Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi vanha musiikki soi venttiilitehtaassa? Sastamala Gregoriana vie 1600-luvun laulut sponsorin tiloihin

Vuoden festivaaliksi valitun tapahtuman konserttipaikka on yleensä kirkko, mutta 1600-luvun laulut ovat kotonaan myös tehdassalissa

Kulttuuri
 
Vanhan musiikin festivaalilla esiinnytään kirkossa ja tehtaassa
Vanhan musiikin festivaalilla esiinnytään kirkossa ja tehtaassa
Sastamala Gregoriana -festivaalin perinteinen tapahtumapaikka, keskiaikainen Pyhän Marian kirkko, saa tänä vuonna rinnalleen uuden epätavallisen konserttipaikan. Italialainen Fantazyas-yhtye kävi tutustumassa Pyhän Marian kirkkoon ja festivaalia sponsoroivan Vexve Oy:n tehdassaliin. Toimittaja: Samuli Tiikkaja, kuvaus: Rami Marjamäki, leikkaus: Esa Syväkuru

Sastamala

Italialaisen Fanta­zyas-yhtyeen laulajat katselevat ympärilleen tehdassalissa.

Sastamalalainen Vexve Oy valmistaa kaukolämpö- ja kaukokylmäventtiileitä, joita onkin varastoituna hyllyille vaikuttava määrä. Seinustalla hitsausrobotit työskentelevät uusien venttiilien parissa, ja taustalla kuuluu vaikuttavaa huminaa kompressoreista ja muista laitteista.

”Konserttipäivänä täällä on kyllä täysin hiljaista”, vakuuttaa tehtaan yhteyshenkilö Katri Cousins italialaislaulajille. ”Tänään emme vain voineet vielä keskeyttää tuotantoamme.”

Mitä Fantazyas tehtaassa tekee? Yhtye on saapunut esiintymään Sastamala Gregorianaan. Vuonna 1996 perustetun vanhan musiikin festivaalin konserttipaikkana on alusta asti ollut Pyhän Marian kirkko. Keskiaikainen kirkko on osoittautunut akustisesti loistavaksi paikaksi vanhalle musiikille.

”Korkean puukaton, epä­tasaisten kiviseinien ja maalat­tian ansiosta ääni kukoistaa siellä”, Sastamala Gregorianan taiteellinen johtaja Michael Fields summaa.

Tänä vuonna festivaalin ensimmäinen konsertti pidetään kuitenkin tänään perjantaina festivaalia sponsoroivan Vexven tehtaassa.

Sponsorien tuki on tärkeää festivaalille kuin festivaalille, ­eikä epätavallinen konsertti­ympäristö tunnu paljon hetkauttavan Fantazyas-yh­tyeen johtajaa, kontratenori Roberto Balconia.

”Kun ohjelmassa on 1600-luvun taitteen madrigaaleja, ne ovat joka tapauksessa yleensä väärässä paikassa – vaikka niitä laulaisi kirkossa”, Balconi kertoo.

”Jos haluaisimme olla histo­riallisesti tarkkoja, meidän pitäisi laulaa niitä 1600-luvun palatsissa, jossa on laulamiseen sopiva sali.”

Madrigaalit ovat maallista musiikkia, joten niitä ei tyypillisesti esitetty kirkoissa. Sen sijaan niitä julkaistiin nuottikirjoina, ja niistä sivistyneistö sai laulettavaa illanistujaisiinsa.

”Meidän ohjelmassamme on kolmen samaan aikaan eläneen italialaisen madrigalistin sävellyksiä”, Balconi kertoo.

”Vaikka he eivät välttämättä tavanneet toisiaan, madrigaalikirjojen ansiosta he epäilemättä tunsivat toistensa töitä ja ottivat niistä vaikutteita.”

Madrigaalisäveltäjien keskeinen nimi on Claudio Monteverdi (1567–1643), jonka teoksia Fantazyas totta kai esittää. Hänen lisäkseen Fantazyas tuo esiin vähemmän tunnettuja ­Giovanni Ghizzoloa (n. 1580 – n. 1625) ja Sigismondo d’Indiaa (n. 1582–1629).

Madrigalistit olivat aikansa musiikin etujoukkoa, uuden etsijöitä. Siksi Sastamala Gregorianan taiteellinen johtaja Michael Fields halusikin heidän musiikkiaan juuri tämän vuoden festivaalille, jonka teemana on Vanhan ja uuden musiikin risteyksessä.

Sen mukaisesti ohjelmassa on rinnakkain sekä vanhoja teoksia että nykymusiikkia.

”Tarkoituksena on esitellä musiikkia, joka on ollut edistynyttä omana aikanaan, oli se sitten nykyaika tai 1600-luku. Ja 1500–1600-lukujen madrigalistit tekivät hyvin tietoisesti uutta musiikkia. He tekivät kokeiluja ja halusivat löytää uutta, niin kuin joku Miles Davis paljon myöhemmin”, Fields sanoo.

Sastamala Gregoriana järjestetään tänä vuonna 21. kerran, ja tänä vuonna se on myös Finland Festivals -kattojärjestön valitsema vuoden festivaali. ”Olen tietysti iloinen, että saimme tämän tunnustuksen. Se tuo meille lisää julkisuutta ja toivottavasti uutta yleisöä”, Fields sanoo.

Kitaran, luutun ja muiden vanhojen kielisoitinten spesialisti on toiminut Sastamala Gregorianan taiteellisena johtajana vuodesta 2006.

”Olen ollut täällä jo 20 vuotta ja mielelläni olisin toisetkin 20! Viime aikoina festivaaleille on tullut tavaksi nimittää taiteellinen johtaja vuodeksi tai kahdeksi, mutta mielestäni se on huono trendi. Vaatii ainakin viisi vuotta päästä alkuun ja toiset viisi vuotta siihen, että tulokset alkavat näkyä”, Fields sanoo.

Fantazyas-yhtye tutustui konserttipaikkoihinsa Sastamalassa: kirkkoon ja venttiilitehtaaseen.
Rami Marjamäki
Italialainen vanhan musiikin yhtye Fantazyas sekä Sastamala Gregorianan taiteellinen johtaja Michael Fields (oik.) vierailivat keskiviikkona Vexve Oy:n venttiilitehtaalla tutustuakseen tämänpäiväiseen konserttitilaansa.
Italialainen vanhan musiikin yhtye Fantazyas sekä Sastamala Gregorianan taiteellinen johtaja Michael Fields (oik.) vierailivat keskiviikkona Vexve Oy:n venttiilitehtaalla tutustuakseen tämänpäiväiseen konserttitilaansa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat