Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romaniyhtye kohtaa yhä syrjintää: ”Hotelli ei halunnut päästää huoneisiin, ennen kuin järjestäjä maksaa laskun”

Eri-ikäisten muusikoiden Suora lähetys -yhtye haluaa esiintyä tanssilavojen sijasta klubeilla ja konserttisaleissa

Kulttuuri
 
Akseli Valmunen / HS
Harjoitustilassa on tiivis tunnelma, kun Suora lähetys on yhdessä. Yhtyeen laulajina toimivat Dimitri Grönfors (vas.) ja Mertsi Lindgren (oik.), kitaraa soittaa Valtteri Bruun, rumpuja Tomi Saikkonen, haitaria Jari Kokkinen ja bassoa Antti Kivimäki.
Harjoitustilassa on tiivis tunnelma, kun Suora lähetys on yhdessä. Yhtyeen laulajina toimivat Dimitri Grönfors (vas.) ja Mertsi Lindgren (oik.), kitaraa soittaa Valtteri Bruun, rumpuja Tomi Saikkonen, haitaria Jari Kokkinen ja bassoa Antti Kivimäki. Kuva: Akseli Valmunen / HS

On vuosi 2009, ja Mertsi Lindgren, Dimitri Grönfors ja Timi Järvivuori ovat Suora lähetys -lauluyhtyeenä juuri voittaneet Ourvision-laulukilpailun Finlandia-talossa. Kilpailun jatkot järjestetään Helsingin keskustan Apollo-klubilla, jolle kolmikko suunnistaa Grönforsin Rosita -vaimo mukanaan.

Matka päättyy klubin kynnykselle, jolla ovimies ilmoittaa tuttuun tapaansa, etteivät romanit ole tervetulleita klubille. Siellä järjestettäisiin sitä paitsi tänä iltana juhla laulukilpailun voittajille.

Muusikot yrittävät turhaan selittää ovimiehelle, että voittajat seisovat hänen edessään.

”Onneksi tapahtuman tuottaja huomasi tilanteen Apollon parvelta ja tuli selvittämään tilanteen”, Lindgren muistelee nyt ja nauraa vedet silmissä.

Kolmikko pääsi lopulta sisään. Tästä on hyvä aloittaa Suora lähetys -yhtyeen tarina.

Eri vuosikymmenillä ja eri kaupungeissa syntyneet romanit Lindgren, Grönfors ja Järvivuori olivat tavanneet toisensa ensimmäistä kertaa helluntailaisen Saalem-seurakunnan gospel-illassa vuosia aiemmin.

Kolmikko oli päättänyt osallistua yhdessä Suomen ensimmäiseen Talent-kykykilpailuun vuonna 2007.

Talentista ei tullut voittoa, mutta Ourvision-kilpailun palkintona tuli levytyssopimus ja 7 000 euroa.

Seuraavana aamuna tuli puhelinsoitto suuresta ohjelmatoimistosta. Se ehdotti sopimusta keikkamyynnistä. Pian kuitenkin selvisi, että tarjolla olisi lähinnä tanssilavakeikkoja.

”Mapit kuntoon, meille sanottiin. Se tarkoitti, että piti kerätä ohjelmistoon tanssittavia kappaleita, valsseja ja tangoja”, Lindgren muistelee.

Säestäjäksi ohjelmatoimiston kautta tarttui mukaan päätyökseen vankiloissa musiikkia opettava haitaristi Jari Kokkinen. Keikkoja ei kuitenkaan alkanut kuulua.

”Ehkä meitä oli liikaa. Tanssimusiikissa on omat lainalaisuutensa: Mattia ja Teppoakin on vain kaksi. Tai sitten meidän päät oli väärän väriset”, Grönfors miettii.

Onnellisten sattumien sarja käynnistyi kuitenkin seuraavana kesänä AXR-levy-yhtiön kesäjuhlista, joihin kolmikko pyydettiin esiintymään.

Paikalla oli myös Kari Tapio, jolle tuotantojohtaja Ilkka Vainio pyysi Suoraa lähetystä omistamaan yhden kappaleen.

”Esityksen jälkeen Kari kutsui pöytäänsä ja ehdotti yhteistyötä. Kirkkokonserttikiertueesta puhuttiin”, Lindgren muistelee.

Suunnitelmat jäivät kuitenkin toteutumatta, sillä Tapio kuoli vielä samana vuonna. Hänen Joona -poikansa pyysi yhtyettä esiintymään isänsä muistokonserttiin Tampere-taloon. Se oli onnenpotku, sillä samaan pukuhuoneeseen sattui Tuure Kilpeläinen kitaroineen.

”Soittelin Tuuren kitaraa. Se meni hämilleen ja kysyi, että miten sä oikein soitat tuota kitaraa”, Lindgren muistelee.

Parin viikon kuluttua Suora lähetys löysikin itsensä jo Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin konserttikiertueelta.

”Kerran Tuure sitten soitti ja kysyi, haluaisimmeko tulla vetämään pari kappaletta Liljan loisto -nimisen yhtyeen levynjulkkareihin Kuudennelle linjalle vielä samana iltana.”

Keikan jälkeen takahuoneeseen syntyivät jamit, ja seuraavana päivänä laulutriolla olikin kasassa orkesteri, johon kuuluivat Liljan loiston viulisti Matti Pitkänen sekä basisti Antti Kivimäki.

Hänen kauttaan yhtyeeseen löytyivät pian myös Valtteri Bruun sekä Tomi Saikkonen, ja lopullinen kokoonpano oli valmis vuonna 2013.

Nyt Lindgrenin kitarasta sinkoaa kuumia gypsy swing -sointuja. Rumpali Saikkonen naputtaa rytmiä kapuloilla, ja haitaristi Kokkinen iskee silloin tällöin svengaavan soinnun iskujen väliin.

”Romanimusiikki on meille lähtökohta, jonka ympärille on tullut muita vaikutteita”, Grönfors kertoo.

Musiikkityyli on sekoitus iskelmää, mustalaismusiikkia ja kansanmusiikkia – tyylejä, jotka soittajat parhaiten hallitsevat. Kitaristi Bruun tunnetaan mestarikansanlaulaja Hilja Grönforsin pitkäaikaisena luottosäestäjänä. Oman lisänsä tuo jazz-rumpali Saikkonen.

”Aluksi harjoittelimme vuoden päivät. Tuure kehotti meitä etsimään omaa ääntä.”, Lindgren kertoo.

Suora lähetys on alkanut tehdä samaa, mitä Kilpeläinen ja Kaihon karavaani ennen läpimurtoaan: säestää artisteja järjestämillään Kaiho-klubeilla.

Vieraina ovat olleet tähän mennessä muun muassa Anna Puu ja räppäri Asa, ja keikat ovat olleet menestyksiä. Yleisössä näkyy niin samettihameita ja lakerikenkiä kuin farkkujakin.

Syksyn ensimmäiselle kaihoklubille on jo buukattu Samuli Edelmann.

Kun yhtye esiintyi keväällä Runnissa romanien kansallispäivänä, yleisössä oli ainakin 400 romania. Lindgrenin mukaan monille romaneille on jo sinänsä hieno juttu, että valkolaiset soittavat samassa bändissä.

”Se on tätä päivää, eivät romanit enää elä omissa leireissään. Olen itse Pihtiputaalta kotoisin ja jo lapsena näin, miten valkolaiset ja mustalaiset oli keskenään tekemisissä. Välissä on ollut enemmän etäisyyttä.”

Konservatiivisimmat romanit ovat kuitenkin saattaneet jopa närkästyä yhtyeen tyylistä ”ketkuttaa lavalla”.

”En ole koskaan välittänyt siitä, mitä meistä puhutaan. Me osataan kyllä käyttäytyä”, Grönfors tokaisee.

Yhtyeellä olisi nyt kova hinku keikoille. Neuvotteluja keikkamyynnistä on kyllä ollut ohjelmatoimistojen kanssa. Lauluyhtye, joka sekoittaa mustalaismusiikin ja balkanin Ennio Morricone -westerniin ja hiphopiin, saattaa olla kuitenkin liian outo lintu moniin paikkoihin.

”Keikkamyyjät saattavat pelätä meidän nimen perusteella sitäkin, että ollaan jotain hihhuleita”, Grönfors miettii.

Alun perin Suora lähetys toki olikin hengellinen yhtye. Gospel-ohjelmistoa ehti kertyä runsaasti. Nykyisin uskon asioista ei puhuta.

”Lyriikoista sanoma on jäänyt pois kokonaan, mutta eihän se hengellisyys koskaan kokonaan väisty. Mitäpä siitä, onhan Beyoncélla ja Juha Tapiollakin gospel-tausta”, Grönfors miettii.

Bruun luonnehtii yhtyettä ennemmin sielukkaaksi.

”Ei me hengettömiäkään olla. Spiritiä ja soulia tarvitaan aina hyvässä musiikissa.”

Lindgren ja Grönfors lisäävät, ettei yhtyeelle ole edelleenkään ongelma esiintyä kirkossa.

”Menihän Jeesuskin kaikkien luokse. Me levitetään musiikin ilosanomaa.”

Syrjivään kohteluun yhtye törmää joskus edelleen. Viimeksi ennakkoluulot tulivat vastaan Tukholman keikkamatkalla.

”Odottelimme hotellin aulassa soittokamojen kanssa pari tuntia, koska hotelli ei halunnut päästää huoneisiin, ennen kuin järjestäjä oli tullut paikalle maksamaan laskun. Vastaavaa ei ole koskaan tapahtunut muiden bändien kanssa”, muistelee rumpali Saikkonen.

Bruun muistaa vastaavan tapauksen keikkamatkaltaan Hilja Grönforsin kanssa.

”Hilja oli syömässä aamiaista hotellissa, jossa olimme yöpyneet, kun hänelle käytiin sanomassa ystävällisesti, että rouvan täytyy poistua, tämä on hieno hotelli.”

Romanikulttuuri on muuttunut radikaalisti jo niidenkin kymmenen vuoden aikana, jonka Suora lähetys on ollut olemassa. Muutos näkyy yhtyeen sisälläkin.

”Kallistun konservatiivisuuden puolelle pukeutumisessa, mutta ei se ole mikään aate. Kyllä mullakin on kotona lenkkarit, tykkään vaan laittaa lakerit jalkaan keikalla”, Lindgren kertoo.

Yhtyeen kuopus, Grönfors, pukeutuu mieluummin tennareihin ja huppariin.

”Mä oon aina ollut vähän erilainen nuori. Totta kai kunnioitan romanikulttuuria ja Mertsiä ja Timiä, mutta mielestäni jokainen elää kuten parhaimmaksi näkee. Se kuvastaa hyvin myös meidän musaa. Kontrastit ovat kiinnostavia ja saavat kuulua.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat