Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aku Ankan Hitler-animaatio poistettiin Venäjällä kiellettyjen elokuvien listalta

Disney-yhtiön vuonna 1943 julkaistu lyhytelokuva tekee pilaa natseista.

Kulttuuri
 

Venäläinen oikeusistuin on poistanut Walt Disneyn Aku Ankka -aiheisen animaation kiellettyjen, ”ekstremistisinä” pidettyjen elokuvien listalta, kertoo yhdysvaltalainen The Hollywood Reporter.

Kyseessä on tammikuussa 1943 ensiesityksensä saanut Der Fuehrer’s Face (suom. Führerin kasvot), joka voitti myös Oscar-palkinnon vuoden parhaana lyhytanimaationa. Samalla se on ainoa Aku Ankan animaatio, joka on voittanut Oscarin.

Elokuva joutui ekstremistilistalle kuusi vuotta sitten, kun Venäjän kaukoidässä sijaitsevan Kamtšatkan niemimaan paikallinen oikeus antoi puolen vuoden ehdollisen vankeustuomion elokuvan internetiin ladanneelle henkilölle. Animaation katsottiin edistävän vihamielisyyttä.

Oikeuden tuoreen linjauksen mukaan natsit karikatyyreinä esittävä animaatio ei kuitenkaan ole luonteeltaan vihamielisyyttä edistävä.

Kahdeksan minuuttia kestävässä elokuvassa Aku Ankka näkee painajaista, jossa hän elää ja työskentelee natsi-Saksassa. Adolf Hitlerin lisäksi elokuvassa tehdään pilaa Italian fasistijohtaja Benito Mussolinista, Japanin keisari Hirohitosta ja natsi-Saksan keskeisiin johtajiin kuuluneesta Hermann Göringistä.

Akun painajaisessa ruoasta ja juomasta on puutetta ja ammustehtaassa mahdoton kiire. Valtion valvontakin ahdistaa Akua. Lopulta Aku herää painajaisesta omasta sängystään Yhdysvaltain lippua muistuttavassa pyjamassa, ja animaation lopuksi hän syöksyy halaamaan Vapaudenpatsasta esittävää miniveistosta.

Yhdysvaltalaislehden mukaan Venäjällä on kerätty ”ekstremistisen materiaalin” listaa vuodesta 2002 saakka, ja listalla on noin 3 700 erilaista tuotetta.

Walt Disney Productions
”Der Fuehrer’s Face” -elokuvajuliste vuodelta 1943.
”Der Fuehrer’s Face” -elokuvajuliste vuodelta 1943.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat