Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen yllättävimmällä kirjallisuusfestivaalilla vierailee myös Kike Elomaa –”Tämä runous, tämä se on mahtavaa”

Kirjailija Volter Kilpeä ei arvostettu hänen eläessään. Nykyään fanit täyttävät Kilven kotipitäjän joka kesä

Kulttuuri
 
Miksi Volter Kilpi on mahtava kirjailija? Kike Elomaa ja muut kertovat.
Miksi Volter Kilpi on mahtava kirjailija? Kike Elomaa ja muut kertovat.
Volter Kilpi -kirjallisuusviikkoa vietettiin Kustavissa teatterin ja keskustelun merkeissä. Toimittaja: Venla Rossi Kuvaus ja leikkaus: Sami Kilpiö
Kuka?

Volter Kilpi

 Syntyi Kustavissa vuonna 1874 ja kuoli Turussa 1939.

 Muistetaan erityisesti Alastalon salissa -romaanista, jota on kutsuttu parhaaksi suomalaiseksi romaaniksi kautta aikojen.

 Käytti kirjoissaan tajunnanvirtatekniikkaa eli sisäistä monologia.

 Tuotantoa verrattu usein James Joycen modernistisiin teoksiin.

Kustavi. Kaikki alkaa kuin varkain. Parisataa ihmistä on hyvissä ajoin asettunut istumaan paikoilleen Tuulentupa-nimisen juhlatalon saliin. Yleinen hälinä kuitenkin jatkuu vielä, kun näyttämölle pujahtaa lippalakkipäinen mies aurinkolasit silmillään. Ulkoasun perusteella häntä voisi luulla roudariksi.

”Minua pyydettiin ilmoittamaan, että avajaiskahvit alkavat sitten jämptisti kello 13.30”, mies tokaisee mikrofoniin. Sitten hän virnistää ihan pikkuisen. ”Samalla ajattelin avata tämän tapahtuman”.

Tämä tapahtuma on Suomen epätodennäköisin kirjallisuusfestivaali, Volter Kilpi -viikko. Se järjestetään Kustavissa nyt jo 18. kertaa. Kustavi on 700 asukkaan pieni saaristokunta – ja Kilpi yksi Suomen vaikeimpana pidetyistä kirjailijoista. Silti Kilpi-viikon tapahtumiin osallistuu vuosittain 3 000–4 000 ihmistä. Monet palaavat tänne vuosi toisensa jälkeen.

Roudarin näköinen mies taas on kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme. Hän on Volter Kilpi -viikon taiteellinen johtaja, eikä hänen tarvitse Kustavissa esitellä itseään. Hurme on ollut mukana tapahtuman järjestämisessä alusta asti.

1800-luvun puolivälissä Kustavin saaristolaispitäjän valtasi ennennäkemätön hybris. Nykyaikana puhuttaisiin ehkä start up -pöhinästä. Tuolloin yritteliäisyys kohdistui mobiilisovellusten sijaan laivojen rakentamiseen. Pian kustavilaiskapteenit seilasivat jopa Välimerelle asti. Laivanrakennus ja rahdinkuljetus antoivat työtä monille. Talot vaurastuivat ja Kustavi kukoisti.

Sami Kilpiö
Puheohjelman ja teatteriesitysten lisäksi Kilpi-viikoilla nähdään taideperformansseja, muun muassa Virpi Kannon ja Tapani Kokon Taidevankkuri.
Puheohjelman ja teatteriesitysten lisäksi Kilpi-viikoilla nähdään taideperformansseja, muun muassa Virpi Kannon ja Tapani Kokon Taidevankkuri.

Kaiken tämän keskelle syntyi joulukuun 12. päivänä 1874 Volter Kilpi. Lapsuuden ympäristön kuvaaminen on hänen kirjailijantyönsä ydin. 1930-luvulla ilmestynyt saaristolaissarja koostuu kolmesta teoksesta: Alastalon salissa, Pitäjän pienempiä ja Kirkolle.

Helsingin Sanomien vuonna 1992 järjestämässä äänestyksessä yli sata taiteilijaa, tutkijaa ja kriitikkoa nimesi Alastalon salissa itsenäisyyden ajan parhaaksi kaunokirjalliseksi teokseksi. Juuri tuohon teokseen kiteytyy Volter Kilven maine. Kirja on painoksesta riippuen 800–900-sivuinen järkäle, jossa niin sanotusti ”ei tapahdu mitään”, ainakaan mitään laivanrakennuksesta keskustelemisesta kummempaa. Piippua valitaan 70 sivun ajan. Lauseet voivat olla yli sivun pituisia.

Ei siis ole ihme, että Volter Kilpi -viikoilla myydään t-paitoja, joissa on teksti: ”Olen lukenut Alastalon salissa”.

Elinaikanaan Volter Kilpi ei saavuttanut mainittavaa menestystä. Alastalon salissa -teoksen ensimmäistä osaa myytiin vain 800 kappaletta, toista osaa vielä vähemmän. Kilven itsevarmuus ei kuitenkaan horjunut. Hän totesi kirjoittaneensa teoksen ”tuleville sukupolville”. Niin kävi.

Sami Kilpiö
Kaikki eivät mahtuneet saliin sisään.
Kaikki eivät mahtuneet saliin sisään.

Jos Kilpi-viikkoa jo itsessään voi pitää epätodennäköisenä asiana, on ehkä vieläkin yllättävämpää, että yksi tämän vuoden esiintyjistä on kansanedustaja Kike Elomaa.

Pian kuitenkin selviää, että hänellä on lämmin ja pitkä, mutta hieman yllättävä suhde kirjallisuuteen.

Elomaa osallistuu avajaispäivänä paneelikeskusteluun, jossa keskusteltiin taiteen merkityksestä. Muut osallistujat ovat Juha Hurme, professori Helena Ranta, taidehistorian FK Maria Merikanto ja toimittaja Saska Saarikoski.

”Tässä näette perussuomalaisen, joka on kulttuurin ja taiteen puolella, vaikka ette ehkä sitä odottaneet”, esittelee Elomaa itsensä.

Ja sitten hän kertoo, kuinka tutustui lapsena runouteen. Elomaan perheellä oli lehmiä. Kun tuli aika saattaa ne siunattuun tilaan, paikalle saapuivat kunnan eläinlääkäri Erkki Rossi sekä keinosiementäjä Veijo Kanerva.

Ilkka Kanervan isä, muuten”, Elomaa mainitsee. Samalla kun miehet siemensivät eläimet, he lausuivat runoja, esimerkiksi Eino Leinoa. Alle kouluikäinen Kike Elomaa seisoi vieressä.

”Ja mietin, että tämä runous, tämä se on mahtavaa”, päättää kansanedustaja tarinansa.

Yleisö hekottaa. Pian päästään kuitenkin käsiksi vakavampiinkin teemoihin. Saska Saarikoski herättelee keskustelua taiteen rahoituksesta. Elomaa toteaa, että julkista tukea ei pidä antaa liiaksi.

Sami Kilpiö
Avajaispäivän paneelikeskustelussa Juha Hurme (vas.), Helena Ranta, Maria Merikanto, Kike Elomaa ja Saska Saarikoski.
Avajaispäivän paneelikeskustelussa Juha Hurme (vas.), Helena Ranta, Maria Merikanto, Kike Elomaa ja Saska Saarikoski.

”Sekä urheilussa että taiteessa päästään parempiin tuloksiin, jos olot ovat hieman karummat. Ja taiteilijoiden pitäisi muistaa vähän ajatella sitäkin, mikä myy. Jos on saanut julkista tukea, niin ei voi vain tehdä sitä, mitä itse haluaa.”

Ihan kaikki eivät ole samaa mieltä, mutta riidaksi asti tilanne ei ylly. Elomaa kertoo myös tutustuneensa Volter Kilpeen kirjailijana. Eduskunnan kirjastosta lainattu Alastalon salissa on äskettäin kahlattu läpi.

”Välillä piti kyllä vähän harppoa. Tosi mielenkiintoinen kirja.”

Alku oli oikeastaan vahinko. Juha Hurme oli vuonna 1995 Helsingin ylioppilasteatterin taiteellinen johtaja. Häntä pyydettiin tuottamaan näytelmä esitettäväksi Turussa sijaitsevalle 1800-luvun museolaiva Sigynille. Hurme valitsi tekstiksi Albatrossin tarinan, joka sisältyy Alastalon salissa -teokseen.

”Ajattelin, että laiva oli sille sopiva ympäristö. Silloin en vielä tiennyt, sopisiko Kilven teksti esitettäväksi ollenkaan. Tarkoitus olikin vähän piruilla turkulaisille, järjestää semmoinen esitys, josta kukaan ei tajuaisi mitään”, Hurme kertoo.

Toisin kävi. Paitsi että turkulaiset rakastivat näytelmää, sen tuli katsomaan joukko kustavilaisia kulttuurivaikuttajia. Esityksen jälkeen he ottivat yhteyttä Hurmeeseen, ja kertoivat suunnitelleensa seudulle Volter Kilpi -aiheista tapahtumaa. Voisiko Albatrossin tarinan kenties esittää myös siellä, sanotaan tuossa neljän vuoden päästä?

Niin tehtiin. Näytelmää on tuosta lähtien esitetty Kustavissa joka kesä. Alkuperäistä vuoden 1995 kokoonpanoakin on vielä mukana: näyttelijä Matti Hakulinen ja muusikko Perttu Suominen.

Kilven teksti voi näyttelijälle olla aluksi vaikeaa, Hurme sanoo.

”Mutta kun sen kerran tajuaa, riemu on mahtava. Ihan kuin oppisi soittamaan jotain soitinta!”

Kilpi-viikkojen menestystä on auttanut se, että vaikka Kustavi itsessään on pieni paikka, kesäisin sen asukasluku kymmenkertaistuu. Saaristoseudulla on tuhansia kesämökkejä. Vuonna 2013 tehdyn yleisötutkimuksen mukaan noin puolet Volter Kilpi -viikon vieraista on juuri kesäasukkaita.

Yleisöstä ei löydy yhtä paljon ympärivuotisesti Kustavissa asuvia ihmisiä. Paikalliset ovat kuitenkin ainakin jollain lailla ottaneet tapahtuman ja Kilven omakseen. Kustavin keskustassa sijaitsee ravintola nimeltä Villa Volter. Sen ruokalistalta on muun muassa Kilven esikoisteoksen mukaan nimetty pizza Bathseba.

Siinä on kinkkua, ananasta ja aurajuustoa.

”Kilpi-viikot kaksinkertaistavat myynnin”, kertoo omistaja Ulrika Tamminen. Siihen ei vaikuta edes se, millainen sää on. Kirjallisuusihmiset tulevat paikalle joka tapauksessa.

Tapahtumaa ei uhkaa kuin yksi asia. Taiteellinen johtaja, ohjaaja, näyttelijä, keskustelija ja juontaja Juha Hurme on kertonut lopettavansa hommat vuonna 2018. Niin kävi jo kerran. Vuosina 2010–2013 Hurmetta ei nähty Kustavissa. Hänen kouluttamansa näyttelijät kuitenkin esittivät Albatrossia noinakin vuosina. Lopulta ohjaaja ei malttanut pysyä poissa.

Tällä kertaa lähtö on kuitenkin lopullinen, Hurme sanoo.

”En ole millään lailla kyllästynyt. On vain niin, että tähän menee kauheasti aikaa. Sitä täytyisi löytyä myös muille asioille.”

Volter Kilvestä hän on silti pääsemättömissä.

”Kun dementia on vienyt minulta kaiken muun, toistelen vanhainkodissa Kilven lauseita ja kuvittelen edelleen olevani Kustavissa”.

Volter Kilpi -viikko jatkuu Kustavissa vielä tänään sunnuntaina.

Sami Kilpiö
Volter Kilpi -viikkoa on järjestetty vuodesta 1999 alkaen.
Volter Kilpi -viikkoa on järjestetty vuodesta 1999 alkaen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat