Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaustisella tungeksitaan nyt tatuoitavaksi – tarjolla olisi muun muassa kantele- ja viulukuvia

Pelimannit innostuivat Kaustisella tatuoinneista. Elias Pullinen halusi käsivarteensa banjon.

Kulttuuri
 
Akseli Valmunen / HS
Elias Pullinen saa käteensä banjotatuoinnin. ”Sattuuko”, kysyy tatuoija Joonas Nikkinen. ”No vähän siinä rajoilla on kyllä”, Pullinen tunnustaa.
Elias Pullinen saa käteensä banjotatuoinnin. ”Sattuuko”, kysyy tatuoija Joonas Nikkinen. ”No vähän siinä rajoilla on kyllä”, Pullinen tunnustaa. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Kaustinen. Jos joku ei vielä tiennyt, on muistutuksen paikka: kansanmusiikki on muutakin kuin kansallispukuja tai batiikkivärjättyjä vaatekertoja.

Kansanmusiikki on vaikkapa tatuointeja.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla on ollut mahdollista saada tällä viikolla nyt jo toista vuotta peräjälkeen tatuointeja, ja innostus vain laajenee. Tänä vuonna kokkolalaisen Studio Laura Kosken koko henkilökunta on hakannut mustetta halukkaiden ihoon aamusta iltaan.

Sillä halukkaitahan on. Studion odotuspisteessä istuu jatkuvasti ihmisiä. ”Porukkaa on aika paljon. Saatan tehdä itse kahdesta viiteen kuvaa päivässä”, kertoo tatuoija Joonas Nikkinen.

Tavallisesta poikkeavan Kaustisen tatuointipisteestä tekee kuitenkin se, että aiheet ovat varsin musikaalisia. Seinälle on asetettu jopa erityinen ”Kaustis-mallisto”. Siihen kuuluu muun muassa viuluja, kanteleita, talloja ja muita kansanmuusikoiden rakkaimpia asioita.

Mutta muunlaistakin halutaan.

Perjantai-iltana studion odotustuolilla istuu nuori mies, jonka käsivarteen on piirretty juuri banjon ”apuviivat”. Jyväskyläläinen Elias Pullinen, 20, on menossa kohta Joonas Nikkisen käsittelyyn.

Banjotatuointi on ollut Pullisen mielessä jo puolisen vuotta, mutta toteutus tapahtuukin nyt erittäin ex tempore.

”Minä tulin vain kysymään täältä, saisiko niin hienon näköistä tehtyä kuin olin ajatellut”, Pullinen kertoo.

Kyllä sai. Kohta Nikkinen oli jo suunnitellut kustomoidun kuvan, osin Pullisen oman banjon kuvan perusteella.

”Syödään sitten näkkileipää ensi vuonna”, Pullinen tokaisee tyynesti.

Elias Pullinen kertoo opiskelevansa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogiksi, pääaineenaan viulu. Mutta nyt hän siis ottaa käteensä ison banjon.

Miksi ihmeessä?

”Minä olen myös banjo-opettaja. Olisi siistiä, jos ottaisin toiselle puolelle ensi vuonna viulun”, hän suunnittelee.

Voi olla, että kymmenen vuoden kuluttua ihossa on jo kokonainen orkesteri. Ehkä jopa sinfoniaorkesteri – jossa on banjo.

Yllättävää kyllä, musiikkiaiheiset tatuoinnit eivät ole Kaustisella kuitenkaan niitä suosituimpia. Ihmiset ottavat kaikenlaisia kuvia, laidasta laitaan, kertoo Joonas Nikkinen.

Mutta kyllä musiikkitatuointeja silti näkyy katukuvassa, paljonkin.

Elias Pullinen kertoo nähneensä varsinkin kitaratatuointeja. Hänellä itsellään on jalassa vuosi sitten otettu, nuottiviivastosta, g- ja f-avaimesta sekä nuoteista sommiteltu kuva.

Banjoa hän ei ole Suomessa nähnyt vielä kenelläkään muulla, eihän ammattibanjistejakaan ole maassa kuin muutama.

Varmasti erikoisin, nimenomaan kansanmusiikkiaiheinen tatuointi löytyy jouhikonsoittaja Pekko Käpin kädestä. Hänen käsivarressaan komeilee 1800-luvulla eläneen jouhikkolegenda Feodor Pratšun kuva.

Akseli Valmunen / HS
Pelimanneille on suunniteltu oma Kaustinen-mallisto.
Pelimanneille on suunniteltu oma Kaustinen-mallisto.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat