Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Le Corbusier toimitti suunnitelmansa myöhässä, mutta oli edellä aikaansa

Sveitsiläisarkkitehdin työt hyväksyttiin vihdoin Unescon maailmanperintökohteiksi. Omana aikanaan Stuttgartin taloa pidettiin vuokrauskelvottomana – nyt se olisi ajankohtainen.

Kulttuuri
 
Jaime Silva / Wikimedia commons
Le Corbusierin vuonna 1927 Weissenhofsiedlungiin valmistunut asuinrakennus on nykyään museo.
Le Corbusierin vuonna 1927 Weissenhofsiedlungiin valmistunut asuinrakennus on nykyään museo. Kuva: Jaime Silva / Wikimedia commons

Viikko sitten Unescon maailmanperintökomitea lisäsi luetteloonsa 17 sveitsiläisarkkitehti Le Corbusierin työtä.

Vihdoinkin, huokaisevat kaikki modernismin ja betonibrutalismin ystävät.

Kahteen kertaan komitea nimittäin hylkäsi Le Corbusierin eli Charles-Édouard Jeanneret-Gris’n (1887–1965) listoiltaan.

Komitean mukaan Le Corbusierin arkkitehtuurin ”universaalia merkitystä” ei kuulemma ollut vielä todistettu. (Höpsis!)

Listoille pääsi muun muassa Le Corbusierin uran alkutaipaleen työ, Stuttgartin Weißenhofsiedlungiin suunnitellut asuintalot. Varhaiset funkistalot ennakoivat Le Corbusierin tulevaa vaikutusta 1900-luvun arkkitehtuuriin.

Talot rakennettiin Deutscher Werkbundin vuonna 1927 järjestämää modernistisen arkkitehtuurin näyttelyä varten. Näyttelyä koordinoi Mies van der Rohe, joka kutsui 17 eurooppalaista arkkitehtiä suunnittelemaan Weißenhofsiedlungin alueelle 21 rakennusta. Tarkoituksena oli kokeilla uusia rakennusmateriaaleja ja -tapoja ja kehittää asumismuotoja työväestölle.

Le Corbusier sai hyvät tontit ja budjetit. Van der Rohe oli silti helisemässä sveitsiläisen kanssa: Le Corbusier toimitti suunnitelmansa myöhässä, eikä ollut kovin kiinnostunut rakennustöiden valvomisesta, kirjoittaa Süddeutsche Zeitungin arkkitehtuurikriitikko Gerhard Matziger.

Juuri tähän tapaan syntyi myytti sankariarkkitehdistä, jonka hälventämiseksi arkkitehtikunta on sittemmin ponnistellut vuosikymmeniä.

Nyt Le Corbusierin Stuttgartin-talot tuntuvat ajankohtaisemmilta kuin koskaan. Kaupungeissa on paineita tiivistää asumista, ja Le Corbusierin Weißenhofsiedlungiin suunnittelema talo numero 14–15 on varsinainen tilaihme.

Stuttgartin näyttely oli ensimmäisiä esimerkkejä modulaarisesti muunneltavasta asumisesta, jossa iso olohuone voitiin muuttaa illalla makuuhuoneiksi kevyiden väliseinien avulla. Arkkitehti otti mallia muun muassa yöjunista, mikä näkyi kapeassa käytävässä, mutta myös siinä, miten sängyt suunniteltiin kipattaviksi päivän ajaksi pois näkyviltä.

Bonuksena Le Corbusier suunnitteli asukkaille kattoterassin, joita 1920-luvulla oli vain linnoissa.

Le Corbusier oli niin edellä aikaansa, että Weißenhofsiedlungin taloa pidettiin pitkään vuokrauskelvottomana. Liian uudenaikaista!

Tai klassikkoainesta: nykyään talo on museo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat