Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kristus-patsas poistettiin Aku Ankan taskukirjan kannesta

Patsaan hahmolla on nokka ja pyrstö. ”Kuva olisi voinut loukata jotakuta”, sanoo päätoimittaja Aki Hyyppä.

Kulttuuri
 
Vasemmalla suomalaisen Aku Ankan taskukirjan kansi, josta on poistettu Rion Kristus-patsas. Oikealla ruotsalainen versio, jossa patsas on paikoillaan.
Vasemmalla suomalaisen Aku Ankan taskukirjan kansi, josta on poistettu Rion Kristus-patsas. Oikealla ruotsalainen versio, jossa patsas on paikoillaan.

Uuden Aku Ankan taskukirjan kansi on aiheuttanut ihmetystä sosiaalisessa mediassa jo ennen kirjan ilmestymistä.

Rio, ohoi! -nimisen taskukirjan kannessa nähdään Aku köysiradalla Rio de Janeiron yllä. Kuvasta puuttuu merkittävä yksityiskohta: Rion kuuluisa Kristus-patsas. Siinä, missä patsaan pitäisi sijaita, näkyy vain jalusta Walt Disney -signatuurilla.

Facebookissa kiersi maanantaina postaus, jossa huomautettiin, että ruotsalaisen Kalle Ankas pocket -pokkarin kannessa kyseinen maamerkki on paikoillaan. Kristus-hahmo on kuvassa ankkaversiona, eli sillä on nokka ja pyrstö.

Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä kertoo, että ankka-Jeesus päätettiin poistaa.

”Todettiin, että se olisi voinut loukata jotakuta. Mieluummin vastaan kysymyksiin siitä, miksi patsas on poistettu, kuin siitä, että patsas on paikoillaan ja joku on loukkaantunut asiasta”, Hyyppä sanoo.

”Tiedän, että Suomessa on muutamia lukijoita, jotka olisivat vetäneet herneet nenään ’ankallistetusta’ Jeesus-patsaasta. Vitsinähän se on ihan lystikäs, mutta mielestäni Aku Ankan ei tarvitse tällaiselle ideologiselle alueelle ketään tökkiä.”

Hyyppä arvelee, että Rio on tarpeeksi tunnistettava ilman patsastakin, esimerkiksi ”Sokeritoppavuoren” ansiosta.

Poistopäätökseen vaikutti nimenomaan se, että patsas näkyi kansikuvassa.

Don Rosan Ankka-sarjakuvassa on ollut iso kaupunkikuva Riosta, jossa patsas on paikallaan. Ja muidenkin sarjojen kaupunkinäkymissä voi vilahdella kirkkoja tai vastaavia. Mutta kansi on vähän eri asia.”

”Meillä ei ole sensuurihaaveita. Mutta haluamme Aku Ankka -sarjakuvien säilyvän sellaisina, ettei niissä mennä liian lähelle kenenkään henkilökohtaista vakaumusta tai uskontoa.”

Aku Ankka ja HS ovat osa Sanoma-yhtiötä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat