Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuollut taiteilija hävisi kiistan maalauksensa alkuperästä – asiantuntijat vahvistivat teoksen aidoksi

Taidemaalari Lucian Freudin nuoruudentyö arvioitiin 300000 punnan arvoiseksi.

Kulttuuri
 
Fake or Fortune -ohjelman tekijät Philip Mould (vas.) ja Fiona Bruce. Oikealla Lucian Freudin taulun omistaja Jon Turner. Kuva ohjelmasta.
Fake or Fortune -ohjelman tekijät Philip Mould (vas.) ja Fiona Bruce. Oikealla Lucian Freudin taulun omistaja Jon Turner. Kuva ohjelmasta.
Kuka?

Lucian Freud

 Taidemaalari Lucian Freud (1922–2011) oli psykoanalyysin perustajan Sigmund Freudin pojanpoika. Natsien tultua valtaan 1933 Freudit muuttivat Lontooseen.

 Lucian Freud aloitti taideopinnot Lontoossa ennen sotaa. Hän palveli sodan aikana Englannin laivastossa ja jatkoi sen jälkeen taideopintojaan.

 Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti 1944. Hän vakiinnutti nopeasti asemansa.

 Freudin lukuisiin arvonimiin, palkintoihin ja tunnustuksiin kuului kutsu maalata kuningatar Elisabeth II:n muotokuva.

Britanniassa on syntynyt erikoinen keskustelu taidemaalari Lucian Freudin (1922–2011) nuoruudentyön aitoudesta.

BBC:n Fake or Fortune -televisio-ohjelman mukaan mustahuivista miestä esittävä taulu on Freudin käsialaa hänen nuoruudenvuosiltaan ja pitää sitä vähintään 300 000 punnan (noin 360 000 euron) arvoisena.

Eläessään taiteilija kiisti taulun olevan hänen työnsä.

Maalauksen omistaa lontoolainen muotoilija Jon Turner, joka peri sen taiteilijaystäviltään Denis Wirth-Milleriltä ja Richard Choppingilta, joka kertoi Turnerille Freudin maalanneen muotokuvan opiskeluaikoinaan vuonna 1939.

Wirth-Millerin ja Freudin välit olivat tuolloin riitaisat. Turnerin mukaan Wirth-Miller oli antanut taulun hänelle ja ohjeen, että Turnerin on myytävä taulu mahdollisimman näyttävästi, jotta Freud saataisiin nolatuksi.

Kuitenkin koko elämänsä Freud kiisti maalauksen olevan hänen tekemänsä ja sai näin hämmennettyä taideasiantuntijat. Taulu oli jo menossa Christien huutokauppaan vuonna 1985, mutta Freudin lausunnon jälkeen se vedettiin pois myynnistä.

Fake or Fortunen juontaja Fiona Bruce ja ohjelman taidehistorioitsija Philip Mould haastattelivat Freudin entistä lakimiestä, joka löysi arkistostaan muistiinpanot puhelinhaastattelusta Freudin kanssa vuonna 2006.

Puhelun aikana Freud kertoi aloittaneensa kyseisen maalauksen, mutta jonkun muun viimeistelleen sen. Tämän vuoksi hän ei voinut vahvistaa sitä omaksi työkseen.

BBC:n ohjelmassa kolme Freud-asiantuntijaa analysoivat maalauksen tekniikkaa ja materiaaleja ja tulivat siihen tulokseen, että se oli yhden ihmisen tekemä – tässä tapauksessa Freudin ja todennäköisesti vuodelta 1939.

”Oli suunnaton ponnistus kumota taiteilijan omat näkemykset. Emme ole aiemmin joutuneet vääntämään kättä kuolleen kanssa”, Mould kertoo Guardianille.

Fiona Brucen mukaan mitä pidemmälle tutkimukset maalauksesta etenivät, sitä enemmän he oppivat itse taiteilijasta.

”Freud oli erikoinen ja kiistanalainen hahmo. Kun opimme ymmärtämään häntä, opimme ymmärtämään myös miksi hän kiisti maalanneensa taulun.”

Scott Wintrow / Getty Images
Lucian Freud näyttelynsä avajaisissa MoMassa New Yorkissa joulukuussa 2007.
Lucian Freud näyttelynsä avajaisissa MoMassa New Yorkissa joulukuussa 2007.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat