Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisikko seikkailee yhä – ja nykyisin lastenviihde maistuu aikuisillekin

Enid Blytonin suosituimman kirjasarjan ensimmäinen suomentaja oli Eeva Joenpelto

Kulttuuri
 
Fakta

Enid Blyton ja Viisikot

 Brittikirjailija (1897–1968) aloitti opettajana, runoilijana ja lastenlehden toimittajana.

 Vei ahmimisikäisille suunnattujen sarjojen kirjoittamisen uudelle tasolle julkaisemalla niitä 1940–60-luvuilla viisi. Lisäksi hän kirjoitti runoja ja satuja, kuten Lelumaan Niksu -kirjat.

 Viisikko (1942–1963) on sarjoista laajin ja kertoo kolme sisaruksen (Leon, Dickin ja Annen) ja heidän Paula/Pauli-serkkunsa ja Tim-koiran seikkailuista.

 Kirjoista on tehty myös tv-sarjoja ja tietokonepeli.

 Viisikoita lapsena lukeneille aikuisille on Britanniassa tehty myös parodioita, kuten Viisikko jättää viinan, Viisikko vanhempina ja Viisikko siirtyy gluteenittomaan ruokavalioon.

Vuonna 1956 kirjailija Eeva Joenpelto (1921–2004) toi Suomen lapsille jotain erikoista ja pysyvää.

Hän oli 50-luvun puolivälissä julkaissut jo seitsemän romaania ja tehnyt käännöstöitä ruotsista ja englannista, osan salanimellä Lea Karvonen.

Sen suojissa viihdekirjallisuutta suomensi meillä moni muukin kirjailija, kuten Marja Niiniluoto, Eila Pennanen ja Liisa Ryömä.

Joenpelto oli kuitenkin Karvosista ensimmäinen, debytoinut 1947 Netta Muskettin romanttisella romaanilla. 1956 vuorossa oli toisenlaista viihdettä: Enid Blytonin Viisikko-sarjan aloitusosa.

Viisikot on Blytonin (1879–1968) monesta lapsille suunnatusta kirjasarjasta ensimmäinen ja laajin, 21-osainen.

Se lienee myös omakohtaisin: yksi keskushenkilö on reipas, lyhyttukkainen Paula, joka haluaa itseään kutsuttavaksi pojan nimellä Pauliksi. Hahmo perustui Blytonin mukaan häneen itseensä.

Jo ennen Viisikkoja suomennettiin Seikkailu-sarjaa, myöhemmin tulivat vielä Salaisuus, SOS ja Arvoitus.

Kaikkia yhdistää toimintajuoni, jossa joukko alle murrosikäisiä lapsia joutuu (yleensä kesä- tai joululomalla) keskelle aikuisten rikoksia ja selvittää ne neuvokkuudellaan.

Ensimmäisessä, Viisikko aarresaarella -kirjassa, etsitään esi-isien kulta-aarretta, toisessa estetään Paulin tiedemiesisän salaisten kaavojen joutuminen vääriin käsiin.

Enid Blytonin tuotteliaisuus oli vertaansa vailla. Hän hylkäsi opettajan työt jo 1930-luvulla ja tehtaili lapsille runoja, satuja ja kirjasarjoja kaikkiaan neljä vuosikymmentä.

Teoksia syntyi yli kahdeksansataa, monet vain parissa viikossa. UNESCOn mukaan Blyton on kaikkien aikojen käännetyin lastenkirjailija.

Valtavan suosion vastapainoksi Blyton ehti jo eläessään saada osakseen myös paljon kritiikkiä.

Kirjoja pidettiin paitsi liukuhihnalla tuotettuna roskaviihteenä myös kielellisesti kömpelöinä, asenteellisina ja suorastaan rasistisina.

Sota-ajan muukalaisvihan perua ovat esimerkiksi roistojen oudot silmät ja huulet, mustat parrat ja muut vierasta epäluotettavuutta korostavat piirteet.

Kirjoja poistettiinkin Britanniassa kirjastoista ja koulujen lukemistoista.

Blyton kuitenkin ilmoitti, ettei häntä kiinnosta kenenkään yli 12-vuotiaan kritiikki.

Vanhimmat Blytonia suomeksi lapsena lukeneet ovat jo yli seitsemänkymppisiä, mutta nuorempaakin lukijakuntaa riittää.

Näin on myös koillishelsinkiläisessä Viikin kirjastossa, jonka lainaajista on lapsia kolmannes. Kirjastonjohtaja Mari Heino käy tarkistamassa Blyton-kohdan lastenosaston hyllystä: ”Ei täällä ole monta paikalla.”

Vuonna 1970 syntynyt Heino on itsekin lukenut Viisikot tarkasti.

”1980- ja 90-luvulla ne kuuluivat suosituimpiin lastenkirjoihin, ja ovat niitä edelleen. Viikin kirjaston Viisikoita on viime vuonna lainattu keskimäärin kolmesta viiteen kertaan, mikä on vanhemmalle lastenkirjalle hyvä luku.”

Heinon mukaan klassikot Aku Ankasta ja Tintistä ruotsalaisen Merri Vikin 60-luvun Lotta-kirjoihin liikkuvat vikkelimmin juuri kesäisin.

”Silloin niitä lainaavat lasten lisäksi aikuiset, joista on hauska palata varhaisiin lukukokemuksiinsa.”

Ei ihme, että kustantamo Tammikin julkaisi juhla-Viisikkonsa juuri kesän kynnyksellä.

Joenpelto-Karvosen suomentaman ensimmäisen osan lisäksi julkaistiin uudelleen sarjan toinen osa, Viisikon uudet seikkailut.

Siitä, samoin kuin elokuussa ilmestyvästä Viisikko karkuteillä -kirjasta teetettiin upouudet käännökset. Suomentajina toimivat Hilkka Pekkasen johdolla Turun yliopiston suomentajaseminaarilaiset.

”Kaikki olivat lukeneet Viisikoita jo lapsena, ja toisilla oli niihin oikein lämmin suhde”, Pekkanen kertoo.

Uudelleen käännettäessä törmättiin kadonneen maailman termistöön kuten ponikieseihin ja säilykevoihin. Enemmän keskusteltiin kuitenkin tekstin sisällöstä.

”Mietittiin, miten nykylapsi ottaa vastaan kertomusten vanhakantaisuuden ja asenteellisuuden, kuten suhteen luokkayhteiskuntaan ja ihmisten tyypittelyyn sen mukaan. Myös eläimiä kohdellaan kirjoissa usein kaltoin.”

Pekkasen mielestä Viisikoissa on silti yhä voimaa.

”Ne kertovat porukasta, jossa jokaista puolustetaan, korostavat lasten yhteishenkeä ja neuvokkuutta.”

Kirjastonjohtaja Mari Heino kiinnittää huomiota ajattomuuteen:

”Kerronnasta puuttuvat yksityiskohdat, jotka liittäisivät kirjat tiettyyn aikakauteen. Ei kerrota tarkasti vaatteista tai viitata populaarikulttuuriin. En itsekään hahmottanut kirjoja 1970- ja 1980-luvulla lukiessani, että ne kertovat menneestä ajasta, vaikka olivathan kirjat jo silloinkin vanhoja.”

George Konig / Getty images
Kirjailija Enid Blyton puutarhassaan Buckinghamshiressa.
Kirjailija Enid Blyton puutarhassaan Buckinghamshiressa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat