Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykedelia elää ja voi erittäin hyvin, kysykää vaikka lauantaina Turussa esiintyvältä Dungenilta

Ruotsalaiskokoonpano on kansainvälisesti kysytyimpiä uuden psykedeelisen rockin edustajia

Kulttuuri
 
Dungenin muusikot Johan Holmegard (vas.), Reine Fiske, Gustav Ejstes ja Mattias Gustavsson.
Dungenin muusikot Johan Holmegard (vas.), Reine Fiske, Gustav Ejstes ja Mattias Gustavsson.
Fakta

Dungen

 Gustav Ejstes perusti yhtyeen Tukholmassa 1999.

 Vaikka Ejstes tekee biisit, bändi on pysynyt melko yhtenäisenä. Muut jäsenet ovat Reine Fiske (kitara), Mattias Gustavsson (basso) ja Johan Holmegard (rummut). Vain rumpali on vaihtunut. Aiemmin niitä soitti Fredrik Björling.

 Dungen on julkaissut seitsemän levyä. Virginin julkaiseman Stadsvandringarin (2002) jälkeen ne ovat ilmestyneet Amerikassa pieniltä merkeiltä.

 Kansainvälisenä läpimurtona pidetään levyä Ta det lungt (2004). Sen siivittämänä Dungen teki kaksi Amerikan kiertuetta.

 Syksyllä ilmestyy instrumentaalilevy, jonka musiikki syntyi säestykseksi Lotte Reinigerin animaatioklassikkoon Prinssi Ahmedin seikkailut (1926). Ejstes sävelsi ensimmäistä kertaa yhdessä muun bändin kanssa.

 Dungenin seuraava levy on tekeillä, sanoo Ejstes.

Barcelona

Kaleidoskooppien väreille tuoksuva psykedeelinen rock elää ja voi hyvin. Tokiossa UFO-klubi on erikoistunut psykedeliaan ja Pariisissa on järjestetty siihen keskittyvää festivaalia jo kolme vuotta.

Rockin lajityyppien salatieteellisellä kartalla psykedelian rajanaapureita ovat folk ja proge. Se otti vaikutteita myös intialaisesta musiikista. Tarkkoja rajoja sillä ei ole ja psykedeliaa kuulee sävyinä monenlaisessa rockissa.

Psykedeelinen rock sikisi 1960-luvun vastakulttuurin piirissä ääniraidaksi huumekokemuksille. Uranuurtajia olivat Beatles, Byrds ja Doors. Grateful Dead, Jefferson Airplane ja Jimi Hendrix olivat sen suuria nimiä.

Niitä pienemmäksi jäi Roky Ericksonin johtama 13th Floor Elevators, joka käytti tiettävästi ensimmäisenä psykedelia-sanaa levynsä The Psychedelic Sounds Of The 13th Floor Elevators nimessä vuonna 1966.

Nykyisin psykedelia ei enää liity huumekulttuuriin juuri enempää kuin muu musiikki.

”En ymmärrä yhtään, miksi psykedeliaa on vähän joka puolella juuri nyt. Ainahan popissa tyylit tulevat ja menevät”, Gustav Ejstes sanoi Barcelonassa Primavera Sound -festivaalilla. ”Minulle psykedelia on paluuta lapsuuteen ja vanhempieni levyhyllyyn.”

Ejstes (s. 1979) johtaa ruotsalaista Dungen-yhtyettä, joka on nykyisistä psykedeliabändeistä kansainvälisesti menestyneimpiä.

Molemmat Ejstesin vanhemmat olivat muusikoita ja hän kasvoi soitinten keskellä. Pienenä hän kävi pianotunneilla. ”Lopulta varastin basson ja yritin tehdä rockia”, Ejstes sanoo.

Mielen sisäavaruuksiin keskittyvä psykedelia ei ollut koskaan poliittisin vastakulttuurin ilmentymä eikä siinä juuri näy yhteiskunnallisuutta nykyäänkään. Ejstes sanoo, ettei Dungeninkaan musiikki ole poliittista.

”Musiikkini on hyvin henkilökohtaista, sanoitukset varsinkin”, Ejstes painottaa. Hän kirjoittaa kappaleet ruotsiksi, mikä ei yllättäen tunnu haittaavan menestystä maailmalla. Ejstes harkitsi joskus englantia, mutta ruotsi tuntui luonnollisimmalta.

”Sanoitukset ovat tärkeitä minulle, mutta ei haittaa, vaikka monet eivät ymmärrä niitä. Ei yleisö menetä siinä mitään. Ihmiset saavat musiikista aina omat näkynsä.”

Adela Loconte
Dungen esiintyi Primaverassa Barcelonassa kesäkuussa.
Dungen esiintyi Primaverassa Barcelonassa kesäkuussa.

Ejstesille Dungen merkitsee hänen omia laulujaan, mutta toisaalta myös neljän hengen yhtyettä. ”Voi olla, etten koskaan esitä näitä kappaleita minkään muun kokoonpanon kanssa”, hän toteaa.

Sukupolvelleen soveliaasti Ejstesin ensimmäiset omat biisit olivat hiphopia. Psykedeliaan hän ryhtyi, kun kyllästyi luuppeihin. Nyt hiphop-menneisyyttä on vähän vaikea kuvitella. Ejstes ja koko bändi jopa pukeutuvat 60-luvun tyyliin.

”Alkuaikoina hiphopissa sämplättiin paljon 60-luvun kamaa. Kuuntelen kaikenlaista musiikkia, mutta 60-luvun psykedeliassa on tietty energia. Siksi on hyvä, että vaatteeni näyttävät musiikilta, jota soitan.”

Huomautus vaatteista istuu hyvin psykedelian eri aisteja korostavaan henkeen.

Dungen aloitti 1999, jo ennen nykyistä psykedeliabuumia. Bändi ponkaisi maailmalle jo 2002, kun ison Virgin-yhtiön alamerkki julkaisi Stadsvandringar-levyn. Dungen lienee vauhdittanut uuden psykedelia-ilmiön syntyä.

”Olin vasta vähän päälle kaksikymppinen Virgin-diilin aikaan. Se oli viimeisiä aikoja, kun isot yhtiöt olivat vielä isoja”, Ejstes muistelee. Hän ei viihtynyt Virginin suojissa pitkään, vaan palasi ruotsalaiselle Subliminal Soundsille.

”Ei Virginillä pakotettu tekemään mitään, mutta ehdoteltiin kaupallistamista painokkaasti. Olin nuori ja kuuntelin. Ei se edes auttanut myyntiä. Opinpahan ainakin, että ei pidä päästää irti omasta jutustaan.”

Psykedelia on selkeästi vaihtoehtomusiikkia. Se ei juhli listojen kärjissä. Mutta aluskasvilisuutena se tuntuu olevan voimissaan.

Dungen H2Ö-festivaalilla 23.7. kello 22.30. Flow-festivaalien keikka 13.8. klo 22.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat