Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaissyntyinen Gus Hall oli Bernie Sandersiakin radikaalimpi ehdokas Yhdysvaltain presidentiksi

Ateneumin Alice Neel -näyttelyssä on Gus Hallin muotokuva. Hän pyrki Yhdysvaltain presidentiksi yhdessä Mustiin panttereihin kuuluneen Angela Davisin kanssa.

Kulttuuri
 

Kesäkuussa Hillary Clinton päihitti vastaehdokkaansa Bernie Sandersin demokraattien viimeisessä esivaalissa Washingtonissa.

Se ei ollut suuri yllätys. Sandersia pidettiin jo aikaisemmin liian radikaalina ehdokkaana, jolla ei ole realistista mahdollisuutta vaalivoittoon – kampanjoihanhan hän muun muassa ilmaisen koulutuksen ja terveydenhoidon puolesta, mikä kuulostaa amerikkalaisiin korviin epäilyttävältä sosialismilta.

Ateneumin Alice Neel -näyttelystä löytyy kuitenkin vielä radikaalimman presidenttiehdokkaan muotokuva. Jäänsiniset, väsyneet silmät ja karhunnahkahattu kuuluvat Yhdysvaltain kommunistipuoluetta yli 40 vuoden ajan johtaneelle Gus Hallille (1910–2000).

Malcolm Varon
Alice Neel: Gus Hall, 1981.
Alice Neel: Gus Hall, 1981.

Alun perin Hallin nimi oli Arvo Gustav Hallberg, sillä hän syntyi Minnesotassa suomalaisille maahanmuuttajille.

Hall pyrki Yhdysvaltain presidentiksi peräti neljästi. Kun Neel maalasi Hallin muotokuvan vuonna 1981, Hall oli jo kerran asettunut ehdolle varapresidenttiehdokkaanaan Mustiin panttereihin kuulunut kansalaisoikeus- ja naisasia-aktivisti Angela Davis.

Vuoden 1980 kampanjarintamerkissä Hall ja Davis hymyilevät rinnakkain – Hallin hiusraja jo kauas paenneena, Davis komeassa afrossa. ”People before profits”, merkki julistaa.

Hallin ja Davisin edustama kommunistipuolue vastusti suuryritysten voitontavoittelua. Kampanjassa vaadittiin tehtaiden sulkemisen kieltämistä, työttömyyden poistamista sekä teräs-, auto- ja öljy-yritysten kansallistamista. Siinä rinnalla Sandersin kampanja kalpenee.

Minkäänlaista realistista mahdollisuutta Hallilla ja Davisilla ei presidenttikilvassa tietenkään ollut, ja he tiesivät sen itsekin. Todellinen kilpa käytiin presidentti Jimmy Carterin ja Ronald Reaganin välillä.

Alice Neel itse ei tiettävästi ollut kommunistisen puolueen jäsen, mutta hänen ajatusmaailmansa oli voimakkaasti vasemmistolainen ja hän seurusteli kommunistiälykköjen kanssa jo 1930-luvulla.

Taiteilijan vanhoilla päivillään maalaaman Hallin muotokuvan piti tulla esille Moskovassa vuonna 1981 järjestettyyn näyttelyyn, mutta Hall ei halunnut sitä esille.

Hall halusi välttää itsekeskeisen ja individualistisen vaikutelman ja henkilökultin ruokkimisen, kertoo taidehistoria.

On arvailtu kuitenkin myös, ettei hän pitänyt siitä, miten Neel hänet maalasi – vanhana miehenä, josta aika on ajanut ohitse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat