Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämäkerroista tuli lyhytikäisiä fanikirjoja, sanoo tutkija – ”Kustantamot tekevät tieten tahtoen lyhytikäistä kirjallisuutta”

Nuoresta ihmisestä tehty elämäkerta voidaan päivittää jo parin vuoden päästä.

Kulttuuri
 
Esko Eerikäinen, Aira Samulin ja Bull Mentula.
Esko Eerikäinen, Aira Samulin ja Bull Mentula.
Tausta

10 syksyllä ilmestyvää elämäkertaa

 Marko Lempinen: Läpi helvetin. Kiekkolegenda Marko “Jarna” Jantusen tarina

 Sauli Miettinen: Uskomaton Aira Samulin

 Jari Mentula: Bull´s all out

 Mari Koppinen: Jari Sillanpää – Paljaana

 Ashlee Vance: Elon Musk – Visionääri Teslan, SpaceX:n ja Solar Cityn takana

 Tommi Liimatta: Sami Yaffa – Tie taipuu

 Antto Terras: Tauski – elämä ja teot

 Antto Terras: Minä, strippari –Esko Eerikäisen tarina

 Pekka Holopainen: Tahto: Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot

 Laura Friman: Etenee: JVG:n tarina

Teemu Selänne. Jarkko Ruutu. Karita Mattila.

Tuntuu, että melkein jokaisesta tunnetusta suomalaisesta on viime vuosina tehty elämäkerta. Ja miksipä ei olisi? Henkilökeskeisyys myy hyvin.

Ari Mennanderin kirjoittama Teemu oli vuoden 2014 myydyin kirja. Jääkiekkoilijan näyttävästi kuvitettua tarinaa myytiin lähes 77 000 kappaletta.

Viime vuosina runsaasti ilmestyneitä urheilijoiden elämäkertoja myydään erityisesti miehille, jotka muuten ovat keskimäärin laiskempia kirjanostajia. Elämäkerta on helppo ostaa myös lahjaksi: ei tarvitse tietää kohteen mieltymyksistä yhtä tarkoin kuin kaunokirjallisuuden kohdalla.

Mutta ovatko a-listan julkkikset nyt loppuneet? Ensi syksynä ilmestyy esimerkiksi kehonrakentaja Bull Mentulan ja Hunks-tanssija Esko Eerikäisen elämäkerta. Kummatkin miehet ovat yli 40-vuotiaita, ja heidät tunnetaan siviiliammatistaan huolimatta lähinnä ”julkkiksina”.

He ovat siis kuuluisia siksi, että he ovat kuuluisia. Nähdäänköhän kirjamessuilla tänä vuonna Hunks-show?

Perinteisesti elämäkerta tarkoittaa kirjaa, joka nimensä mukaisesti kertoo tarinan ihmisen elämästä, alusta loppuun. Näin ei ole enää. Nykyään elämänkertoja tehtaillaan jo parikymppisistä poppareista, kuten Anna Abreusta. Perinteisten elämäkertojen rinnalla kirjat muistuttavat fanituotteita, joita voi myydä t-paidan ohessa.

”Kustantamot tekevät nykyään tieten tahtoen lyhytikäistä kirjallisuutta”, sanoo tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa.

Sillä kun nuoresta ihmisestä tehdään elämäkerta, tai ”henkilökuvakirja”, kuten Hiidenmaa teoksia nimittää, se voidaan parin vuoden päästä jo päivittää.

”Teemu Selänteestä on tehty jo useampi kirja, vaikka mies on vasta nelikymppinen”, Hiidenmaa toteaa.

Useampia elämäkertoja ihmisestä tehdään vain, jos hänen suosionsa on kestävämpää lajia. Kirjojen kohteeksi valikoituvat nimittäin suuren yleisön suosikit: urheilutähdet, laulajat tai muut idolit. Teosten sävy on positiivinen, sillä haluamme nykyään lukea menestystarinoita.

Asenteeseen vaikuttaa myös tapa, jolla kirjoja tehdään. Elämäkerran kohde kirjoittaa nykyään harvemmin teoksen itse. Useammin se syntyy haastattelujen pohjalta, Hiidenmaa sanoo.

“Silloin valmiin tekstin sävy on yleensä myötäsukainen, jopa ihaileva. Tutkimukseen perustuvia, aidosti taustoittavia teoksia tehdään edelleenkin enemmän kuolleista henkilöistä.”

Hiidenmaa muistuttaa, että uudentyyppisten julkkiselämäkertojen lisäksi Suomessa ilmestyy edelleen myös paljon elämäkertoja ”niin sanotuista suurmiehistä”, kuten Sibeliuksesta ja Mannerheimista.

”Näissä kirjoissa kaikki lajit ovat edustettuna: on tutkivia elämäkertoja ja yhden teeman ympärille rakennettuja kirjoja”, Hiidenmaa sanoo.

Jo ennen ”henkilökuvakirjoja” ja fanikirjoja elämäkertakirjallisuus on ollut lajina kirjava: on muistelmia, kohteen kanssa yhteistyössä tehtyjä kirjoja ja auktorisoimattomia elämäkertoja. Se tarkoittaa teosta, joka on tehty ilman tekijän suostumusta, mahdollisesti jopa hänen tietämättään.

Yksi esimerkki tällaisesta oli Tampereen yliopiston journalismiopiskelijoiden tutkimushankkeena syntynyt Björn Wahlroos -elämäkerta. Teoksen voi nähdä miltei vastareaktiona nykyelämäkertojen valtavirralle, jotka esittävät kohteistaan vain kivat ja positiiviset puolet.

Oikaisu kello 21.22: Bull Mentula ja Esko Eerikäinen ovat yli 40-vuotiaita eikä alle 40-vuotiaita, kuten artikkelissa aiemmin luki.

Jussi Helttunen
Teemu Selänne signeeraamassa elämäkertaansa Sellossa vuonna 2014.
Teemu Selänne signeeraamassa elämäkertaansa Sellossa vuonna 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat