Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Pokémon Gon suosio kertoo meistä? – Eri alojen asiantuntijat vastaavat

HS kysyi eri alojen asiantuntijoilta, mikä selittää uuden mobiilipelin valtavaa menestystä

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom
Mikko Stig / Lehtikuva
Ihmiset pelasivat Pokémon Go -peliä Helsingin Kaivopihalla keskiviikkona 20. heinäkuuta.
Ihmiset pelasivat Pokémon Go -peliä Helsingin Kaivopihalla keskiviikkona 20. heinäkuuta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Sara Heinämaa, Jyväskylän yliopiston filosofian professori:

”En pidä ilmiötä lainkaan ainutlaatuisena. Näkyville tulee yhä uudestaan ja eri tavoin se seikka, että monien länsimaisten ihmisten elämä tyhjenee merkityksistä.

Pääsyy tähän merkityskatoon ovat varhaiskasvatuksen ja koulutuksen mittavat ongelmat. Tämä peli on vain yksi ongelman ilmenemismuoto.”

Tommi Laitio, Helsingin nuorisoasiainkeskuksen johtaja:

”Ilmiössä on tämän ajan menestysresepti: juuri minä + me. Pelaaminen tarjoaa paljon mahdollisuuksia henkilökohtaisiin valintoihin ja muokkaukseen, sekä voimakkaan kokemuksen yhteisestä toiminnasta.

Pelaamisessa on vahvana jakamisen ja antamisen eetos. Nuoret haluavat käyttää kykyjään yhteisönsä hyväksi, mutta suostuvat yhä harvemmin rajoittamaan itseään yhteisöjensä konservatiivien myönnyttämiseksi.

Pelin leviämisvauhti todistaa, että ilmiöiden kasvu ei edellytä kierrättämistä aikuisten julkisuuden kautta. Perinteiset portinvartijat – julkinen valta ja media – joutuvat nöyrtymään ja suostuttelemaan nykyajan nuorisokulttuureja olemaan kanssaan tekemisissä.

Sen vuoksi mekin nuorisoasiainkeskuksessa olemme iloisia siitä, että nuoret ovat halunneet järjestää kanssamme suosituksi osoittautuneen Pokémon-tapahtuman Narinkkatorilla.”

Frans Mäyrä, Tampereen yliopiston professori:

”Haemme jatkuvasti mahdollisuuksia viihtyä omassa ympäristössämme ja tehdä mielekkäitä asioita. Pokémon Go on onnistuneesti yhdistänyt tarinan ja teknologian, joka mahdollistaa tämän. Se antaa tavoitteellisille ihmisille etenemisen ja saavutuksen tunteen, sosiaalista kontaktia etsiville mahdollisuuden kanssakäymiseen ja yhteiseen tekemiseen ja lisäksi liikuntaa haluaville mahdollisuuden löytöretkeilyyn ja aarrejahtiin ulkona.

Pelin kautta luomme nyt yhdessä uutta sosiaalista kulttuuria, jota ei olisi ilman pop-kulttuurin ja teknologian kohtaamista. Se mahdollistaa eri ikäisten ja eri taustoista tulevien kohtaamisen ja yhteistoiminnan kaduilla ja puistoissa, kun ihmiset auttavat toisiaan pelin parissa.

Lisätyn todellisuuden käyttö räjähtää pelejä isommaksi ilmiöksi lähitulevaisuudessa, kun markkinoille tulee parin vuoden sisään uusia kaupallisia sovelluksia, jotka hyödyntävät paikkatietoa. Kun kännykän laittaa vaikka lomamoodille, se antaa jatkuvaa informaatiota ympäristön mielenkiintoisista tapahtumista, kaupoista ja kahviloista. On vaikea vielä sanoa, johtaako tämä yhä pahenevaan informaatiotulvaan, jossa ihmiset eivät uskalla poistua lisätystä todellisuudesta, koska pelkäävät menettävänsä jotain oleellista, vai johtaako se siihen, että monimutkainen maailma tuntuu yhä ymmärrettävämmältä paikalta.”

Elina Lepomäki, ajatuspaja Liberan hallituksen puheenjohtaja:

”Pokémon Gossa on monta kutkuttavaa asiaa. On toisaalta yhdessä tekemistä ja toisaalta yksilöllistä, koska pelissä pystyy tekemään omasta ympäristöstä sellaisen kuin haluaa. En pelaa itse, koska ei ole aikaa, mutta en ymmärrä pelaamisen pöyristelijöitä tai yleistä keskustelua siitä, mikä on soveliasta ajankäyttöä. Mielestäni jokainen saa tehdä elämällään mitä haluaa, niin kauan kuin toimii lakien rajoissa.

Hyötyteknologia kehittyy usein pelien ja tai viihteen kautta. Sota- ja puolustusteknologialle on tyypillistä simuloida pelien avulla todellista tilannetta koulutuksen aikana. Samoin lääke- ja terveysteknologia ovat hyödyntäneet pelien kautta kehitettyä teknologiaa. Kapulan kanssa kaupungilla juokseminen on tällä hetkellä hieman kömpelöä, mutta ennen pitkää käyttöliittymä ja tekniikka kehittyvät niin, että kehitetään silmälaseja tai muita välineitä, joita käyttäessä pelaamista ei edes huomaa.

Tässä on tietysti upea businesstilaisuus Pokémon Go:n kehittäneelle yritykselle, mutta myös muille yrityksille ja erilaisille start upeille. Myös fiksut kehittäjät ihan perinteisillä teollisuudenaloilla, esimerkiksi meri- ja terästeollisuudessa, voisivat saada paljon aikaan yhdistelemällä paikkatietoteknologiaan alan perinteiseen osaamiseen. Mikä oli opiskeluaikanani teekkarin päiväuni, on nyt todellisuutta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat