Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Villiyrttejä etsivät hortoilijat jatkavat ikiaikaista mystistä perinnettä

Kasveihin on liitetty ammoisista ajoista myös salaisia voimia. Nykyään tiede pystyy selittämään, mihin osa ”salaisuuksista” perustuu.

Kulttuuri
 
Valdemar Asp
Kuusi, krassi ja siankärsämö paljastavat sähköiset ominaisuutensa, kun ne altistetaan 20 000 voltin jännitteelle. – Kuvitusta Elin Unnesin kirjaan Herbariet.
Kuusi, krassi ja siankärsämö paljastavat sähköiset ominaisuutensa, kun ne altistetaan 20 000 voltin jännitteelle. – Kuvitusta Elin Unnesin kirjaan Herbariet. Kuva: Valdemar Asp

Hortoilu-sanalla tarkoitettiin ennen vanhaan vain päämäärätöntä kuljeskelua. Nyt moni liittää sen ihan toisenlaiseen, hyvinkin päämäärätietoiseen liikkumiseen. Nykyhortoilijat etsivät villiyrttejä ja villivihanneksia, sanan etymologiaan sangen sopivasti. Hortoilu-sana juontuu kreikan hortasta, mikä tarkoittaa kaikenlaista villiä, kasviperäistä syötävää.

Villit ja kesymmätkin yrtit ovat nousseet 2000-luvulla suurempaan suosioon kuin ehkä koskaan modernilla ajalla. Innostus näkyy paitsi jo kaupallistetussakin hortoilussa, myös ravintoloiden ruokalistoilla, paisuvana puutarhakirjojen ja -lehtien valikoimana, palkitun hipsteriginin mausteissa, designtuotteiden loputtomina kasvikuoseina ja ties missä.

Valdemar Asp
Siankärsämö (Achillea millefolium) on ikivanha rohdos- ja maustekasvi, jota on käytetty muun muassa haavojen hoitoon jo antiikin aikana.
Siankärsämö (Achillea millefolium) on ikivanha rohdos- ja maustekasvi, jota on käytetty muun muassa haavojen hoitoon jo antiikin aikana.

Kasvien maailma vie helposti mennessään, oli viljely kuinka pienimuotoista tahansa. Kun tulee upottaneeksi kätensä yrttiruukun multaan, se on menoa. Pian huomaa seikkailevansa antiikin Kreikan maisemissa ja uppoutuvansa elvyttävien eliksiirien ja parantavien tinktuuroiden resepteihin. Nimiasioihinkin avautuu uusia näkökulmia.

Suomalaisista kasvinimistä on kiittäminen Elias Lönnrotia, jonka panos botaniikankin saralla on huomattava.

Valdemar ASp
Krassi (Tropaeolum majus) tuli Eurooppaan Perusta 1500-luvulla.
Krassi (Tropaeolum majus) tuli Eurooppaan Perusta 1500-luvulla.

Lönnrot pääsi latinantaitoisena nuorena harjoittelijaksi Hämeenlinnan apteekkiin ja teki sittemmin lääketieteen väitöskirjansa suomalaisten maagisista lääkkeistä: Afhandling om finnarnes magiska medicin (1832). Uraauurtava oli hänen kokoamansa ensimmäinen suomenkielinen kasvio, Flora fennica (1860). Ruotsalaiseen teokseen perustunut kasvio oli myös ensimmäinen suomenkielinen luonnontieteellinen teos.

Apteekkilaitos toimi alkujaan paljolti lääkekasvien varassa, ja joka apteekin pihalle kuului yrttitarha kuten jo vuosisatoja aiemmin luostareihin. Kasvien ja apteekin yhteys näkyy latinalaisessa kasvinimistössä; nimen osa officinalis (tai officinarum) kertoo, että kyseessä on lääkekasvi – latinan officina tarkoitti apteekkia.

Kasvikunta on auttanut ihmisiä paitsi selviämään hengissä ja parantumaan, tarpeen tulleen myös humaltumaan tai poistumaan voimallisesti toisiin ulottuvuuksiin. Amazonin sademetsien kansojen psykoaktiivinen kasviuutejuoma ayahuasca on esimerkki hurjimmasta päästä. Sen ja monien muidenkin yrttien käyttöön liittyy myös vahva maaginen ulottuvuus, omanlaisensa lisätyn todellisuuden metsästys.

Helsingin yliopiston kasvitieteen professori Sinikka Piippo käsittelee teoksessaan Kasvien salaiset voimat (Helmi/Tammi, 2008) myös näitä henkimaailman ulottuvuuksia. Liki 500-sivuisessa kirjassa Piippo avaa yrtteihin ja muihin kasveihin liittyvää maagista ajattelua ja kansanperinnettä tehden selkoa kasvien biologian ja viljelyn sekä keruun ohella niihin liittyvistä ikivanhoista myyteistä ja taioista, paranormaalista tasosta, säämagiasta, astrologian vaikutuksesta ja edelleen. Tietokirjapalkinnolla vuonna 2006 palkitun Piipon teos on tiedenaisen kirjoittamaksi aika yllättävä.

”Sellaiset ajatukset, että magia kuuluu eiliseen ja vain rationaalisella mielellä ja tieteellä on merkitystä, ovat hyvin yksiulotteisia”, Piippo kirjoittaa johdannossa. ”Me näemme mitä me haluamme nähdä”, hän toteaa ja toivoo, että ”kirja elvyttää omalta osaltaan ymmärrystä ja kunnioitusta luontoa ja kasvimaailmaa kohtaan”.

Ymmärryksen elpymistä on selvästi ilmassa, ja yllättävissäkin kohdin voidaan nojata tieteellisiin tutkimuksiin. On jo esimerkiksi todistettu, että kasvit vaihtavat tietoja keskenään, kommunikoivat. Ja jos ne kommunikoivat keskenään, mikseivät ne voisi kommunikoida ihmisenkin kanssa?

Valdemar Asp
Kuusi (Picea abies) on yleinen puu ja vitamiinipitoiset kuusenkerkät hyvää superfoodia.
Kuusi (Picea abies) on yleinen puu ja vitamiinipitoiset kuusenkerkät hyvää superfoodia.

Kasveille kannattaa jutella, monestakin syystä. Ja toisaalta joskus niiden lähistöllä olisi hyvä olla varovainen sanoissaan, jos eräät uudet tutkimukset pitävät paikkansa.

Massachusettsin teknisen korkeakoulun (MIT), Microsoftin ja Adoben yhteistyössä on esimerkiksi kehitetty ”visuaalinen mikrofoni”, joka mahdollistaa puheen kuuntelemisen kasveista. Visuaalinen mikrofoni kuulostaa kertakaikkisen scifiltä, mutta on totta. Menetelmä liittyy värähtelyihin, jotka videokamera tallentaa ja tietokoneohjelma muuntaa. Vähintään yhtä erikoinen on Helene Steinerin Florence-projekti, jossa tutkitaan tiedon prosessointia ihmisten ja kasvien välillä. Florenceakin rahoittaa Microsoft.

[Seuraavaksi odotankin kuumeisesti vahvistusta sille, että kasvit ovat jotenkin mystisesti mukana myös sosiaalisessa mediassa. Arkihavaintoni tukisi teoriaa: Ihmettelin taannoin facebookissa, miksei parvekkeella oleva krassini jo kuki. Ja arvatkaa mitä, seuraavana aamuna pari kirkkaanoranssia kukkaa ilmestyi kuin tyhjästä availemaan terälehtiään, selvästi loukkaantuneen näköisinä.]

Ruotsalainen rock-toimittaja Elin Unnes hurahti kerrasta viljelyhommiin käytyään ystävättärensä äidin siirtolapuutarhassa. Unnes ryhtyi välittömästi jonottamaan omaa pikku palstaansa Tukholmassa ja luki odottaessaan vinon pinon alan kirjallisuutta, käytännönläheisistä viljelyoppaista kaikkeen siihen wicca- ja druiditietouteen, jolla Sinikka Piiponkin kirja on kyllästetty.

Vuonna 2014 häneltä itseltään ilmestyi ”uusvanhoille viljelijöille” suunnattu opaskirja The Secret Gardener, dumsnåla tips för nygamla odlare (Natur & Kultur, 2014). Tänä keväänä Unnes lisäsi kierroksia kirjassaan Herbariet (Natur & Kultur) kaivautuen yhä syvemmälle kasvilääkinnän syövereihin.

Uhnes sekoittaa hykerryttävästi populaarikulttuurin hengessä niin tietoja Paracelsuksen (1493–1541) ja Nicholas Culpeperin (1616–1654) keksinnöistä ja 1900-luvun alun Pariisin absinttihöyryistä kuin tutkimuksen uusista suunnista. Sellainen on esimerkiksi kvanttifysiikan serkku kvanttibiologia, joka on tieteenalana nuori ja kiisteltykin. Yhtenä sivujuonteena kulkevat ne asiansa osaavat naiset, jotka aikanaan olivat parantamisen spesialisteja ja jotka uusi uskonaika tuomitsi kuolemaan noitina.

Heidän kunniansa haluaa palauttaa myös Hella Nathorst-Böös kirjallaan Häxans trädgård, Läkeväxter förr och nu (Bladh by Bladh, 2016).

Kasvilääkinnän historia ei tietenkään ole silattu pelkillä onnistumisilla, muistuttavat kaikki kirjoittajat. Tehoja on testattu yrityksen ja erehdyksen kautta, kohtalokkainkin seurauksin. Bakteerien olemassaolo esimerkiksi keksittiin vasta 1800-luvulla, samoin hygienian merkitys. Moni syy-seuraussuhde alkoi hahmottua uudella tavalla.

Taitavien kansanparantajien hallussa oli joka tapauksessa valtava määrä hyödyllistä tietoa – ja monella myös ominaisuuksia, joita nyt kuvattaisiin sosiaaliseksi älykkyydeksi ja empatiaksi. Hoitajan ja hoidettavan suhteessa kun on paljon muitakin vaikuttavia ainesosia kuin sellaiset, jotka voidaan tiivistää kemialliseksi kaavaksi.

Hoitosuhdetta voi jopa pitää rituaalina, joka toimii. Näin ajattelevat lume-vaikutuksia selvittävät placebo-tutkijat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat