itä myytiin kappalemäärissä yli 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Kaupaksi kävi noin 414 000 kiekkoa. Esimerkiksi tasan 10 vuotta sitten tammi–kesäkuussa 2006 myytiin 3,4 miljoonaa cd-levyä.

Jäljelle jäänyt fyysisten äänitteiden myynti jakautuu kahtia hiipuvaan cd-kauppaan ja erityisesti musiikinharrastajien nopeasti elvyttämään vinyylikauppaan. Vinyylilevyjen myyntimäärän kasvuprosentti oli hurja (28 prosenttia), mutta myytyjä vinyylejä kirjattiin Ifpin tilastoihin ”vain” 43 000 kappaletta, siis noin kymmenesosa cd-levyjen määrästä. Todellisuudessa vinyylin kasvu on kuitenkin vieläkin suurempaa, sillä levyjä tuodaan maahan runsaasti myös Ifpin tilastojen ohi.

Nyt musiikkiala näyttää keskittyvän entistä vahvemmin digitaalisten tulojen jakamiseen. Alalla käydään kiivaita kiistoja siitä, kenelle musiikista tulevat rahat päätyvät. Apajilla ovat suoratoistopalveluja pyörittävät yritykset, niitä osin myös omistavat levy-yhtiöt, Googlen kaltaiset verkkojätit ja tietysti artistit itse.

Viime aikoina valokeilassa on ollut koko musiikkialan Googlea ja sen Youtube-palvelua vastaan suuntaama kampanja.

Artistit ja levy-yhtiöt vaativat yhdessä rintamassa parempaa ”neuvotteluasemaa” Youtuben kanssa. Musiikintuottajat haluaisivat suuremman siivun Googlen saamista mainostuloista, joita syntyy, kun Youtuben käyttäjät pyörittävät palvelusta ilmaiseksi löytyviä musiikkivideoita ja -kappaleita. Youtube on Spotifyn ohella maailman suosituimpia tapoja kuunnella musiikkia. HS kertoi suomalaisartistienkin allekirjoittamasta vetoomuksesta aiemmin heinäkuussa.

Samalla moni artisteista kokee, että suoratoistopalvelujen tulot valuvat jonkun muun taskuun. Maailmantähdistä esimerkiksi Taylor Swift ja Adele ovat pitäneet musiikkiaan poissa suoratoistopalveluista, koska niistä saatavat tulot jäävät heistä liian pieniksi. Erityisesti pienille artisteille palveluista rahaa päätyy yhä melko vähän, koska raha jaetaan kuuntelukertojen mukaan ja kuuntelukertoja keräävät eniten suosituimmat artistit.

Korjaukseksi on ehdotettu erilaisia tapoja jakaa rahaa – esimerkiksi niin, että yksittäisen ihmisen maksama kuukausimaksu jaettaisiin niille artisteille, joita ihminen on kuunnellut. Lisäksi rahanjakoa levy-yhtiöiden ja artistien välillä voitaisiin muuttaa.

Ifpin Kotilainen uskoo, että markkinoiden kokonaiskasvu muuttaa tilannetta.

”Mitä enemmän alalle tulee rahaa, sitä enemmän on jaettavaa”, Kotilainen sanoo.

Hän uskoo, että suoratoistopalveluissa on yhä kasvun varaa. Euroina mitattuna suoratoistomyynti kasvoi alkuvuonna käytännössä yhtä paljon kuin vuosi sitten – eli prosentuaalinen kasvu hidastui.

”Emme ole vielä lähellä kasvun rajoja”, Kotilainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat