Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riccardo Muti osti vastikään oman linnan Italiasta, mutta tänään hän johtaa orkesteria Olavinlinnassa

”Minua saatetaan pitää ankarana ja kovana kapellimestarina, jopa pahana miehenä. Minulla on ammattini, ja vaadin paljon orkesterilta. En ole kuitenkaan diktaattori”, Riccardo Muti sanoo HS:n haastattelussa

Kulttuuri
 
© Felix Ausin Ordonez / Reuters
Riccardo Muti johtaa orkesteria sunnuntaina Olavinlinnassa. Kuvassa hän poseeraa Espanjassa vuonna 2011.
Riccardo Muti johtaa orkesteria sunnuntaina Olavinlinnassa. Kuvassa hän poseeraa Espanjassa vuonna 2011. Kuva: © Felix Ausin Ordonez / Reuters
Kuka?

Riccardo Muti

 Syntyi Napolissa 1941.

 Yhteistyö Wienin filharmonikkojen kanssa on kestänyt 46 vuotta.

 Ensimmäinen opettaja oli elokuvista tunnettu Nino Rota, joka otti Mutin suojelukseensa.

 Alkoi opiskella Napolin konservatoriossa pianonsoittoa. Säveltämistä hän opiskeli 10 vuotta, muttei halunnut jättää yhtään sävellystä jälkipolville.

 Voitti 1967 Guido Cantelli -kapellimestarikilpailun.  Seurasi Otto Klempereriä 1973 Lontoon Philharmonia Orchestran johtajaksi.

 Vuonna 1980 hän peri Philadelphia Orchestran musiikillisen johtajuuden Eugene Ormandyltä ja johti orkesteria vuoteen 1992.  Milanon La Scalan musiikillinen johtaja hän oli 1986–2005.

  Herbert von Karajan oli Mutin toinen tärkeä esikuva Toscaninin ohella. Kun Karajan kuoli 1989, Muti toivoi seuraavansa tätä Berliinin filharmonikkojen johtajaksi. Claudio Abbadon valinta olikin suuri pettymys.

Savonlinna. Riccardo Muti on maailman kuuluisimpia ja merkittävimpiä kapellimestareita, Il Maestro. Hänen nykyinen orkesterinsa on Chicago Symphony Orchestra, jonka musiikillinen johtaja on hän ollut vuodesta 2010 lähtien.

Kun Mutin Savonlinna-vierailusta viime vuonna uutisoitiin, se vaikutti melkoiselta yllätykseltä.

Selitys on yksinkertainen.

Savonlinnassa vierailee Ravennan festivaali. Mutin puoliso Cristina Mazzavillani Muti on sen perustajia ja johtajia. Rouva Muti on ohjannut Ravennan kummankin vierailuesityksen, Verdin Macbethin ja Falstaffin.

Muti on perustanut vuonna 2004 Ravennan festivaalin orkesterin, joka on saanut nimekseen Orchestra Giovanile Luigi Cherubini. Sen jäsenet ovat alle 30-vuotiaita, ja se kootaan uudelleen joka kolmas vuosi.

Tänään sunnuntaina Muti johtaa Olavinlinnassa Cherubini-orkesterin konsertin, jonka ohjelmassa on Schubertin kahdeksas ja Beethovenin viides sinfonia.

Ravennan festivaali vaikuttaa perheyritykseltä. Mutin pariskunta on asunut Ravennassa siitä lähtien, kun perheen kolme lasta olivat pieniä. Muti mainitaan aina hyvin perhekeskeiseksi ihmiseksi.

Puolisostaan, mezzosopraanosta Cristinasta Muti on sanonut, että tämä on hänen paras kriitikkonsa. Ei kuitenkaan tuomari, vaan toveri.

”Musiikillisesti meillä on sama elämänkatsomus. Meillä oli samat opettajat, hengitimme samaa ilmaa. Kysyn hänen mielipidettään, mutta päätokseni eivät riipu hänestä. Keskustelen mielelläni hänen kanssaan, kuten teimme alusta lähtien, kun olimme opiskelijoita.”

Kun Mutia pyytää kertomaan hänen ja hänen puolisonsa yhteistyöstä Ravennan festivaalilla, vastaus on hieman yllättävä:

”Minähän olen täysin ulkopuolinen, pelkkä vieraileva kapellimestari!”

Sen jälkeen hyväntuulinen maestro vielä lisää: ”Eihän minulle maksetakaan yhtä paljon kuin muille. Se on kylläkin vitsi.”

Ravennan festivaali on laajentunut kaikki esittävän taiteen lajit sisältäväksi suureksi tapahtumaksi.

Italiassa monet klassisen musiikiin instituutiot ovat suurissa vaikeuksissa. Rahapula on usein valtava.

”Ainahan taiteelta on puuttunut rahaa. Eihän taidetta ole tarkoitettu tuottamaan voittoa.”

Muti myöntää, että ilman rahaa festivaaleja, oopperoita ja konsertteja on vaikea tuottaa.

”Järkevällä hallinnolla saadaan kaikki toimimaan. Turistit ovat tärkeitä Italian musiikkikulttuurille.”

Vaikuttaa siltä, ettei Muti ole kaikissa puheissaan aina aivan vakavissaan eikä paljasta kaikkia taustatekijöitä.

Cherubini-orkesteristaan puhuessaan Muti on kuitenkin tosissaan. Hänelle on aina ollut tärkeää työskennellä nuorten muusikoiden kanssa.

”Luigi Cherubini -orkesteri valmentaa nuoria muusikoita kehittymään muusikon ammattiin, ei vain teknisesti, vaan myös eettisesti. Heidän on opittava löytämään musiikin totuus, joka piilee nuottien takana ja niiden välissä.”

Edellisenä päivänä tapahtunut terrori-isku Ranskan Nizzassa saa Mutin miettimään, miten terrorismia vastaan voi taistella.

”Terroria vastaan ei pidä taistella terrorilla. Taide ja erityisesti musiikki on paras keino lisätä ihmisten ja kansojen välistä yhteisymmärrystä.”

Luigi Cherubini -orkesterin kanssa Muti on vieraillut ennen Syyrian sisällissotaa Damaskoksessa, samoin myös Libanonissa ja Pohjois-Afrikassa.

”Damaskoksessa toimi sinfoniaorkesteri. Sinne oli rakennettu teatteri ja konservatorio. Otimme paikalliset muusikot soittamaan meidän kanssamme. Nyt en todellakaan tiedä, onko enää konservatoriota ja sinfoniaorkesteria.”

Muti muistaa innostuneesti 20 vuoden takaista konserttia, jolloin hän meni Milanon La Scalan orkesterin kanssa pitämään konserttia Sarajevoon.

”Konsertti oli sotilastukikohdassa, koska kaupunki oli pahasti tuhoutunut. Meitä tuli kuuntelemaan 9 000 sarajevolaista. Sarajevolaiset muusikot tulivat soittamaan kanssamme. Monet olivat menettäneet soittimensa, ja annoimme heille uusia tilalle.”

”Konsertissa oli myös juutalaisia ja muslimeja. Uskonnolla ei ollut merkitystä. Musiikki yhdisti meitä kaikkia. Se oli hyvin liikuttava tilaisuus. Beethovenin Eroica oli ohjelmassamme.”

Musiikin yhdistävä ja harmonisoiva voima on kaunis ajatus. Muti toteaa, että vallanpitäjät voivat toki käyttää musiikkia myös pyrkiessään vaikuttamaan kansan mieliin.

”Voi olla, että terrorijärjestö Isis pelkää musiikin humanisoivaa voimaa, koska se on kieltänyt musiikin hallitsemiltaan alueilta, kauhun kalifaatista.”

Kun Muti tuli Savonlinnaan, metsät ja järvet tekivät häneen suuren vaikutuksen.

”Olen kotoisin Etelä-Italiasta, Napolista, jossa maisema on erilainen. Sitä hallitsevat Välimeri ja oliivimetsiköt. Suomen metsät edustavat minulle mysteeriä.”

Olavinlinna kiehtoo Mutia.

”Rakastan linnoja. Ostin vastikään Etelä-Italiasta Saksan keisarin ja Sisilian ja Napolin kuninkaan Fredrik II:n rakennuttaman linnan. Nyt minulla on omakin linna.”

Muti on maailman parhaiten palkattuja kapellimestareita, joten linnoihinkin on varaa.

1970-luvulla Muti nosti romahduspisteessä olleen Lontoon Philharmonia Orchestran kaupungin hienoimmaksi. 1980-luvulla hän teki Philadelphia Orchestrasta Yhdysvaltain vaikuttavimman. Muti pitää tärkeänä, että orkesterit säilyttävät oman persoonallisen sointinsa.

”Cd-sointi muokkaa orkestereita samanlaisiksi, viileäsointisiksi.”

Chicagon orkesterille hän haluaa tuoda omaa eteläitalialaista persoonallisuuttaan, mutta korostaa, että tämä saksalaisten perustama huippuorkesteri on perussoinniltaan ja -soitoltaan hyvin saksalainen.

Jos orkesterin tai oopperan hallintomiehet ovat pyytäneet Mutia musiikilliseksi johtajaksi, hän on voinut torjua pyynnön. Mutta kun muusikot ovat pyytäneet, hän on yleensä suostunut.

”Muusikot pitävät minusta”, Muti sanoo ilmeistä tyytyväisyyttä äänessään.

Muti tunnetaan hyvin tiukkana kapellimestarina. Hän määrittelee itsensä ”mieheksi vailla kompromisseja”.

”Minua saatetaan pitää ankarana ja kovana kapellimestarina, jopa pahana miehenä. Minulla on ammattini, ja vaadin paljon orkesterilta. En ole kuitenkaan diktaattori. Joskaan en kysy muusikoilta, ovatko he samaa mieltä ratkaisuistani.”

Kun Muti johti Milanon La Scalassa 29-vuotiaana ensimmäistä kenraaliharjoitustaan, hän syöksyi ovet paukkuen ulos, koska ei saanut omaa tahtoaan perille.

Muti boikotoi La Scalaa kymmenen vuotta ja palasi takaisin vasta, kun hänelle luvattiin ehdoton taiteellinen kontrolli hänen johtamiinsa esityksiin.

Muti oli vuodesta 1986 lähtien 20 vuotta La Scalan musiikillinen johtaja, ja musiikilla oli aina päärooli. Ohjaajien oli alistuttava hänen näkemyksiinsä.

Ennen kaikkea Muti vaatii partituurin kirjaimellista noudattamista. Säveltäjän tahto on Arturo Toscaninin partituuriuskollista perinnettä jatkavalle Mutille pyhä. Tosin hän myöntää, että jokaisella kapellimestarilla on oma tulkintansa partituurin totuudesta.

Laulajille Muti ei suo lainkaan omia vapauksia. Ei fermaatteja, ei hidastuksia, ei korkeita c-säveliä, joita ei ole partituurissa. ”Ei, ei, ja ei!”, Muti huudahtaa.

1970-luvulla Muti oli Firenzen Maggio Musicale -festivaalin taiteellinen johtaja. Luciano Pavarottille hän sanoi kerran:

”Joko laulat kuten Bellini on kirjoittanut tai etsit itsellesi uuden kapellimestarin.”

Oikaisu 18.7. klo 15.41: Artikkelissa kerrottiin virheellisesti, että Cristina Mazzavillani Mutin ohjaamat Ravennan festivaalin vierailuteokset Savonlinnan oopperajuhlilla olisivat Verdin Otello ja Falstaff. Ravennan festivaali esitti Savonlinnassa Verdin Falstaff- ja Macbeth-oopperoita.

Johannes Lassila
Riccardo Muti esiintyi Helsingissä vuonna 1987. Tuolloin hän johti Philadelphia Orchestraa.
Riccardo Muti esiintyi Helsingissä vuonna 1987. Tuolloin hän johti Philadelphia Orchestraa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat