Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisikko-kirjatkin todistavat, että maailma on lapsille julma

Yli kolmikymmenvuotiaisiin ei auta luottaa, ja ainoa selviytymiskeino on lasten ja eläinten keskinäinen solidaarisuus

Kulttuuri
 

Pari päivää sitten neljä suomalaiskirjailijaa muisteli suhdettaan Enid Blytonin (1897–1968) Viisikko-kirjoihin. Niitä on luettu täällä jo kuusikymmentä vuotta.

Kirjoista – joita ilmestyi 1942–1963 kaikkiaan kaksikymmentäyksi – palasivat etsimättä mieleen esimerkiksi tuhdit ateriat, joita Leo, Dick, Anne, Pauli ja Tim-koira nauttivat, milloin ruokapöydässä, milloin erilaisissa kiipeleissä.

Ruoka onkin yksi pääsyy siihen, etteivät Viisikkojen seikkailut ikinä tuntuneet liian vaarallisilta. Roistojen tyrmässä tai sortuneessa kaivoksessakaan ei jouduttu epätoivoon, koska korista löytyi ainakin keitettyjä munia, kinkkua ja suklaakakku.

Kirjoitusajankohdan lapsilukijoille ruoka toimi toki konkreettisenakin houkuttimena.

Ensimmäinen Viisikko syntyi toisen maailmansodan keskelle. Silloin, ja vielä pitkään sodan jälkeen, Euroopassa oli todellinen pula ruuasta.

Blyton siis tiesi, mitä teki, kun hän sirotteli kirjoihinsa brittiläisen maalaisnostalgian lisäksi paljon tukevia herkkuja.

1960-luvun lapsena luin tietysti kaikki Viisikot pariinkin kertaan. Yllättävää kyllä ne kuuluvat yhä kirjastojen lainasuosikkeihin. Miten ihmeessä aika ei ole ajanut niiden ohi?

Sarjamuoto on tietysti koukuttava ja Blyton sen kehittäjänä nero. Lapsen tarve kokea toistuvaa, kaavamaisesti palkitsevaa viihdettä on itse asiassa samanlainen kuin monen aikuisen dekkariharrastus.

Siinä missä juuri lukemaan oppinut ahmii Viisikkoja (ja satoja muita kirjasarjoja), aikuinen tarttuu aina uuteen Ilkka Remekseen, Sue Graftoniin tai Donna Leoniin.

Uudelleen luettuina Viisikot todistavat myös toisenlaisesta, paljon surullisemmasta kosketuspinnasta.

Vaikka Blyton korostaa Paulin ja hänen tiedemies-isänsä kulmikkaiden luonteiden ja temperamenttien yhtäläisyyttä, mihinkään ei pääse siitä, että kasvatusmetodit ovat julmia. Usein ne perustuvat valehteluun, kiristämiseen ja väkivaltaan. Kirjojen sinänsä kiltit vanhemmat myös lyöttäytyvät kerta toisensa jälkeen yhteen toisten aikuisten (useimmiten roistojen) kanssa, lapsia vastaan.

Tämä on tuttua modernistakin nuorisokirjallisuudesta, suosittuja dystopia-, orpolapsi- ja katastrofikertomuksia myöten.

Niiden, niin kuin maailmansodan keskellä kirjoittaneen Blytoninkin perussanoma on, että maailma on lapsille paha ja vaarallinen. Yli kolmikymmenvuotiaisiin ei auta luottaa, ja ainoa selviytymiskeino on lasten ja eläinten keskinäinen solidaarisuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat