Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuolleiden somettajien seura – mitä Kekkonen sanoisi, jos eläisi

Kuolleet heräävät henkiin sosiaalisessa mediassa. Aavetileillä julkaistaan lainauksia henkilöiden teoksista ja kommentoidaan päivän uutisaiheita.

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom
Kuvaaja ei tiedossa; Hans Paul; Giovanni Giovannetti
Hekin ovat löytäneet tiensä sosiaaliseen mediaan. Akseli Gallen-Kallela (vas.), Urho Kaleva Kekkonen ja Sylvia Plath.
Hekin ovat löytäneet tiensä sosiaaliseen mediaan. Akseli Gallen-Kallela (vas.), Urho Kaleva Kekkonen ja Sylvia Plath. Kuva: Kuvaaja ei tiedossa; Hans Paul; Giovanni Giovannetti

Kuolleiden somettajien seuraan kuuluvat muiden muassa

 Filosofit Jacques Derrida, Søren Kierkegaard ja Friedrich Nietzche

 Tiedemiehet Charles Darwin, Albert Einstein ja Richard Feynman

 Laulajat Amy Winehouse, Michael Jackson ja Elvis

 Säveltäjät W. A. Mozart ja Franz Liszt

 Kirjailijat Oscar Wilde ja Jane Austen

Presidentti Urho Kaleva Kekkonen kertoi Twitterissä Tamminiemen saunan lämpiävän käytöstä poistetun sukellusveneen ydinreaktorilla. Taiteilija Akseli Gallén-Kallelaa puolestaan harmitti, että kaikki kauppaliikkeet karhusivat velkojaan juuri joulun alla. Niinpä hän avautui asiasta Facebook-tilillään.

Kuvakaappaus Facebookista
Akseli Gallén-Kallela tuohtui, kun kauppiaat muistivat häntä laskuilla joulun alla.
Akseli Gallén-Kallela tuohtui, kun kauppiaat muistivat häntä laskuilla joulun alla.

Kekkonen ja Gallén-Kallela eivät ole suinkaan ainoita manan majoilta somettavia kuuluisuuksia. Osa kuolleiden somettajien tileistä on oletettavasti yksittäisten harrastajien ylläpitämiä parodiatilejä, kuten suomalaisten valtionpäämiesten Kekkosen ja Carl Gustav Mannerheimin tilit.

Gallén-Kallelan tilillä on kuitenkin ollut syvällisempi tarkoitus.

”Akseli on itse asiassa vaiennut”, kertoo Akseli Gallén-Kallelan ja Pekka Halosen Facebook-tilien haamukirjoittaja Satu Rantala.

Taiteilijoiden sosiaalisen median tilit olivat osa heidän syntymänsä 150-juhlavuotta, kertoo projektityöntekijänä Gallén-Kallelan museossa työskentelevä Rantala. Tileillä pyrittiin tuomaan suurmiesten arki suuren yleisön näkyville. Kaikki heidän postauksensa perustuvat todellisille tiedonmurusille, joita löydettiin arkistoista ja museoista. Tarkoituksena oli tuoda taiteilijat arkisesti lähelle yleisöä ja välttää suurmieslegendan nostattamista.

Rantalan mukaan taiteilijaherrat ja museo saivat vuoden aikana yli 9 000 uutta seuraajaa Facebookissa.

Museolla varauduttiin ennen ensimmäistä julkaisua negatiivisiin ja trolliviesteihin. Niitä ei kuitenkaan tullut lainkaan koko vuoden aikana.

”Tarkentavia kysymyksiä saimme kyllä. Lisäksi syntyi fanikööri.”

Halonen ryhtyi somelakkoon uutena vuonna, ja Gallén-Kallela toukokuussa.

”Tätä ei pysty tekemään normityöajan puitteissa. Hanke oli vuoden mittainen ja Koneen Säätiön apurahalla rahoitettu”, toteaa Rantala.

Aavetilien ylläpito vaatii paljon aikaa ja huomiota, jotta tilit pysyvät hengissä ja saavat seuraajia.

Kekkosella on viitisentoista tiliä twitterissä. Niistä kolme on lähettänyt enemmän kuin kaksi twiittiä. Vain yksi on edelleen aktiivinen – ja sillä on yli 19 000 seuraajaa.

Parodiatili @KekkonenUKK on ollut olemassa jo vuonna 2011. Hän kommentoi päivän uutisia ja politiikkaa humoristisilla jyrähdyksillä.

Mannerheim on puolestaan twiittaillut muun muassa Risto Rytin ja J.K. Paasikiven kanssa vuonna 2015. Nämä olivat Ylen Sota 39 -historiaprojektia varten luotuja tilejä, jotka kuvasivat historian tapahtumia historiallisen henkilön omakohtaisesta näkökulmasta käsin.

Mannerheim on ollut twitterissä jo ennen Ylen projektia ja jatkaa edelleen.

Tekaistut tilit ovat sallittuja Twitterissä, kunhan tilin julkisissa käyttäjätiedoissa ilmaistaan, että kyse on parodiasta, fani- tai muuten tekaistusta tilistä.

Esimerkiksi itsemurhan tehneen englantilaisen kirjailijan Sylvia Plathin ääntä käyttävä @itssylviaplath -tili ei kuitenkaan ilmaise tällaista: tilin synkkien twiittien lukijan täytyy tietää, että kyseessä on edesmennyt henkilö. Tilillä on yli 170 000 seuraajaa.

Yksityishenkilöiden lisäksi kuolleiden somettajien tilejä ylläpitävät erilaiset säätiöt, museot sekä perikunnat ja muut tekijänoikeuksien haltijat. Tällaisia ovat esimerkiksi John Lennonin ja Michael Jacksonin twittertilit. Marilyn Monroeta voi seurata Twitterin lisäksi SnapChatissä.

Twitterissä on myös mahdollista jatkaa menehtyneet henkilön oman tilin käyttöä, mikäli saa tietoonsa tämän käyttäjätunnukset. Amerikkalainen elokuvakriitikko Roger Ebert määräsi testamentissaan, että hänen vaimonsa Chaz Ebertin tulisi jatkaa hänen digitaalista elämäänsä.

Niinpä Ebert jatkaa elokuva-alan uutisten kommentointia, tosin lähinnä retweettaamalla muiden elokuva-alan kommentoijien viestejä.

Gallén-Kallela herännee eloon somehorteestaan, jos tarvetta on.

”Olemme kyllä suunnitelleet samantyyppisiä projekteja tuleville vuosille, mutta ne ovat kiinni sekä rahoituksesta että yleisön kiinnostuksesta. Jos sosiaaliseen mediaan syntyisi muita Akseli-tilejä, Akseli lähtisi varmasti keskustelemaan”, kertoo Rantala, joka on käynyt esittelemässä uudenlaista museon elävöittämishanketta muillekin museoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat