Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ysäritähti Seal ja ailahteleva Lauryn Hill olivat Pori Jazzin kärkinimiä

Lauryn Hill tuli lavalle sadetakissa ja Seal kertoi olevansa iloinen paluustaan Suomeen, vaikka oli täällä ensimmäistä kertaa

Kulttuuri
 
Jussi Partanen
Festivaalikesään kuuluu tänä vuonna sadetta. Näin veteen varauduttiin perjantaina Porissa.
Festivaalikesään kuuluu tänä vuonna sadetta. Näin veteen varauduttiin perjantaina Porissa. Kuva: Jussi Partanen

Pori. Suurin osa Pori Jazzin päälavan ja ”suuren yleisön” esiintyjistä oli tänä vuonna kierroksessa vähintään toista kertaa, kuten Bo Kaspers Orkester, Lauryn Hill, Brian Setzer, J. Karjalainen sekä Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana.

Mutta laulaja ja lauluntekijä Seal oli jäänyt aina aikaisemmin väliin. Mahdollisia vuosia olisi ollut tätä ennen periaatteessa jo 25, puolet Pori Jazzin pitkästä 50 vuoden historiasta.

Lauantai-illan esiintyminen oli samalla Sealin ensimmäinen Suomessa, vaikka hän iloitsi itse eilisessä Facebook-päivityksessään paluusta puhtaaseen ja rauhalliseen maahamme:

”Finland it’s great to be back!”

Ehkä on silti yvä, ettei Seal ole esiintynyt aiemmin, sillä nyt hän on ehtinyt kerryttää riittävästi hittejä puolentoista tunnin konsertin siteeksi.

Jussi Partanen
Brittimuusikko Seal viihdytti Porissa taustaprojektioilla.
Brittimuusikko Seal viihdytti Porissa taustaprojektioilla.

Silti oli rohkea ratkaisu reväyttää heti kärkeen yksi kaikkein tunnetuimmista, ensisingle Crazy (1990). Ja heti perään vielä toinen samanvuotinen killerihitti, Killer.

Mutta niin vain Seal onnistui ottamaan massiivisen lavan haltuunsa, vaikka oli läsnä periaatteessa yksin: taustalla näkyi pelkästään kitaristi ja kaksi miestä läppärin kanssa.

Siksi ilmeisen odotetusta esityksestä puuttui melkein kokonaan musiikillinen vuorovaikutteisuus ja sattumuksellisuus sekä ylipäätään orgaanisen tekemisen tuntu – toki lähtökohdat tietäen täysin ymmärrettävästi.

Huomio keskittyikin kokonaan Sealia esittävään Sealiin. Tai parhaassa tapauksessa hänen ääneensä ja hänen lauluihinsa, kuten hän itse toivoo.

Jussi Partanen
Kovatasoisena laulajana tunnettu yhdysvaltalainen Gallant löi Porissa tahtia pullolla.
Kovatasoisena laulajana tunnettu yhdysvaltalainen Gallant löi Porissa tahtia pullolla.

Edellisessä ei ollut levytettyyn verrattuna mitään huomautettavaa edes puolenvälin paljastavammassa ja vaativammassa akustisessa osuudessa, jossa jakkaralle hetkeksi istahtanut Seal näppäili itse kitaraa. Kaikkia kappaleita kuvittivat tässäkin tekstien viestiä vahvistavat pelkistetyt, näyttävät taustaprojektiot.

Lopun kliimaksi vaati tietysti suurimman hitin. Se oli Kiss From a Rose, ja sekin uran alkuajoilta.

Taustalla ja lavan sivujen suurilla näytöillä näkyi tietysti kuva yhdestä ruususta – Sealin avatessa viimeisenä eleenä sydämensä ihailijoilleen, joista onnekkaimmat pääsivät koskettamaan häntä konsertin puolivälissä.

Perjantaina Lauryn Hill odotutti itseään Kirjurinluodon päälavalle.

Ensin valtavalla lavalla oli orpona oman tiskinsä takana vain Lauryn Hillin suureen seurueeseen kuuluva dj. Mutta odotuksesta ei tullut ennustetun ja pelätyn pitkä.

Jussi Partanen
Lauryn Hill (vas.) tuli lavalle sadetakissa.
Lauryn Hill (vas.) tuli lavalle sadetakissa.

Ailahtelevan ja epäluotettavan artistin maineessa oleva Lauryn Hill on myöhässä vain vaivaiset 25 minuuttia.

Se ei tuntunut edes varsinaiselta viivästykseltä, sillä sadeasuinen ja illan aikana osittain vettynyt yleisö oli vasta valumassa paikalle Kirjurinluodon Lokkilavalla ja Jokilavalla juuri päättyneistä konserteista.

Maata viistävään, melkein kokomustaan asuun pukeutunut Hill oli varautunut itsekin epävarman illan käänteisiin kahden euron läpinäkyvällä sadeviitalla, mutta hän toi mukanaan auringon. Lauryn Hill oli omassa mittakaavassaan melkein Miss Sunshine, ainakin suhteellisen alhaisiin odotuksiin suhteutettuna.

Jussi Partanen
Joss Stone kuvattiin Porissa esiintymässä. Artisti jakoi yleisölle auringonkukkia.
Joss Stone kuvattiin Porissa esiintymässä. Artisti jakoi yleisölle auringonkukkia.

Hieman hermostuneessa tunnelmassa alkanut konsertti eteni myös odotetun kaavamaisesti sekä samaan malliin kuin edellinen samoilla Kirjurinluodon sijoilla heinäkuussa 2005.

Eli alkuun muutama kappale omalta kakkosalbumilta MTV Unplugged No. 2.0 (2002), puoliväliin parhaat palat omalta ensialbumilta The Miseducation of Lauryn Hill (1988) ja sitten loppuun nostatukseksi ne kaikkein suurimmat kansansuosikit Fugees-yhtyeen toiselta albumilta The Score (1996).

Vuoden 2005 konsertin tapaan mikään kappaleista ei muistuttanut vanhaa levytettyä versioita – nämä olivat edelleen huomattavasti nopeampia, kiihkeämpiä ja kulmikkaampia sekä jollain tavalla myös yhä muotoaan etsiviä.

Jussi Partanen
Myös Pirkka-Pekka Petelius nousi lavalle Pori Jazzissa.
Myös Pirkka-Pekka Petelius nousi lavalle Pori Jazzissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat