Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin levykauppa kulki täyden ympyrän: Anttilasta se alkoi, Anttilaan se loppui

Konkurssiin haettu tavarataloketju mullisti äänilevyjen vähittäismyynnin myymällä niitä Anttilan hinnoilla.

Kulttuuri
 
Patrik Lindström
Tom Toivonen kuuntelee Metallican Reload-cd:tä City Anttilan levyosastolla marraskuussa 1997.
Tom Toivonen kuuntelee Metallican Reload-cd:tä City Anttilan levyosastolla marraskuussa 1997. Kuva: Patrik Lindström

Anttilan konkurssi saa monet pitkän linjan musiikinkuluttajat haikeaksi, kuten esimerkiksi minut.

Tajusin jo nassikkana 1970-luvun lopulla, että vain neljän bussipysäkin päässä Tennispalatsin katutasossa oli ahdas ja nuhjuinen sekatavaratalo, jonka musiikkiosaston kaukaloista saattoi tehdä löytöjä pilkkahintaan.

Musiikkitietämykseni oli 12-vuotiaana niin ja näin, mutta kun Anttilassa myytiin LP-levyjä halvimmillaan 50 pennillä, niitä pystyi ostamaan sokkona kannen perusteella. Näitä ostoksia on edelleen hyllyssäni kestokuuntelussa.

Samasta kaupasta ostin myöhemmin myös ensimmäiset maksisingleni. Ne herättivät ihmetystä: miksi vinyyliä tuhlataan näin paljon vain muutamaan biisiin? Ja mitä tarkoittaa ”remix”?

Kun jäännöslaareihin tuli suuri erä englantilaisen Tottenham Hotspur -jalkapalloseuran fanisinkkuja, koko ystäväpiirini pääsi niistä osalliseksi. Hinta 1,95 mk ei nimittäin päätä huimannut.

Anttila myi Tottenham Hotspurs -jalkapallojoukkueen fanissingleä 1980-luvulla.
Anttila myi Tottenham Hotspurs -jalkapallojoukkueen fanissingleä 1980-luvulla.

Anttila on ollut Suomessa yksi merkittävimmistä levymyynnin tienraivaajista. Ketjun perinteisen hinnoittelustrategian mukaan levytkin oli myytävä ns. Anttila-hinnoilla.

Alun perin Anttilan musiikki irtaantui vuonna 1976 Levypisteestä, joka oli musiikkialan jättiläisen Musiikki Fazerin telinemyyntiyhtiö. Sitä ennen oli jo aloitettu halpojen äänitteiden maahantuonti.

”Meillä ei ollut mitään strategiaa, saimme kokeilla vapaasti kaikenlaista”, kertoo vuonna 1973 Anttilan foto- ja musiikkiosaston hoitajana aloittanut Martti Loponen. Hän veti myöhemmin Anttilan Topten-myymälöitä.

Anttilan levymyynnin kasvu alkoi Tennispalatsin liikkeen aikoihin 1970-luvulla. Tuohon aikaan suomalainen levymyyntiala oli pirstoutunut. Maassa oli paljon yksittäisiä kauppoja ja maksimissaan 3–4 myymälän ketjuja.

”Valintatalon kanssa syntyi hintasota, sillä myös siellä oli vahva levyosasto. Englannista, Hollannista ja Kanadasta ostetut uutuuslevyt myytiin parhaimmillaan alle tukkuhinnan.”

Sen sijaan kotimaisilla tuotteilla kilpailu oli vähäistä, koska levy-yhtiöt toimivat tiukasti ÄKT:n ja Musiikki Fazerin valvonnan alla.

Erkki Laitila
Arja Salonen prässää levyjä Finnvoxissa marraskuussa 1973.
Arja Salonen prässää levyjä Finnvoxissa marraskuussa 1973.

”Suomen tukkuhinnat olivat silloin varmasti Euroopan kalleimmat. Toiminta pyrittiin pitämään kannattavana, ja tuontitavarassa oli keskimääräistä parempi kate”, kertoo Loponen.

Anttila oli myös keskeinen tekijä takavuosien levykaupan erikoispiirteessä eli cutout-levyjen myynnissä. Ne olivat Yhdysvalloissa kauppoihin palautettuja levyjä, joista oli kaupalle annettu hyvitys. Ne tunnisti levykotelosta leikatusta kulmasta tai lovesta.

”Levyt myytiin Europpaan merikonteissa, yhdessä erässä oli yleensä vähintään 100 000 levyä. Suomeen tuotiin 1970-80 luvuilla miljoonia LP levyjä vuosittain. Ne eivät näkyneet virallisissa myyntitilastoissa vaan vain tullin tilastoissa.”

Cutout-levyt maksoivat yleensä aluksi viisi markkaa, lopuksi markan.

Pitkän linjan EMI-yhtiön työntekijän mukaan Anttila osasi katsoa kokonaisuutta. Oli tuotekohtaisia tapauksia, ettei Anttilalle juuri katteita jäänyt. ”He kuitenkin ymmärsivät sen, että jokaisen nippelin ei tarvitse tuottaa maltaita, kunhan kokonaistuotto on siedettävä. Anttilan osto-organisaatiossa satsattiin asiantunteviin ostajiin, jotka tiesivät mitä tekivät.”

Martti Loponen kehuu Anttilan äänitekaupan hyvää yhteishenkeä.

Sverker Ström / HS
Tennispalatsin Anttila vuonna 1987.
Tennispalatsin Anttila vuonna 1987.

”Työpaikka oli sellainen, ettei sieltä olisi millään malttanut lähteä kotiin. Toiseksi organisaatio oli kevyt ja salli vapauksia: minkä ostit sen myit. Se oli jo Kalle Anttilan perintö, nopea päätöksenteko on aina valtti kilpailussa.”

Nopeudesta kertoi sekin, että jos joku artisti sattui kuolemaan, Anttila tilasi hänen levyjään jo puolen tunnin päästä.

Anttila kasvoi yritysostoilla ja yhdistymisellä. Lähtötilanne 1970-luvun puolivälissä oli noin kymmenen prosentin markkinaosuus.

Suuri harppaus tapahtui 1990-luvun alussa, kun Anttila lanseerasi Topten-konseptin. Osastolla myytiin musiikkia, elokuvia ja viihde-elektroniikkaa. Parhaimmillaan 1990-luvulla Anttila oli Suomen suurin musiikin myyjä noin 35 prosentin osuudella.

2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä fyysinen levynmyynti alkoi takkuilla, kun musiikki alkoi liikkua verkossa digitaalisesti – aluksi laittomasti, sitten laillisesti. Digimyynti alkoi nakertaa myös Topten-myymälöiden kannattavuutta. Kysyntä väheni ja sitä mukaa valikoimat pienenivät.

Musiikkibisnes ei ole kuitenkaan mikään auringonlaskun ala. Viikko sitten HS kertoi, että alan myynti on kasvu-uralla. Musiikkituottajien Ifpi-järjestön myyntitilastojen mukaan musiikkimyynti kasvoi Suomessa tammi–kesäkuussa kahdeksan prosenttia. Kasvu on lähes kokonaan digitaalista.

Anttilan konkurssi merkitsee fyysisten äänitallenteiden vähittäismyynnin kannalta ympyrän sulkeutumista.

Kun levynmyynti alkoi kasvaa 1950- ja 60-luvulla, äänilevyt ostettiin pienistä erikoisliikkeistä. 1970-luvun alussa musiikin kysyntä räjähti ja tavaratalot kiinnostuivat alasta. Seuraavat kolmekymmentä vuotta suuri yleisö tottui hankkimaan niin listapopit kuin erikoisuudet suurista ketjumyymälöistä tai jopa huoltoasemilta.

Kun 2010-luvulla ketjumyymälät kaatuvat tai karsivat rönsyjään, erikoiskauppojen tilanne paranee. Lähivuosina listapoppi ostetaan digitaalisesti, mutta musadiggarit kantavat rahansa pikkuliikkeisiin.

Kari Santala
Anttilan postimyynnin ja tavaratalojen perustaja Kalle Anttila (Kaarlo E. Anttila) liikkeessään 30. marraskuuta 1972.
Anttilan postimyynnin ja tavaratalojen perustaja Kalle Anttila (Kaarlo E. Anttila) liikkeessään 30. marraskuuta 1972.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat