Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten kulttuurikasvatus ei aina ole helppoa, varsinkaan Suomessa

Parivuotiaan kanssa konsertissa voi käydä hyvin tai huonosti – tai voi törmätä itse taiteilijaan

Kulttuuri
 

Kuumassa bussissa raivokkaan yksivuotiaan kanssa tunnelma ei ole katossa. Viereisellä penkillä istuva punkkarin näköinen teinipoika havaitsee mielentilani, nappaa lapsen sylistäni ja alkaa hauskuuttaa sitä. Lapsi rauhoittuu.

Tämä ei tapahdu Suomessa. Kaikki, jotka ovat matkustaneet ulkomailla lasten kanssa, tietävät mitä tarkoittaa, kun sanotaan että Suomi on lapsivihamielinen maa.

Venäjällä taaperot ovat kaikkien kullanmuruja, eikä Etelä-Euroopassa ole outoa, jos tuntematon mies tulee lirkuttelemaan muksulle.

Kun sen sijaan vaunut kaatuivat katuportaissa Helsingissä, ja huusin apua, ainoa näköpiirissä ollut ihminen luikki pois paikalta. Täällä liikkumisen esteet on useimmiten siloteltu, mutta henkinen ilmapiiri on välinpitämätön, välillä jopa vihamielinen.

Koska en halunnut lopettaa elämää lapsen myötä, olen yrittänyt kuljettaa sitä mukanani, myös konserteissa. Ajattelin ehkä liian kirkasotsaisesti osoittaa, että lapsetkin voivat kasvaa kulttuurin parissa. Ensimmäiset kaksi vuotta menivät hyvin. Ipana nukkui tai kuunteli ihmeissään.

Baarin flamenco-iltaan meidät toivotettiin tervetulleiksi, mutta kun menimme kansanmusiikkikonserttiin, järjestäjä tuli kertomaan, ettei se ole tarkoitettu lapsille. Lupasimme lähteä, jos syntyy häiriötä. Parivuotias jaksoi kuitenkin seurata koko konsertin, ja järjestäjä tuli jälkikäteen pahoittelemaan reaktiotaan.

Toisin kävi Temppeliaukion kirkossa, kun siellä esitettiin latvialaisen säveltäjän Pēteris Vasksin musiikkia.

Hiippailimme varmuuden vuoksi parvelle, jos täytyisi lähteä kesken. Sillä kertaa musiikki ei kiinnostanutkaan niin paljon kuin parvelle johtavat portaat. Meininki oli levoton.

Aloin harmitella paikkavalintaamme enkä kehdannut vilkaista takana istuvien ihmisten mahdollisesti närkästyneitä reaktioita.

Aplodien aikana huokaisin helpotuksesta ja päätin, että pidämme vähän taukoa ainakin kirkkokonserteista. Juuri silloin yleisö nousi seisomaan ja kääntyi osoittamaan suosiotaan sinne, missä istuimme.

Takaamme nousi mies ottamaan aplodit vastaan. Kukapa muu, kuin 70-vuotias säveltäjä Vasks itse! Toivottavasti hän ymmärsi, että uutta yleisöä tässä vain kasvatetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat