Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isot suomalaiset yhtyeet jättäneet Teoston – Samu Haber: ”En usko, että Suomessa on yhtään kansainvälisen tason artistia, joka olisi Teoston jäsen”

”Virta vie suomalaisia isoja musiikintekijöitä ulkomaisiin tekijänoikeusjärjestöihin. Pelko on, että menetämme isot suomalaiset tekijät”, toimitusjohtaja Katri Sipilä Teostosta sanoo.

Kulttuuri
 
Zacharie Scheurer
Sunrise Avenuen Samu Haber on siirtynyt Ruotsin Teoston, eli Stimin, asiakkaaksi.
Sunrise Avenuen Samu Haber on siirtynyt Ruotsin Teoston, eli Stimin, asiakkaaksi. Kuva: Zacharie Scheurer

Usea merkittävä suomalainen lauluntekijä on vaihtanut Suomen Teoston ruotsalaiseen tekijänoikeusjärjestö Stimiin. Asian vahvistaa Teosto.

Esimerkiksi Sunrise Avenue -yhtyeen Samu Haber on ollut Stimin asiakas vuodesta 2007.

”En usko, että Suomessa on yhtään kansainvälisen tason artistia, joka olisi Teoston jäsen.”

Syynä on se, että Suomessa tekijänoikeustuloja ei voi ohjata yritykselle, vaikka muusikko olisikin alan päätoiminen elinkeinonharjoittaja. Sen sijaan tulot on ohjattava yksityishenkilölle. Tämä on Teoston mukaan poikkeuksellista kansainvälisesti.

Seikka vaikeuttaa muun muassa kustannussopimusten tekoa. Sellainen olisi Haberin mukaan jäänyt Sunrise Avenuelta tekemättä Teoston jäsenenä.

Musiikkialalla kustantajat markkinoivat yhtyeiden sävellyksiä. Vuonna 2007 Haber kertoo saaneensa Sony/ATV-kustantajalta merkittävän, 600 000 euron ennakkosumman. Ennakkosumma on eräänlainen riskisijoitus, jonka kustantaja tekee, jos sävellyksistä odotetaan hittejä. Kustantaja ei olisi Haberin mukaan suostunut tekemään sopimusta Teoston jäsenen kanssa, siksi Haber vaihtoi Ruotsiin.

Kustantajat karsastavat yhteistyötä Suomen Teoston jäsenten kanssa, koska Teosto asioi yksityishenkilöiden, ei yhtiöiden kanssa. Vastaavankokoisen sopimuksen tekeminen olisi Haberin mukaan käytännössä mahdotonta Teoston jäsenenä.

”Virta vie suomalaisia isoja musiikintekijöitä ulkomaisiin tekijänoikeusjärjestöihin. Pelko on, että menetämme isot suomalaiset tekijät”, toimitusjohtaja Katri Sipilä Teostosta sanoo.

Yhtyemuusikoiden lisäksi kyse on yhä suuremmissa määrin Sipilän mukaan kappaleita kansainväliseen käyttöön kirjoittavista lauluntekijöistä.

”Maksamme verot Suomeen, mutta byrokratian takia työllistämme ruotsalaista tekijänoikeusjärjestöä ja heidän verkostojaan, emme suomalaista”, Haber sanoo.

Teostolla asiaa pidetään merkittävänä ongelmana.

Aiemmin viikolla verkkolehti Uusi Suomi uutisoi Suomen ja Ruotsin eroista tekijänoikeuskorvauksissa. Uutismedia haastatteli Porin Suomi-Areenassa asiasta puhunutta muusikko Maija Vilkkumaata.

Joonas Salo
Maija Vilkkumaa
Maija Vilkkumaa

Vilkkumaa sanoo HS:lle, että alan verotuskäytäntö koetaan yleisesti sekavaksi. Suomessa tekijänoikeustulot on verotettava palkkatuloverolain mukaan aina ansiotulona, vaikka musiikintekijällä olisi toimiva yritys.

Ruotsissa esimerkiksi elinkeinonharjoittaja voi ohjata tekijänoikeuskorvaukset yhtiöille.

”Lauluntekeminen ei ole palkkatuloa, kukaan ei maksa siitä palkkaa. Jos joku laulu menestyy, siitä saattaa tulla sitten tuloa. Työ voi kestää vuosia, mutta palkka tulee yhtäkkiä isona könttinä, ja tämä taas tietysti vaikuttaa verotukseen. Yksi ratkaisu olisi, että tekijänoikeustulot voisi laskuttaa yrityksenä.”

Hallitusohjelmaan on kirjattu selvitys tekijänoikeustulojen ohjautumisesta yritykselle. Asiasta kuullaan nyt tekijänoikeusjärjestön edustajia.

”Toivomme, että asia olisi korjattavissa ja siihen saataisiin ratkaisu. Teostosta pois siirtyminen on kasvava trendi”, yhteiskuntasuhteiden ja kansainvälisten asioiden päällikkö Riikka Railimo Teostosta sanoo.

”Tekijänoikeuden tilittäminen yritykselle pitäisi olla Suomessakin elinkeinonharjoittajalle mahdollista.”

”Kaksi tai kolme ihmistä kuukaudessa siirtyy Teostosta Stimille”, Stimin lauluntekijöiden asioista vastaava Max Thörn sanoo puhelimitse Ruotsista.

Ruotsin tekijänoikeusjärjestöstä sanotaan, että suomalaisten artistien vaihto Teostosta Stimiin on tuttu ilmiö, esimerkiksi kustannussopimusten takia. Vaihtoa käy myös toiseen suuntaan Ruotsista Suomeen muuttavien muusikoiden keskuudessa.

Tällä hetkellä Stimin asiakkaana on kuusikymmentä vakituisesti Suomessa asuvaa lauluntekijää.

Siirtojen määrä Suomesta Ruotsiin on pysynyt viimeisinä vuosina Thörnin mukaan tasaisena.

Korjaus 18.7. Teoston Riikka Railimon koko titteli on yhteiskuntasuhteiden ja kansainvälisten asioiden päällikkö. Aiemmin artikkelissa luki kansainvälisten asioiden päällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat