Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarin tunnetuin kirjailija Péter Esterházy kuoli 66-vuotiaana syöpään

Kotimaassaan lähes 20 eri kirjallisuuspalkintoa saanut kirjailija vieraili Suomessakin

Kulttuuri
 
Ulf Andersen
Kirjailija Péter Esterházy kuvattuna vuonna 2008.
Kirjailija Péter Esterházy kuvattuna vuonna 2008. Kuva: Ulf Andersen

Eturivin unkarilainen kirjailija Péter Esterházy kuoli haimasyöpään torstaina 14. päivänä heinäkuuta Budapestissa. Vain muutama kuukausi sitten 66 vuotta täyttäneen kirjailijan kirjoja on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle. Kansainväliseksi läpimurtoteokseksi muodostui postmoderni pienoisromaani Sydämen apuverbit vuonna 1986.

Kirjailijana Péter Esterházy oli kansainvälisesti yhtä tunnettu kuin unkarinjuutalainen Imre Kertész, jolle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2002.

Esikoisteoksensa – novellikokoelman Fancsikó és Pinta – vuonna 1976 julkaissut Péter Esterházy oli syntynyt 14. päivänä huhtikuuta 1950 Budapestissa. Kirjailijan isä Mátyás Esterházy (1919–1998) oli ammatiltaan kääntäjä. Aatelissuvun juuret juontuvat aina keskiajalle. Sukuun kuulunut Nikolaus Esterházy tunnetaan Joseph Haydnin suojelijana. Kirjailijan isoisä toimi Unkarin pääministerinä 1917.

Kirjailija opiskeli matematiikkaa Budapestin Eötvös Lorándin yliopistossa vuosina 1969–1974.

Viimeksi Péter Esterházy vieraili Suomessa lokakuussa 2012. Silloin hän totesi, että puhe keskieurooppalaisesta kirjallisuudesta ei ole enää ajankohtaista, koska enää ei ole kulttuurisesti sellaista aluetta, joka ei olisi länttä eikä itää. Kommunismin kaatumista vuonna 1989 hän piti yksinomaan myönteisenä seikkana, koska mikä tahansa järjestelmä – huonokin – on parempi kuin diktatuuri.

Toistakymmentä kirjaa kirjoittanut kirjailija on useissa haastatteluissa korostanut, että yhdistyvän Euroopan tulisi selvittää yhdessä menneisyyttään, ja Itä-Euroopan olisi aika luopua uhriasenteestaan.

Péter Esterházy osallistui Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen Mukkulassa kesällä 1991. Hän sai Harmonia Caelestis -romaanista Saksan kirjakauppojen myöntämän rauhanpalkinnon vuonna 2004. Kotimaassaan hän ehti saada lähes 20 eri kirjallisuuspalkintoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat