Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ghostbusters-trollaajat hakevat joukkovoimaa nostalgiasta ja vihasta

Päähyökkäys on kohdistunut mustaan naiskoomikkoon Leslie Jonesiin

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom
Hopper Stone
Uusi naisnelikon tähdittämä Ghostbusters saa ensi-iltansa Suomessa perjantaina.
Uusi naisnelikon tähdittämä Ghostbusters saa ensi-iltansa Suomessa perjantaina. Kuva: Hopper Stone

Mieshaamujengiä rakastetaan niin paljon, että sen puolesta soditaan. Sotaa käydään sosiaalisessa mediassa. Sen vastapuolena näyttäytyvät naishaamujengin kannattajat, mutta sen päähyökkäys on kohdistunut elokuvassa esiintyvään mustaan naiskoomikkoon Leslie Jonesiin.

Ammuksina käytetään rasistisia solvauksia ja apinankuvia, joita lähetetään Jonesille ja hänen puolustajilleen. Niiden tarkoitus on vakuuttaa vastaanottaja siitä, ettei hän ole yhtä lailla ihminen kuin viestin lähettäjä.

Ammuksina käytetään myös naisvihamielisiä solvauksia ja tekaistuja pornokuvia, joissa Jonesin naamalle on photoshopattu siemensyöksy. Tarkoitus on ilmaista, että vastaanottaja ei ole samalla tavalla ihminen kuin viestin lähettäjä.

Jos tämä vaikuttaa shokeeraavalta ja omituiselta käytökseltä tai harvinaiselta yksittäistapaukselta, se johtuu vain siitä, että et ole itse musta nainen tai muu vähemmistön edustaja, joka esiintyy julkisuudessa tai esittää mielipiteitä Twitterissä. Twitter-trollit ovat vuosien ajan masinoineet vihakampanjoita esimerkiksi pelialan naistoimijoita vastaan.

Harvinainen yksittäistapaus on, että Twitter poisti vihakampanjan vetäjän, konservatiivisen Breitbart-sivuston toimittajan Milo Yiannopoulosin käyttäjätilin käytöstä pysyvästi. Vihapuhe on Twitterin käyttäjäsäännöissä kiellettyä, mutta säännön rikkominen aiheuttaa yleensä tilin jäädyttämisen joksikin aikaa.

Sotaa käydään nyt, kun naishaamujengielokuva vetää väkeä elokuvateattereihin vähintään samaa tahtia kuin mieshaamujengielokuva 1980-luvulla. Silloin paranormaaleja ilmiöitä tutkivat tiedemiehet hoitelivat Manhattanin kummitusongelman – ja kaljuuntuva Bill Murray sai sankaritöistään palkkioksi kuuman Sigourney Weaverin.

Ghostbusters -elokuvan vihakampanjat kohdistuivat ensin itse elokuvaan. Niiden takia elokuvan traileri on YouTuben kaikkien aikojen alaspeukutetuin video. Elokuvan arvostus elokuvapalvelu Internet Movie Databasessa on alhainen, sillä 32 prosenttia äänestäjistä on antanut elokuvalle yhden tähden.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt kaikille, vaan henkilökohtaista pettymystä kanavoitiin Yiannopoulosin innoittamana juuri elokuvan mustaan naisnäyttelijään. Miksi juuri mustan naisnäyttelijän häirintä vaikuttaa hyvältä valinnalta, kun tarjolla olisi ollut kolme valkoihoista naisnäyttelijää, miesohjaaja ja miestuottaja?

Somevihakampanjan tarkoituksena on luoda internetistä vihan kohteelle niin sietämätön ympäristö, että hän lakkaa olemasta siellä. Näkymättömiin ja kuulumattomiin pakottaminen on keino, jolla pieni mutta äänekäs vihaajien joukko luo pelkoa koko sosiaaliseen mediaan.

Koska Twitter on aiemmin ohittanut vihakampanjoinnit kevyesti, lopputuloksena on ollut tilanne, jossa vihakampanjoijat onnistuvat tavoitteissaan menettämättä itse mitään. Tällä kertaa jo aiemmista vihakampanjoistaan varoituksia kerännyt Yiannopoulos sai tuntuvan rangaistuksen.

Yhden vihan levittäjän estäminen ei riitä, jos haluamme pitää sosiaalisen median kohtuullisen mukavana ihmisten kohtaus- ja ideoiden jakamispaikkana. Hiljaisen enemmistön pitää osoittaa vihaajille, että tällainen toiminta ei sovi. Se käy esimerkiksi niin, että vihaviestin havaitessaan kertoo lähettäjälle, että tämän viesti on asiaton.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat