Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvia ”taiteeksi” muuttavasta Prisma-sovelluksesta tuli hitti – tutkijan mukaan kyse on leikistä ja erottumisesta

Kuvaefektisovellus jäljittelee kuuluisien taiteilijoiden, kuten Picasson, van Goghin ja Lichtensteinin, tyylejä

Kulttuuri
 
Anni Kössi / HS
Eduskuntatalon edustalla älypuhelimella kuvattu lapsi käsittelemättömässä kuvassa vasemmalla ja Prisma-kuvaefektisovelluksella muokattuna oikealla.
Eduskuntatalon edustalla älypuhelimella kuvattu lapsi käsittelemättömässä kuvassa vasemmalla ja Prisma-kuvaefektisovelluksella muokattuna oikealla. Kuva: Anni Kössi / HS

Hetken Mikko Villi luuli, että kyse oli itse tehdystä piirroksesta.

Oli lauantai-ilta, kun hän sai kännykkäänsä maalauksellisen kuvan itsestään ja ystävänsä lapsista mökin ulkoruokapöydän ääressä.

Aiemmin samana iltana ystävä Toni Liikanen oli ikuistanut tilanteen älypuhelimellaan. Periaatteessa Liikanen olisi voinut tehdä itse visuaalisesti näyttävän kuvan. Hänellä olisi ollut siihen tarvittavat taidot ja lahjat, Villi mietti, mutta hoksasi pian, että asialla oli mobiilisovellus.

”Siinä vaiheessa en vielä tiennyt Prismasta”, journalistiikan professorina Jyväskylän yliopistossa työskentelevä Villi kertoo.

Toni Liikanen
Professori Mikko Villi tutustui Prisma-kuvaefektisovellukseen, kun ystävä Toni Liikanen otti valokuvan Villistä ja Liikasen lapsista mökillä ja muokkasi sen Prismalla taidekuvaksi.
Professori Mikko Villi tutustui Prisma-kuvaefektisovellukseen, kun ystävä Toni Liikanen otti valokuvan Villistä ja Liikasen lapsista mökillä ja muokkasi sen Prismalla taidekuvaksi.

Prisma on kesäkuussa julkaistu, mobiilissa toimiva kuvaefektisovellus ja nouseva hitti. Toistaiseksi vain iPhone-laitteille saatavissa oleva Prisma on App Storen suosituin ilmaissovellus Suomessa ja monessa muussa maassa.

Esimerkiksi Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev on julkaissut Instagramissa Prismalla taiteelliseksi muokatun kuvan.

Sovellus toimii yksinkertaisesti. Käyttäjä ottaa kuvan, rajaa sen ja valitsee 34 taidefiltteristä mieleisensä. Se tekee arkisesta, tylsästäkin valokuvasta ”taidetta” sekunneissa. Kuvan voi jakaa suoraan Facebookiin ja Instagramiin tai tallentaa.

Sovelluksen tuottanut Prisma Labs on luvannut, että se tulee saataville Android-käyttöjärjestelmälle myöhemmin tässä kuussa.

Prisman kuvasuotimet jäljittelevät kuuluisien taiteilijoiden, esimerkiksi Pablo Picasson, Vincent van Goghin ja Roy Lichtensteinin, tyylejä sekä yleisesti tunnettuja kuvioita ja kuoseja.

Juuri taiteilijoiden tyylien hyödyntäminen erottaa Prisman efektit esimerkiksi kuvapalvelu Instagramin suodattimista, jotka keskittyvät muokkaamaan valokuvien värimaailmaa ja ”pitävät valokuvan valokuvana”.

Prisman koodannut Prisma Labs on venäläisten kehittäjien perustama startup. Yhtiö kertoo hyödyntävänsä kuvien muokkauksessa tekoälyä ja neuroverkkomalleja. Tällaiset algoritmit ovat kehittyneet viime vuosina nopeasti, ja niitä sovelletaan monilla aloilla, kuten lääketieteellisessä tutkimuksessa.

Verkkomedia The Next Web uutisoi aiemmin tällä viikolla, että vastaava sovellus on tulossa myös videokuvalle.

Anni Kössi / HS
Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas Helsingissä.
Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas Helsingissä.

Samantyyppisiä sovelluksia on kehitetty ennenkin, ja myös kuvankäsittelyohjelma Photoshopissa kuvista on voinut muokata piirrosten tai maalausten kaltaisia.

Villi on aiemmin tutkinut kamerapuhelimia ja kuvallista mobiiliviestintää. Hän arvioi, että Prisman suosiota selittää kekseliäisyys ja toimivuus. ”Se toimii keskimääräistä taidokkaammin”, hän sanoo.

Maksuttomuus laskee kokeilemisen kynnystä. Villin mukaan kyse voi olla innostuksen puuskasta – sovelluksella on yksinkertaisesti kiva leikkiä.

”Vaikka valokuva ei itsessään olisi kovin ihmeellinen, näin se saa uuden ulottuvuuden.”

Prismassa voi kiehtoa myös mahdollisuus erottua massasta. Sosiaalisessa mediassa ja internetin pikaviestipalveluissa jaetaan ainakin kaksi miljardia kuvaa joka päivä. Huomiosta käydään kovaa kilpailua.

”Ihmiset haluavat jakaa kiinnostavia, kekseliäitä ja makeita kuvia, jotka keräävät tykkäyksiä. Kääntöpuolena on se, että kun Prisman käyttö leviää, erottautumisen mahdollisuus hiipuu”, Villi sanoo.

Sovellus saattaa myös innostaa ihmisiä tutustumaan taidehistoriaan ja eri taidesuuntauksiin. Helsingin normaalilyseon kuvataideopettaja Hannele Parviala pohtii, voiko käyttää Prismaa taidehistorian opetuksen apuvälineenä.

”Siten voisi tuoda eri tyylejä ja taiteilijoita lähemmäs oppilaita. Sovellus on kiva mutta aika rajoitettu. Siksi kuvan ottamisen tai taiteellisen näkemyksen kannalta tärkein tapahtuu yhä valokuvaajan päässä.”

Anni Kössi / HS
Katusoittajia Elielinaukiolla.
Katusoittajia Elielinaukiolla.

Parvialan mukaan sovellus ei loppujen lopuksi tuota mitään uutta. Vaikka oman kuvansa muokkaisi van Gogh -suodattimen läpi, se ei tee kuvaajasta taidekuvan uudistajaa tai uutta van Goghia. Sen sijaan kyse on kaikkeen kuvaviestintään kuuluvasta jatkuvan viittailun kulttuurista. Taide ei toimi koskaan tyhjiössä.

”Jokainen kuva viittaa koko ajan useisiin toisiin kuviin: nykykuviin, taidehistorian kuviin ja erilaisiin visuaalisiin kerrostumiin. Taidekasvatuksen näkökulmasta on tärkeää olla perillä siitä, mikä taiteessa kiertää.”

Parviala sanoo, että Prismassa ovat hyvin edustettuna 1900-luvun alkupuolen modernistiset teokset ja populaari taide. Vaikka efektit on ammennettu taidehistoriasta, filtterien nimet eivät suoraan viittaa taiteilijoihin tai tyyleihin.

”Jos on taidehistorian tuntemusta, tyylit ovat aika helposti avautuvia, muuten eivät”, Parviala arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat