Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarttoon aukeaa syksyllä Baltian suurin museo, joka esittelee Viroa kivikaudesta nykyaikaan

Lokakuun alussa avattava massiivinen museo kertoo Viron historiasta yhdeksäntuhannen vuoden ajalta.

Kulttuuri
 
Arp Karm
Tartossa sijaitseva Viron kansallismuseo on rakennettu vanhan sotilaslentokentän paikalle.
Tartossa sijaitseva Viron kansallismuseo on rakennettu vanhan sotilaslentokentän paikalle. Kuva: Arp Karm

Tartossa avataan lokakuun alussa uusi Viron kansallismuseo, josta tulee samalla Baltian suurin museo. Rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Lina Ghotmeh, Dan Dorell ja Tsuyoshi Tane jotka työskentelevät ranskalaisessa Dorell.Ghotmeh.Tane / Architects -toimistossa.

Rakentaminen aloitettiin jo kaksikymmentä vuotta sitten, kun Viron valtio oli tehnyt päätöksen uuden kansallismuseon rakentamisesta Tarttoon vuonna 1995. Museon peruskivi muurattiin vuonna 1996.

Nyt massiivinen rakennus on vihdoin valmis. Loppukesä ja alkusyksy kuluvat näyttelyiden rakentamisessa.

Näyttelypinta-alaa on yli 6 000 neliötä, ja rakennuksen pituus on 350 metriä. Ulkonäöltään rakennus muistuttaa laivaa. Sen alle on tehty pieni joki, joka symbolisoi veden merkitystä Viron historiassa. Tartossa virtaa Emajoki.

”Viron kansallismuseon varastoissa on satojatuhansia esineitä. Tarton vanhaan kansallismuseoon mahtui esille vain pieni osa esineistä, ja siellä teemana oli talonpoikaiskulttuuri”, museon pääopas Virve Tuubel kertoo.

Tuubelin mukaan Viron kuuluessa Neuvostoliittoon kansallismuseolle kuuluneet esineet hajasijoitettiin ympäri maata. Niitä säilytettiin muun muassa kirkoissa. Nyt uuteen kansallismuseoon esineitä on kerätty varastoista.

Museoon tulee yksitoista näyttelyä, joissa käydään läpi Viron historiaa yhdeksäntuhannen vuoden ajalta. Näyttelysaleissa kiertosuunta kulkee niin, että nykyajasta liikutaan kohti menneisyyttä ja kivikautta.

Kaksi päänäyttelyä ovat nimeltään Kohtaamisia ja Uralin kaiku, joka kertoo suomalais-ugrilaisista kansoista.

Uralin kaiku -näyttelyssä pääpaino on arjen esittelyssä. Museossa kerrotaan, miten esimerkiksi vepsäläiset, vatjalaiset ja samojediperheet ovat eläneet tuhansien vuosien aikana. Näyttelyissä näkyvät vuodenajat ja vuorokauden rytmi. Talvi ja yön pimeys symbolisoivat elämää pohjolassa.

Kohtaamisia-näyttely vie aikamatkalle Viron historiaan. Sen teemoja ovat muun muassa vapaus, nykyaika, miehitys, kirjan aika, kristinuskon tulo, rautakausi ja kivikausi.

Museossa on tiloja vaihtuville näyttelyille. Ensi vuonna siellä esitellään virolaisia kansanpukuja ja vuonna 2018 Viron historiaa, kun Viron ensimmäinen tasavalta juhlii sataa vuottaan.

Rakennukseen tulee myös elokuvateatteri, teatteri ja konferenssikeskus. Siellä voidaan järjestää elokuvafestivaaleja ja konsertteja.

Museo sijaitsee parin kilometrin päässä Tarton keskustasta Raadin kartanon mailla. Neuvostovallan aikana alueelle rakennettiin sotilaslentokenttä. Museon vieressä näkyy nurmen peittämiä kumpuja. Niiden välissä säilytettiin sotilaslentokoneita.

Museoon on koulutettu sata opasta. Opastusta saa myös suomen kielellä. Kävijöitä odotetaan 300 000 vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat