Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä jäi mieleen Viisikoista? Suomalaiskirjailijat vastaavat.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Sinikka Nopola:
Kati Laukkanen

”Oikein harmittaa, kun lapsuuteni meni ilman ainuttakaan Viisikkoa. En ymmärrä, miksen lainannut niitä. Olin ilmeisesti puhtaasti tyttökirjasuuntautunut ja tyttöjen puuhiin keskittynyt. Kun muut lukivat mökillä Viisikkoja, minä kuvittelin olevani kiertävä sairaanhoitaja: ajelin pyörällä kuviteltujen potilaiden luo, laastari sortsien taskussa.”

Tapani Bagge:
Harri Nurminen

”Blytonin sarjoista tuli aikoinaan luettua Seikkailut, Viisikot ja Salaisuudet, jotka tosin alkoivat jo vähän tökkiä. SOS:in makuun en enää päässyt. Viisikoista muistan eväät ja luolat ja Paulin, joka olikin Paula. Vai menikö se toisin päin?”

Sofi Oksanen:
Kaisa Rautaheimo / HS

”Viisikoista tulee mieleen se, että tyypit olivat aina lomalla ja aina retkellä, ja aina oli hyvät eväät mukana ja aina syötiin kanankoipea ja aina oli mukana munia, voita ja kinkkua ja maalaisleipää. Ja hedelmäkakkua. Sinänsä Enid Blytonin kirjat ovat oiva esimerkki kirjallisuuden yleissivistävästä merkityksestä. Eihän minulla muuten olisi sen ikäisenä voinut olla mitään käsitystä englantilaisesta nummimaisemasta. Todennäköisesti ne ovat tarjonneet ensimmäisen kosketuksen englanninkieliseen maailmaan ja kirjallisuuteen.”

Maija Vilkkumaa:

”Muistan ihmetelleeni sitä, että yksi heistä halusi olla poika. Ehkä kyseessä oli varhainen transsukupuolisuus-teema nuorisokirjallisuudessa? Itse ajattelin silloin lapsena lukiessani, että kirjailija ei arvosta tyttöjä kovin korkealle: toinen jengin tytöistä ei halua olla tyttö, ja toinen on aina arka ja taka-alalla. Dekkarirakenteesta pidin, ja muistan kirjojen olleen ajoittain tosi jännittäviäkin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat