Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi teoria suomen kielisukulaisuudesta voi mullistaa koko kielitieteen

Assyriologi Simo Parpolan mukaan Mesopotamiassa puhuttu muinainen sumerin kieli on sukua suomalais-ugrilaisille kielille

Kulttuuri
 
Marie-Lan Nguyen
Sumerilaista nuolenpääkirjoitusta.
Sumerilaista nuolenpääkirjoitusta. Kuva: Marie-Lan Nguyen

Toukokuussa Helsingin yliopistolla julkistettiin kansainvälisesti arvostetun assyriologin Simo Parpolan uusi kirja.

Kustantaja, yhdysvaltalainen Eisenbrauns, on julkaissut useita Parpolan (s. 1943) tieteellisiä teoksia Assyrian kielestä, kulttuurista ja historiasta. Raamatustakin tuttu Kaksoisvirranmaa (Mesopotamia) on alue Eufrat- ja Tigris-jokien välillä ja nykyisin osa Syyriaa, Irakia ja Kuwaitia.

Uuden kirjan aihe on toinen. Helsingin yliopiston assyriologian emeritusprofessori on tutkinut Mesopotamiassa 4000–2000 eaa. vaikuttaneita sumerilaisia, jotka keksivät kirjoitustaidon.

Sumerin kieltä on yritetty yhdistää moneen kieleen, mutta yleinen mielipide on, ettei sillä ole sukulaisia. Kaksiosaisen Etymological Dictionary of the Sumerian Language -teoksensa esipuheessa Simo Parpola kuitenkin sanoo, että sukulaisia löytyy, ja niin hän kertoi myös kirjaa julkistettaessa: ”Sumeri kuuluu uralilaisiin kieliin ja sillä on muitakin, kaukaisempia kielisukulaisia.”

Uralilainen kielikunta käsittää suomalais-ugrilaiset kielet ja samojedikielet.

Mika Ranta / HS
Simo Parpola
Simo Parpola

Parpola työsti teosta yksitoista vuotta ja vertasi sumeria Euraasian kaikkiin suuriin kieliperheisiin. Hänen mukaansa sumerin ja uralilaisten kielten äänteissä, perussanastossa, pronomineissa ja numeroissa on jopa enemmän yhtäläisyyksiä kuin suomalais-ugrilaisten kielten välillä.

Etymologisessa sanakirjassa on tästä useita esimerkkejä. Sumerin ajja/aj(a), ”isä, isoisä”, muistuttaa suomalais-ugrilaisten kielten samaa tarkoittavia sanoja äijä, ajja, aja ja jäj. Engur/angur eli ”pohjavesi, veden jumalan asunto” onkuraa ja muita onkaloa ja lähdettä tarkoittavia sanoja, kím kiimaa, mín miniää ja niin edelleen.

Kustantaja mainostaa tuloksia vallankumouksellisiksi: ”Ne avaavat uusia näkymiä niin sumerilaisten kuin uralilaisen ja indoeurooppalaisen kieliperheen alkuperään ja esihistoriaan.”

Parpola itse arvelee, että nyt pitää pohtia uudelleen sitäkin, missä eri kansat ovat aikoinaan asuneet ja miten vaeltaneet kohti Pohjois-Eurooppaa.

Suuri osa uralilaisten kielten tutkijoista ei kuitenkaan jaa näkemystä kielisukulaisuudesta.

”Vaikuttaa huuhaalta”, sanoo Johanna Laakso, suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori Wienin yliopistossa. ”Tähän mennessä ei kukaan vakavasti otettava tutkija, joka tuntee sekä suomalais-ugrilaiset kielet että sumerin, ole uskonut tähän kielisukulaisuuteen.”

Myös Helsingin yliopiston fennougristiikan professori Ulla-Maija Forsberg epäilee.

”En ole nähnyt Parpolan etymologioita, mutta rohkenen epäillä, että ne pitäisivät paikkaansa. Yleensähän tällaiset vertailut tehdään yksittäisten kielten, kuten sumerin ja suomen välillä. Vertailut pitäisi kuitenkin tehdä joidenkin tuhansien vuosien ikäisten kantakielten välillä.”

”Jos väitetään, että sumeri on läheistä sukua suomelle, jopa läheisempää kuin suomen tähän asti tunnetut lähimmät etäsukukielet saame ja mordva, se on sama kuin väitettäisiin, että ihminen ei olekaan apinoiden lähisukulainen vaan sijoittuisi jonnekin hevosen ja aasin väliin”, sanoo puolestaan Helsingin yliopiston Itä-Aasian kielten ja kulttuurien professori Juha Janhunen.

Tutkijat epäilevät Parpolan ammattitaitoa. Assyriologia on kielen, kulttuurin ja historian tutkimusta. Vertaileva kielentutkimus taas on kuin eksakti luonnontiede. Siinä kielten mahdollisia sukulaisuuksia arvioidaan tutkimalla äänteistöä sekä yhden kielen sisällä että eri kielten välillä ja tekemällä siitä johtopäätöksiä.

Kiinnostavaa kyllä, kiistely ei ole uutta. Suomalais-ugrilaisia kieliä on pyritty todistamaan toisten, usein muinaisten kielten sukulaisiksi vuosisatoja.

Johanna Laakson artikkeli Finnisch-Ugrische Mitteilungen -julkaisusarjassa esitteli näitä teorioita 2010. Hänen mukaansa niitä ovat aina kehitelleet muut kuin fennougristit.

Laakso käsitteli myös Parpolan sumeri-tutkimuksista aiemmin internetissä levitettyjä esimerkkejä. Niissä oli hänen mukaansa väärinkäsityksiä ja virheitä.

Tällaiset tutkimukset kertovat Laakson mukaan yleensä siitä, ettei tieteenalaa tunneta kunnolla. Foneetikoille, historioitsijoille tai psykologeille kielihistorian ja vertailevan kielitieteen metodit ovat vieraita.

Ulla-Maija Forsbergin mukaan on myös houkuttelevaa etsiä sukulaisettomille kielille kuten sumerille ja baskille laajempaa kieliyhteisöä: ”Kielille ja kansoille halutaan historiaa ja kontakteja.”

Siksi politiikkakin vaikuttaa toisinaan teorioihin kielisukulaisuudesta. Esimerkiksi unkaria ja sumeria on koetettu naittaa keskenään 1800-luvulta asti.

Tämä käy ilmi kahden sumerologin, Zóltan Pálfin ja Bálint Tanosin, artikkelista vuodelta 2006. Siinä käydään läpi maassa edelleen vaikuttavaa myyttiä unkarin ja sumerin läheisyydestä.

Sitä alettiin kehitellä heti, kun sumerin nuolenpääkirjoitusta opittiin 1850-luvulla tulkitsemaan. Huomattiin, että kieli on agglutinoiva, eli sen sanojen vartaloon liitetään erilaisia päätteitä kuten unkarissa ja muissakin uralilaisissa kielissä.

Ajatuksella kielisukulaisuudesta oli 1800-luvulla tilausta, kun Itävalta-Unkarin kansallisuudet heräsivät pohtimaan juuriaan. Unkarilaiset olivat valtakunnassa vähemmistönä, ja siksi kehitettiin teoria sumereista, jotka olivat kotoisin Karpaattien altaasta, vaelsivat ensin Mesopotamiaan ja sitten takaisin Eurooppaan.

Aiheesta on viime vuosikymmeninäkin kirjoitettu Unkarissa kirjoja, mutta sumerologit Pálfi ja Tanos pitävät ajatusta kielisukulaisuudesta täysin epätieteellisenä. Korkeintaan sillä on yhteiskunnallis-psykohistoriallista merkitystä, he kirjoittavat.

Johanna Laakso ei usko, että kaikilla pseudokielitieteilijöillä olisi kansallista agendaa. Sitä ei kuitenkaan voi kiistää, että kansallismieliset usein pitävät heidän tuloksistaan: kun lähihistoria on kaoottinen tai surkea, monilla on tarve löytää identiteetilleen vahvistusta uljaasta menneisyydestä.

Entä Simo Parpola? Ovatko hänen todisteensa kielisukulaisuudesta pitäviä vai eivät?

Uusin kiista siitä on vasta alkamassa. Vasta sumerin etymologisen sanakirjan tieteellinen vastaanotto, sen argumenttien tutkimus ja arviointi määrittelevät niiden arvon.

”Toivon, että kirjaani suhtaudutaan vakavasti ja kriittisesti ja että sen esittämät tulokset tulevat testatuiksi”, hän itse sanoi julkistustilaisuudessa.

Yleisen kielitieteen emeritusprofessori Fred Karlsson on jo sanonut uskovansa uuteen teoriaan. Julkistustilaisuudessa hän haastoi mukaan keskusteluun etenkin suomalaiset fennougristit – joita ei siellä näkynyt yhtäkään.

”Ei teoriaa sivuuttaakaan voi”, hän sanoi. ”Sillä jos se on osaksikin totta, koko lingvistiikan historia pitää kirjoittaa uudelleen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat