Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaustinen tarjoaa isoja festivaalielämyksiä pienellä budjetilla, eikä sadekaan huononna tunnelmaa

Kaustisella ei näkynyt isoja tähtiä, mutta musiikin tasoon seikka ei vaikuttanut

Kulttuuri
 
Akseli Valmunen / HS
llkka Heinonen soittaa jouhikkoa Pelimannitalon pääsalissa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.
llkka Heinonen soittaa jouhikkoa Pelimannitalon pääsalissa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Tarvitseeko festivaali isoja tähtiä ollakseen musiikillisesti nautittava ja ikimuistoinen?

Kaustisella jos jossakin saattoi tehdä viime viikolla omakohtaista tutkimusta aiheesta. Ja vastaus oli ilmeinen: ei todellakaan tarvitse.

Viime vuodet kengännauhabudjetilla eläneen festivaalin ohjelmistosta puuttuivat isot nimet lähes tyystin. Ei ollut jokavuotista isoa iskelmänimeä Juha Tapion tai Katri Helenan tyyliin. Väsenin tai Friggin kaltaisia kansanmusiikin saran isoja nimiäkään ei juuri ollut – jos sellaisia nyt genrestä edes löytyy.

Järjestäjät toki haaveilevat aina kansan suursuosikeista, jotka tuovat festivaaleille rahaa. Mutta keskiverto musiikinrakastajaa ei tähtipölyn puute haitannut.

Päinvastoin: aikaa jäi uusien elämyksien etsimiseen.

Ympäriinsä lukuisten esiintymispaikkojen välillä kiihdyttelemällä saattoi törmätä esimerkiksi sellaiseen helmeen kuin Ilkka Heinonen. Kontrabassosta jouhikkoon osaamispalettiaan laajentanut Heinonen vei Pelimannitalon hirsien alla hämmästelleet kuulijat 1800-luvulla eläneen impilahtelaisen kalastajan ja jouhikkovelho Feodor Pratšun sekä tämän kollegoiden musiikilliseen maailmaan.

Akseli Valmunen / HS
Ilkka Heinonen on rakentanut itse oman jouhikkonsa. Siinä on harvinaisesti neljä kieltä, kun yleensä jouhikossa on kolme kieltä.
Ilkka Heinonen on rakentanut itse oman jouhikkonsa. Siinä on harvinaisesti neljä kieltä, kun yleensä jouhikossa on kolme kieltä.

Se maailma on jotain aivan erilaista kuin tämä nykyinen tuntemamme. Siihen kuuluu vain muutamia säveliä, koko ajan samana toistuva bordunaääni sekä alati kasvavat ja kiihtyvät trepatskat ja maanitukset.

Näkyi osuvan nykyihmiseenkin. Yleisö meni aivan villiksi, kun uskomattoman soittotekniikan kehittänyt Heinonen antoi jousen lentää näennäisen yksinkertaisen soittimen kielillä. Tällaistakin tarvitaan, kaiken kohkaamisen keskelle.

Suoraan historiaan vei myös Sibelius-Akatemian ja kaustislaisten yhteisprojekti, Hovitanssista hoppatahtiin -esitys. Ideana oli esitellä ranskalaisten hovitanssien, potpourrien, tie Kaustisella yhä tanssittavaan purppuriin.

Lavalla oli valtava kansanmusiikkiorkesteri, barokkiorkesteri, 50-luvun asuihin sonnustautuneita häätanssijoita sekä Aurinkokuninkaan aikaisia vannehameisia tanssijoita. Voisiko historiaa tämän havainnollisemmaksi tehdä.

Tänä vuonna ohjelmistossa oli nostettu esiin duoja. Hyvä idea, sillä kahden ihmisen vuorovaikutuksen seuraaminen on erittäin hedelmällistä.

Duoista räjähtävin oli kanadalais-brittiläinen, kelttivaikutteista musiikkia soittanut kaksikko Troy MacGillivray ja Tim Edey. Veikkaanpa, että yhtä tiukkaa tilutusta ja tykitystä ei löydä aina hevikeikoiltakaan. Ja vaikka viulu vaihtui lennossa flyygeliin, ja kitara haitariin, osaamisen taso ja tempo eivät koskaan laskeneet.

Yhtä iloista meininkiä piti yllä mainio suomalaisyhtye ENKEL. Neljän nuoren naisen, kanteleen, haitarin, viulun ja laulun yhteenliittymä tarjoili vinkeitä instrumentaalikappaleita hääyöstä tai vaikkapa keski-ikäisten naisten risteilystä. Rai-rapa, rai-rapa, lauloi yhtye, eikä sen enempää sanoja tarvittu. Musiikilla ja lavakarismalla saatiin kyllä viesti perille.

Populaariosaston nimistä Pave Maijanen oli Anssi Kelan ohella odotetuin. Ehkä sadesää oli pelottanut kansaa, sillä Maijanen ei kerännyt yleisöä ihan niin paljon kuin järjestäjät olisivat ehkä toivoneet.

Sen sijaan musiikillisesti Maijasen areenakonsertti oli napakymppi. En tiedä, kuka oli saanut idean yhdistää Pave Maijasen, tämän vahvamelodiset laulut sekä joukon taitavia kansanmuusikoita, mutta ideoijaa voi onnitella.

Lähtisitkö, Elämän nälkä, Joki ja meri sekä muut Maijasen parhaat kappaleet rullasivat lämpimämmin ja vastaansanomattomammin kuin ikinä. Maijanen osoittautui itsekin ehdaksi pelimanniksi.

Ulkomaisia nimiä ei Kaustisella ole nähty enää muutamaan vuoteen yhtä paljon kuin ennen. Syynä tähänkin on tietenkin raha. Tänä vuonna pisimmältä saapuneet vieraat taisivat tulla Nepalista ja Madagaskarilta.

Musiikissa välimatkoja ja edes henkisiä ja musiikillisia etäisyyksiä ei kuitenkaan tunneta. Sen sai tuta varsinkin Kilema, jonka yhtyeen madagaskarilaiset perinnesoittimet lentoyhtiö oli onnistunut hukkaamaan.

Mutta eipä hätää. Kaustiselta löytyi tuosta vain korvaavia soittimia ukulelesta busukiin, ja lopulta jopa harvinaisempi marovany-kantele järjestyi. Kilemalle löytyi Sievistä soitinrakentaja Kimmo Sarjan tekemä marovanyn ja kanteleen yhdistelmä marovantele.

Tuloksena oli iloiset tanssikarkelot, jotka päättivät koko areenan tämän vuoden ohjelmiston.

Kaustisella oli koko viikon erittäin märkää, mutta kuivin jaloin viikosta lopulta selvittiin. Mahdollisesti yleisömäärien ja ainakin musiikillisen tason ja tunnelman puolesta.

Akseli Valmunen / HS
Pave Maijasen tunnetuimpia kappaleita oli sovitettu kansanmusiikkiyhtyeelle. Maijasen kanssa oli soittamassa joukko kaustislaisia kansanmuusikoita.
Pave Maijasen tunnetuimpia kappaleita oli sovitettu kansanmusiikkiyhtyeelle. Maijasen kanssa oli soittamassa joukko kaustislaisia kansanmuusikoita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat