Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tapasi viidakon valtiaan – Alexander Skarsgårdin matka Tukholmasta Tarzaniksi

HS puhui näyttelijä Alexander Skarsgårdin kanssa noloista vanhemmista, Tarzanista ja lopulta vähän viinarallista

Kulttuuri
 
Jonathan Olley
Alexander Skarsgård esittää Lordi Greystokea, joka on kasvanut viidakossa ihmisapinoiden parissa.
Alexander Skarsgård esittää Lordi Greystokea, joka on kasvanut viidakossa ihmisapinoiden parissa. Kuva: Jonathan Olley
Kuka?

Alexander Skarsgård

 39-vuotias näyttelijä Tukholmasta.

 Kahdeksan sisaruksen perheeseen kuuluu isä Stellan Skarsgårdin lisäksi näyttelijät Bill Skarsgård ja Gustaf Skarsgård.

 Tunnetaan etenkin HBO:n True Blood (2008–2014) ja Generation Kill (2008) -televisiosarjoista.

 Aloitti näyttelemisen 13-vuotiaana Åken maailma -lastenelokuvassa. ”Meillä käymässä ollut ohjaaja Allan Edwall tarvitsi 7-vuotiaan pojan kuvauksiin.”

 Opiskeli näyttelemistä lyhyen ajan Yhdysvalloissa, asuu nyt Los Angelesissa.

Tukholma

Alexander Skarsgård puhuu Södermalmilla sodasta. ”Hän sanoo: Miksi emme helvetti ammu ihmisiä? Mene takaisin reunan yli, kuuntele minua Ray.”

Aiheena on Skarsgårdin ensimmäinen iso rooli Yhdysvalloissa, Generation Kill -sarjan kersantti Colbert. Valmistautumisessa auttoivat nauhoitteet, jotka olivat paikan päältä Bagdadista.

Kun hän aloitti valmistautumisen Tarzanin legenda -elokuvaan, vastaavaa oppimateriaalia ei tietenkään ollut saatavilla. Kukaan ei ole lentänyt puolialastomana liaaneissa eikä puhunut gorillojen kieltä Kongossa. Fiktion puolella aiheesta on kuitenkin liki loputon aarreaitta eri versioita, jotka olivat Skarsgårdille tuttuja lapsuudesta.

”Tarzan vetosi, koska olen ollut fani lapsesta asti. Se oli pienoinen lapsuuden unelma”, Skarsgård sanoo Tukholman Södra Teaternin katoterassilla.

puuttuu
Johnny Weissmuller näytteli Tarzania kuudessa elokuvassa 1930- ja 1940 -luvuilla.
Johnny Weissmuller näytteli Tarzania kuudessa elokuvassa 1930- ja 1940 -luvuilla.

Näyttelijän ensimmäiset muistot Tarzanista ovat lapsuudenkodissa katsotuista elokuvista. Niissä esiintyi Johnny Weissmuller, jonka fani Alexanderin isä, näyttelijä Stellan Skarsgård oli.

”Isä rakasti niitä, joten kasvoin niitä katsoessa. Ensimmäiset muistoni ovat niiden vanhojen elokuvien katselusta hänen kanssaan. Joten saadessani käsikirjoituksen ajattelin, että vau, Tarzan. Lapsuuteni idoli.”

Alexander Skarsgårdista puhuessa nousee kerta toisensa jälkeen esiin isä Stellanin nimi. Jos Alexander on Ruotsin uuden sukupolven tunnetuin miesnäyttelijä, Stellan on Ruotsin tunnetuin.

Lapsena elo Skarsgårdin kulttuuriperheessä oli boheemi versio Fannyn ja Alexanderin suurperheestä. Teatterielämä näkyi.

”Tulen erittäin sosiaalisesta ja isosta perheestä, jossa oli aina isoja illallisia, viiniä myöhään ja paljon eksentrisiä ihmisiä.”

Nyt kolme perheen lapsista näyttelee. Nuorempi veli Bill Skarsgård, 26, on kohta Hollywoodin uusi kauhupelle Pennywise, tai tutummin lapsia Suomessakin järkyttänyt Se.

Skarsgård naureskelee taustalleen. ”Joitain vuosia teininä ajattelin, että on outoa kun isä kävelee marokkolaisessa mekossa kaikki päivät ja juo viiniä kahdelta iltapäivällä. Olin, että ’Iiisä. Olisit vain kuin kaikki muut isät.’ Kaikkea tätä rakastan hänessä nyt.”

Ruotsissa ja Tanskassa on eräänlainen tähtikoneisto, joka on tuottanut lukuisia nimiä maailman menestyselokuviin Pirates of The Caribbeanista James Bondeihin. Viimeisiä suurnimiä on Oscar-voittaja Alicia Vikander, joka valittiin äskettäin myös Oscar-akatemiaan.

Tunnetuimmat tuotokset ovat edellisestä sukupolvesta: heitä ovat Marvel-elokuvissa esiintynyt Stellan Skarsgård sekä verta itkevä Bond-pahis, tanskalainen Mads Mikkelsen. Molemmilla on taustalla pitkät urat pohjoismaisen inhorealismin parissa Hollywoodin lisäksi: Skarsgård on törkyä rakastavan tanskalaisen Lars von Trierin luottomies, Mikkelsen taas Nicolas Winding Refnin.

Alexander Skarsgårdin läpimurto tapahtui nopeasti, verrattuna kahteen edellämainittuun. Heti hänen ensimmäinen roolinsa Yhdysvalloissa oli Ben Stillerin pöhkökomediaklassikossa Zoolanderissa (2001).

”Olin lomalla Yhdysvalloissa ja isäni tuntema manageri sanoi: ’Hei Alex, olet näyttelijä, työskentelet Ruotsissa, täällä on koekuvaukset, kuulostaako hauskalta?’ Sanoin, että kuulostaa hyvältä tarinalta, jonka kertoa kavereille Ruotsissa. Sain roolin ja esiinnyin kahdessa kohtauksessa.”

Elokuvan avainkohtauksessa Skarsgårdin esittämä tyhjäpäinen miesmalli leikkii Wham!:in soidessa vesisotaa huoltoaseman bensalla ja räjähtää savuna ilmaan. Se on alalla poikkeuksellisen hieno käyntikortti.

Samalla hän teki Kuka pelkää Virginia Woolfia? -näytelmää Södra Teaternissa, jonka kattoterassilla haastattelu nyt järjestetään. Skarsgårdien kotikaan ei ole kaukana.

”Meni kuitenkin vuosia, ennen kuin sain uusia töitä Yhdysvalloissa.”

Entä Leijat Helsingin yllä?

Skarsgård innostuu suomalaisen Peter Lindholmin elokuvan maininnasta. Rooli elokuvassa oli yksi hänen ensimmäisistä aikuisiän rooleistaan. Zoolanderin rinnalla kuitenkin harva muistaa Skarsgårdin vuoden 2001 juppi-Robinia, joka sysää elokuvassa toisen hahmon pään booliin.

Vilhelm Stokstad / TT
Alexander Skarsgård on Tarzanin legendan lehdistökiertueella Tukholmassa. Vakituisesti hän asuu Yhdysvalloissa, koska työt ovat siellä.
Alexander Skarsgård on Tarzanin legendan lehdistökiertueella Tukholmassa. Vakituisesti hän asuu Yhdysvalloissa, koska työt ovat siellä.

Treenaus sen sijaan muistetaan, tai ainakin siitä muistutetaan. Skarsgård on saanut puhua aiheesta luultavasti jokaisessa Tarzan-elokuvan tiimoilta antamassaan haastattelussa.

”Kokemus on minulle kuitenkin enemmän kuin yhdeksän kuukautta painonnostoa ja parsakaalia.”

Elokuvassa Tarzan, eli Lordi Greystone, on alussa Lontoossa kaulukset ylimpään nappiin napittanut herrasmies, joka loppua kohden viuhtoo menemään köynnöksissä.

”Suurkaupungissakin hänen käytöksessään on jotain vähän vinossa – näkyy olanheilautus tai murahdus, joka paljastaa eläimellisyyden.”

”Fyysisyys oli iso osa elokuvantekoa ja pidin paljon Wayne McGregorin kanssa työskentelystä.”

McGregor on yksi Britannian arvostetuimpia koreografeja, joka auttoi oikean kävelyn ja juoksun löytymisessä.

Harry Potter -elokuvista tunnetun Tarzan-ohjaaja David Yatesin kuvausten mittakaava oli Skarsgårdin mukaan ”älytön”. Työryhmän koko Lontoon studiossa oli 350 henkeä.

Whatfordin studio käsittää kaksi entistä lentokonehallia, joihin oli istutettu viidakko, kaivettu järvi ja rakennettu vuori.

”Vuorenseinämä jolta hyppäämme junan perään on oikea rakennelma, takana oli savanni ja kokonainen kylä, sen vieressä jokilaiva.”

Skarsgårdin edellisen elokuvan, brittidraama The Diary of a Teenage Girlin (2015), koko henkilökunta oli ”kaksi kertaa pienempi kuin Tarzanin muonitusryhmä”.

”Koko kuvausvaihe oli yksi mukaansatempaavimmista kokemuksistani.”

Elokuvien ero on muutenkin suuri. Teenage Girlissa Skarsgård esittää surkeata luuseria, joka aloittaa suhteen tyttöystävänsä 15-vuotiaan tyttären kanssa. Aihe on siis kaukana Tarzanin popkornieskapismista.

Vaihtuvan työympäristön arvon hän oppi omien sanojensa mukaan televisiosarja True Bloodin tauoilla. Rooli ruotsalaisena Eric Northman -vampyyrina HBO-sarjassa sementoi Skarsgårdin maineen.

”Minun pitää innostua tekemisestä, koska muutenhan homma olisi, mitä helvettiä, täysin arvotonta.”

”Syksyllä tulee War on Everyone, jossa hahmoni on aivan sekaisin – hullu alkoholistikyttä Albuquerquesta, joka hakkaa konnat ja varastaa kokaiinit. Kovin erilainen verrattuna Tarzanin Lordi Greystokeen.”

”Toivottavasti monipuoliset roolit säilyvät.”

Lopuksi katolla vaihdetaan kohteliaisuudet.

”Oletko aiemmin käynyt Tukholmassa?” Skarsgård kysyy.

Kyllä, kuten tuhannet muut finnjävelit, toimittaja on etenkin teinivuosinaan tutustunut naapurimaahan lasinsiruisilla lauttamatkoilla. Slussenin yli katsova kattoterassi on niistä henkisesti hyvin kaukana.

Skarsgårdin silmät syttyvät. ”Niin minäkin!”

Mitä? Oletko svenskjävel?

”Matkustimme lautalla Helsinkiin ja takaisin. Ja Åboon!”

Seuraava toimittaja astuu jo ovesta, kun löydämme yhteisen sävelen – viinaturismin.

puuttuu
Johnny Weissmuller näytteli Tarzania kuudessa elokuvassa 1930- ja 1940 -luvuilla.
Johnny Weissmuller näytteli Tarzania kuudessa elokuvassa 1930- ja 1940 -luvuilla.
Vilhelm Stokstad / TT
Alexander Skarsgård on Tarzanin legendan lehdistökiertueella Tukholmassa. Vakituisesti hän asuu Yhdysvalloissa, koska työt ovat siellä.
Alexander Skarsgård on Tarzanin legendan lehdistökiertueella Tukholmassa. Vakituisesti hän asuu Yhdysvalloissa, koska työt ovat siellä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat