Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensi vuonna Suomea edustaa puhuva muna: Taiteilija Erkka Nissinen tekee Venetsian biennaaliin teoksen, joka ei ainakaan ole tylsä

Erkka Nissinen ja Nathaniel Mellors toteuttavat taidebiennaalin Suomen paviljongin. Yhteistyö alkoi pingiksellä, ja tulossa on jotain erikoista

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Erkka Nissinen edustaa Suomea Venetsian biennaalissa ensi vuonna.
Erkka Nissinen edustaa Suomea Venetsian biennaalissa ensi vuonna. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kuka?

Erkka Nissinen

 Syntynyt 1975 Keravalla, asuu ja työskentelee New Yorkissa.

 Naimisissa taiteilija Amy Cheungin kanssa.

 Valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2001.

 Voitti Avek-taidepalkinnon vuonna 2013.

 Suomessa teoksia nähty muun muassa Kiasmassa 2012, Amos Andersonissa 2013 ja Turku Biennaalissa 2015.

 Valittiin keväällä 2016 toteuttamaan Suomen paviljonki Venetsian taidebiennaaliin, joka avautuu toukokuussa 2017.

Ensi vuonna Venetsian taidebiennaalissa Suomea edustavat Erkka Nissinen ja brittitaiteilija Nathaniel Mellors, ilmoitti nykytaideorganisaatio Frame viime keväänä.

”Nathaniel ehdotti, että polttaisimme koko paviljongin”, Nissinen sanoo kohteliaasti. ”Mutta sanoin hänelle, että se on aika suojeltu kohde.”

Venetsian Giardini-puistossa sijaitseva Suomen paviljonki on Alvar Aallon suunnittelema. Sen kevyt rakenne ja suojelustatus aiheuttavat biennaalitaiteilijoille usein päänvaivaa.

Frame etsi ensi vuoden biennaaliin erityisesti teosta, joka käsittelisi itsenäisyyttä osana Suomen 100-vuotisjuhlaa vuonna 2017.

Taiteen tekeminen itsenäisyydestä ja kansallisesta identiteetistä on Nissisen mielestä vähän koomista, mutta siksi myös kiinnostavaa.

”Ai minkälainen suhde minulla on suomalaiseen kansallisidentiteettiin? Ei minkäänlaista”, Nissinen sanoo.

”Suomessa aina mietitään, mitä kaikki meistä ajattelee, vähän liikaakin, eikä sillä ole kauheasti mitään merkitystä.”

Teos suomalaisuudesta on nyt kuitenkin tulossa, kun sellainen tilattiin. Nissinen on vielä salaperäinen sen suhteen, mitä Suomen paviljongissa ihan konkreettisesti nähdään.

Framen mukaan teoksen nimi on The Aalto Natives, ja se yhdistää videota ja veistoksia. Lisäksi siinä on mukana puhuva muna, mitä se sitten ikinä tarkoittaakin.

Erkka Nissinen tunnetaan videoteoksistaan, joissa kohtaavat absurdit epätarinat, piinaava toisteisuus, rallienglanti, epävireinen laulu ja tarkoituksellisen kökkö 3d-animaatio. Teoksissa säveltäjä Arnold Schönberg etsii jogurttiaan, kädetön muukalainen saapuu yritysvalmentamaan aasialaisyhteisöä ja museonjohtajaksi itsensä esittelevä käsinukkekoira vaatii maassa makaavaa taiteilijaa tekemään teoksensa valmiiksi. Teoksia voi katsoa AV-arkin sivuilta täältä.

Erkka Nissinen: Rigid Regime, 2012
Erkka Nissinen: Rigid Regime, 2012

Nissinen voitti teoksillaan Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen AVEK-taidepalkinnon vuonna 2013. Arvovaltainen raati kirjoitti Nissisen teosten tuovan mieleen Samuel Beckettin näytelmät, Paul McCarthyn videoteokset ja paikoin myös Kalervo Palsan maailman.

Suomalaisuuteen Nissisellä on perspektiiviä. Hän muutti maailmalle hongkongilaissyntyisen vaimonsa perässä 2000-luvun alussa, pian Kuvataideakatemiasta valmistuttuaan.

Pitkään hän asui Hong Kongissa, nyt New Yorkissa. Helsingissä hän viettää parhaillaan kesälomaa perheineen.

”Ei pojallani ole esimerkiksi selkeää käsitystä, että hän on hongkongilainen tai suomalainen tai amerikkalainen”, Nissinen kertoo.

Jyväskylässä kasvaneelle Nissiselle suomalaisuus oli pitkään itsestään selvä asia. Muuttaminen muualle on saanut romantisoimaan suomalaisuutta.

Ulkosuomalaisesta tuntuu, että Suomessa kaikki toimii, suomalainen sosiaalidemokratia on paras järjestelmä ja meininki muutenkin reilu. Kliseet ruisleivän, luonnon ja saunan kaipaamisesta pitävät paikkansa, Nissinen vakuuttaa.

Moni muukin suomalainen taiteilija kiertää maailmaa residenssien ja töiden perässä. Taiteilijan on pakkokin muuttaa pois Suomesta ennemmin tai myöhemmin, Nissinen sanoo.

”Suomi on kuitenkin aika pieni paikka. Jos haluaa kehittyä, on tärkeää jossain vaiheessa nähdä asioita, tavata vähän isompi kokoelma ihmisiä ja keskustella ideoistaan.”

Erkka Nissisen Vantaa-teoksessa vuodelta 2008 Arnold Schönberg suhtautuu intohimoisesti jogurttiin.
Erkka Nissisen Vantaa-teoksessa vuodelta 2008 Arnold Schönberg suhtautuu intohimoisesti jogurttiin.

Venetsian biennaalin teosta Nissisen kanssa työstävä Nathaniel Mellors vaikuttaa tuotantonsa perusteella Nissisen sielunveljeltä. Mellors tunnetaan installaatioista, joihin kuuluu veistoksia, psykedeelistä teatteria ja absurdeja filmejä, joissa nähdään muun muassa kannibaaleja ja neandertalinihmisiä.

”Tapasin Erkan vuonna 2007, kun aloitimme molemmat kaksivuotisen residenssin Amsterdamin Rijksakademiessa”, kertoo Mellors sähköpostin välityksellä.

Ricky Adams
Nathaniel Mellors
Nathaniel Mellors

”Arvostimme toistemme työtä. Meistä tuli hyvät ystävät. Pelasimme yhdessä paljon pingistä.”

Mellors ei kuitenkaan ole aivan varma, miten hän lopulta päätyi työstämään Suomen paviljonkia Nissisen kanssa.

”Mielestäni Erkka sanoi, että hän halusi yrittää sulauttaa urani omaansa, syödä työni ja jotenkin käyttää hyväkseen myös ideani ja identiteettini”, Mellors kirjoittaa.

Nissinen ei tätä kiellä, ainakaan täysin.

”Ajattelin, että Nathanielin kanssa olisi hauska tehdä yhteistyötä, koska hän on hyvä kirjoittamaan, ja itse en ole ollut kovin tyytyväinen teoksiini. Voisi vihdoinkin tehdä jotain, johon voisi olla tyytyväinen”, Nissinen ilmoittaa tapansa mukaan vilpittömän oloisena.

Mellors tuntuu olevan hetken tosissaan, kun häneltä kysyy, millaista on työstää teosta Suomen paviljonkiin.

Suomalainen identiteetti on hänelle toki kaukainen, hän vastaa.

”Mutta koska nationalismi on ajankohtainen aihe eri puolilla Eurooppaa ja erityisesti omassa maassani, on tässä potentiaali laajempaan keskusteluun”, Mellors kirjoittaa.

Kysymys paviljonkisuunnitelmista johtaa taas keskustelun vinkuroille raiteille.

”Emme aio vahingoittaa Aalto-paviljonkia millään tapaa. Emme aio purkaa paviljonkia ja laittaa sen tilalle uutta, joka on täsmälleen samanlainen mutta tuuman verran pienempi sekä korkeudeltaan että leveydeltään. Paviljonki pitäisi säilyttää nykyisellään ikuisesti.”

Erkka Nissinen: Tilaa massa tilassa massa litassa maalit: ali tila, 2014.
Erkka Nissinen: Tilaa massa tilassa massa litassa maalit: ali tila, 2014.
Kaisa Rautaheimo / HS
Suomea Venetsian biennaalissa ensi vuonna edustava Erkka Nissinen.
Suomea Venetsian biennaalissa ensi vuonna edustava Erkka Nissinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat