Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailijat ja muusikot perustavat nykyään yrityksiä – verohallinto varoittaa veronkierrosta

Taidealojen tekijänoikeusjärjestöt toivovat, että lainsäädäntöä selkeytetään pian.

Kulttuuri
 
Sami Halinen / Lehtikuva
Jos taiteilija ohjaa tekijänoikeustuloja yritykselle, verottajalta kannattaa pyytää ennakkoratkaisu.
Jos taiteilija ohjaa tekijänoikeustuloja yritykselle, verottajalta kannattaa pyytää ennakkoratkaisu. Kuva: Sami Halinen / Lehtikuva

Sekä muusikot että kirjailijat perustavat nykyään enemmän omia yrityksiä, kerrotaan alan tekijänoikeusjärjestöistä.

Syy on osittain siinä, että verotuskuviot ovat taidealoilla monimutkaisia. Suomessa lähtökohtana on pidetty sitä, että tekijänoikeustulot maksetaan yksityishenkilölle, ei yritykselle.

Kirjailijoiden alan tekijänoikeusjärjestön toiminnanjohtaja Anne Salomaa toivoo, että Suomi siirtyy pian Ruotsin ja Saksan kaltaiseen malliin tekijänoikeustulojen verottamisessa. Noissa maissa tekijänoikeustulot voidaan ohjata myös taiteilijan omalle yritykselle.

”Muutos mahdollistaisi sen, että menestyvät kirjailijat voisivat helpommin tehdä investointeja yritykseensä, kuten esimerkiksi palkata ihmisiä”, Salomaa sanoo.

Pete Aarre-Ahtio
Sofi Oksanen
Sofi Oksanen

Jo nyt jotkut hyvin menestyvät kirjailijat ovat palkanneet apua esimerkiksi viestintään tai matkajärjestelyihin. Sofi Oksasen Silberfeldt-firma on julkaissut myös muiden kirjailijoiden teoksia, siinä missä Katja Ketun Kettutuotanto Oy keskittyy huolehtimaan nimeään kantavan tekijän asioista.

Verohallinnon ylitarkastaja Petri Manninen sanoo, että jos kirjailija tai muun alan taiteilija ohjaa tekijänoikeustuloja yritykselle, täytyy voittoa tuottavan teoksen tekijänoikeus ensin myydä tuolle vastaavalle firmalle – käypään hintaan.

”Kirjailijan olisi hyvä pyytää verottajalta ennakkoratkaisu tällaisessa tapauksessa”, Manninen toteaa.

Muussa tapauksessa tulojen kierrättäminen firman kautta voidaan tulkita veronkierroksi.

Maija Vilkkumaa aloitti viime viikolla Suomi-Areenassa antamillaan lausunnoilla keskustelun taiteilijoiden verotuksesta. Myös hän toivoo, että muusikkojen tekijänoikeuskorvaukset voisi ohjata yritykselle.

Roni Rekomaa
Maija Vilkkumaa
Maija Vilkkumaa

Sunrise Avenue -yhtyeen Samu Haber kertoi viikonloppuna HS:lle, että nykyinen käytäntö vaikeuttaa myös kansainvälisten sopimusten tekoa, ja että moni suomalainen artisti on sen takia siirtynyt pois Teostolta. Haber on itsekin nykyään asiakkaana ruotsalaisessa tekijänoikeusjärjestö Stimissä.

Jotkut kotimaiset muusikot taas ovat päätyneet toisenlaiseen ratkaisuun. Toisin kuin aiemmin kerrottiin, Teoston korvaukset voi nimittäin ohjata yritykselle – ainakin käytännössä, kertoo Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä.

“Mutta se vaatii yhden ylimääräisen mutkan” hän sanoo.

On nimittäin niin, että Teosto maksaa tekijänoikeuskorvauksia artistin lisäksi myös teoksen kustantaneelle yhtiölle. Jotkut kotimaiset artistit ovat Sipilän mukaan perustaneet omia musiikinkustannusyhtiöitä juuri tähän tarkoitukseen.

Musiikkikustantajan prosenttiosuus tekijänoikeuskorvauksista määritellään kustannussopimuksessa. Ellei muuta ole sovittu, Teosto tilittää oman jakosääntönsä mukaisesti teoksen esityskorvauksesta 33,33 prosenttia kustantajalle. Kustantajan osuus voi olla korkeintaan 50 prosenttia.

Artistien omat musiikkikustantamot ovat Sipilän mukaan vain osittainen ratkaisu tekijänoikeustulojen verotukseen liittyviin ongelmiin – ja lisäävät byrokratiaa.

“Tällaista ei tarvittaisi, jos voisimme siirtyä Ruotsin tai Saksan malliin”, Sipilä sanoo.

Se voi tapahtua piankin. Tuoreimmassa hallitusohjelmassa luvataan selvittää, miten “tekijänoikeustulojen ohjaaminen yritykseen muodostuisi verotuksellisesti kannustavammaksi”. Prosessi on meneillään, ja tällä hetkellä kuullaan tekijänoikeusjärjestöjä.

Taiteilijoiden verotukseen liittyvät asiat ovat olleet keskustelun kohteena pitkään.

Luovilla aloilla tulojen epätasainen jakautuminen on tavallista. Hyvinä vuosina tulojen kasvaessa myös veroprosentti nousee. Taiteilijoita edustavat järjestöt ovat huomauttaneet, että urheilijat voivat tasoittaa uransa tulohuippuja rahastoimalla hyvien vuosien runsaampia tuloja.

Taiteilijoilla tätä rahastointimahdollisuutta ei ainakaan toistaiseksi ole. He eivät voi myöskään jaksottaa tekijänoikeustuloja, kuten esimerkiksi Ruotsissa on mahdollista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat