Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Le Corbusierilta 17 kohdetta Unescon maailmanperintökohteiden listalle

Modernistisen arkkitehtuurin edelläkävijä unelmoi Pariisin tasoittamisesta, jotta kaupungista saataisiin rationaalisempi

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom
Philippe Desmazes
Le Corbusierin suunnittelema kirkko Firminyssä Ranskassa.
Le Corbusierin suunnittelema kirkko Firminyssä Ranskassa. Kuva: Philippe Desmazes

Unescon maailmanperintökomitea lisäsi viikonloppuna maailmanperintöluetteloon yhteensä 17 modernistisen sveitsiläisarkkitehdin Le Corbusierin työtä. Töistä kymmenen sijaitsee Ranskassa, ja muut Sveitsissä, Belgiassa, Saksassa, Argentiinassa, Japanissa ja Intiassa.

Maailmanperintökomitean mukaan kohteita valitessa oli tärkeä osoittaa, kuinka laajalti ympäri maailmaa taiteilijanimellään Le Corbusier tunnettu Charles-Edouard Jeanneret-Gris (1887–1965) työskenteli.

Komitean mukaan maailmanperintöluetteloon valitut työt osoittavat Le Corbusierin vaikutuksen ensimmäisen maailmansodan jälkeen nousseeseen arkkitehtuurin modernismiin, joka korosti funktionaalisuutta ja vahvoja linjoja ja käytti lasia, terästä ja betonia materiaaleinaan. Suomessa suuntauksen tunnetuin edustaja on Alvar Aalto.

Le Corbusier suunnitteli Intian Punjabin ja Hayanan osavaltioiden pääkaupungin Chandigarhin asemakaavan sen jälkeen, kun Intia ja Pakistan erosivat toisistaan 1947. Myös monet kaupungin hallintorakennuksista ovat Le Corbusierin suunnittelemia. Kaupungin rakentaminen alkoi 1950-luvulla ja se valmistui 1960-luvulla.

Hänen Ranskassa sijaitsevia maailmanperintökohteitaan ovat muun muassa Marseillessa sijaitseva La Cite Radieusen alue, Lyonin lähellä sijaitseva La Touretten luostari ja Pariisin lähellä sijaitseva La Villa Savoye.

Le Corbusier haaveili muun muassa kukkuloistaan tunnetun Pariisin Marais’n kaupunginosan tasoittamisesta, jotta Pariisista voitaisiin rakentaa rationaalisempi kaupunki.

Maailmanperintökomitea lisäsi 40. tapaamisessaan Istanbulissa maailmanperintölistalle Le Corbusierin rakennusten lisäksi kohteita Iranista, Intiasta, Kiinasta ja Mikronesiasta.

Mikronesian maailmanperintökohde Nan Madol on keskiaikaisten palatsien ja hautojen muodostama seremoniakeskus. Se on pystytetty 99 basaltti- ja korallilohkareista rakennetun keinotekoisen saaren päälle. Tämä kohde joutui samalla vaarantuneiden kohteiden listalle.

Francois Guillot
Le Corbusierin suunnittelema Cite de Refuge Pariisissa.
Le Corbusierin suunnittelema Cite de Refuge Pariisissa.
Philippe Desmazes
Le Corbusierin suunnittelemia rakennuksia Firminyssä Ranskassa.
Le Corbusierin suunnittelemia rakennuksia Firminyssä Ranskassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat