Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kengännauhabudjetilla tehdyn H2Ö-festivaalin järjestäjät väsyivät säätämiseen

Virallisen syyn mukaan Ruissalon telakka ei tarjoa olosuhteita, joissa festivaalia voisi kehittää

Kulttuuri
 
Vesa-Matti Väärä
H2Ö-festivaali järjestetään viimeistä kertaa Turun Ruissalon telakka-alueella. Mercury Rev esiintyi festivaalilla perjantaina.
H2Ö-festivaali järjestetään viimeistä kertaa Turun Ruissalon telakka-alueella. Mercury Rev esiintyi festivaalilla perjantaina. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Turku.

Turkulaisfestivaali H2Ö:llä oli tänä vuonna ongelma. Melkein.

Tähän asti festivaali on puolitiukasti linjannut, että projekti saa esiintyä kerran. Jotkut soolomuusikot ovat marssittaneet lavalle hämmentäviä tilausprojekteja, toiset soittajat taas ovat olleet lavalla monta kertaa saman festivaalin aikana.

Tänä vuonna esimerkiksi Circlen, Aavikon ja K-X-P:n rumpali Tomi Leppänen ei soita yhtään keikkaa – mutta sentään suunnitteli festivaalin tuotemalliston.

Vesa-Matti Väärä
Ville Leinonen esiintyi Mopo-yhtyeen kanssa.
Ville Leinonen esiintyi Mopo-yhtyeen kanssa.

Ville Leinonen taas soitti kaksi vuotta sitten festivaalilla laiturinnokassa suorastaan maanisen soolokeikan. Tänä vuonna hän esiintyi jazz-yhtye Mopon kanssa.

”Mä olen tapellut itseni kanssa lähinnä siitä, että se olis tosi siistiä, kun festarijulisteet on seinällä, niin yhdessäkään julisteessa ei ole samaa nimeä”, sanoo ohjelmasta vastaava Mikko Levón.

”2014 luki Ville Lieska Leinonen, nyt lukee Leinosen nimi taas. Se ärsyttää.”

Levón ja festivaalin muu ydinryhmä, vastaava tuottaja Tuomas Sara, tiedottaja Katarina Pada ja tuottaja Salla Karvonen ovat kokoontuneet backstagen takanurkkaan kannetuille tuoleille perjantai-iltana kymmenen aikaan. He sihauttavat viikonlopun ensimmäiset oluet, skoolaavat ja tuulettelevat – viimeistä kertaa hetkeen.

Maanantaina tämän viikonlopun H2Ö:n ilmoitettiin olevan viimeinen lajiaan. Eri bändien loppuminen on kuitenkin silkkaa salaliittoteoriaa, vaikka äkkiseltään tuntuisikin, että festivaalilla on kolmen vuoden aikana esiintynyt aivan jokainen suomalaisen indien ja muun marginaalin keskeinen nimi.

”Ei Mikolla ole ongelmaa löytää sataa artistia joka vuosi. Meidän pointti on näyttää, että Suomesta löytää sata artistia joka vuosi”, tiedottaja Katarina Pada sanoo.

Vesa-Matti Väärä
Laserdrift esiintyi Grilli-lavalla perjantaina.
Laserdrift esiintyi Grilli-lavalla perjantaina.

Virallinen ja tiedotteeseen painettu syy festivaalin lopettamiseen sen sijaan on, että Ruissalon telakka ei ”tarjoa olosuhteita, jotka mahdollistaisivat festivaalin kehittämistä pidemmän päälle”.

Se tarkoittaa sitä, että telakka on hieman riskialtis paikka järjestää festivaali, koska se on ensisijaisesti telakkakäytössä ja sen rakennukset muuttuvat jatkuvasti. Nytkin sitä oli siivottu puolitoista viikkoa, jotta festivaalialueen sai aidattua renkaiden ja kaiken maailman teollisuusroinan sekaan.

”Pitää tehdä b-suunnitelmia. Nytkin saatiin ponttoni viime hetkellä riittävän vakaaksi, että sitä pystyi käyttämään”, vastaava tuottaja Tuomas Sara kertoo ja viittaa rannassa olevaan laituriin, jolla on baari ja jolla järjestettiin muun muassa puhekaraokea ja Charles Bukowskin näköis- ja oloiskilpailu.

”Kun Viking Line meni ohi, ja se laiva heittää isoja aaltoja, niin ne äijät heitti samalla hetkellä ankkurin. Siitä laivasta me vasta tiedettiin, onko meillä tää ponttoni festarin aikana käytössä”, Mikko Levón jatkaa.

Ankkuri putosi torstaina. Sitä ennen H2Ö:n järjestäminen oli vienyt koko kesän, jälleen kerran. Budjetti on kengännauhaa, kuukausipalkkalaisia tai taloudellisia intressejä ei ole. Rahakysymyksille ydinryhmä lähinnä nauraa.

”Pari vuotta sitten mä olin hetken sossussa, niin oli kuva lehdessä ja piti selittää siellä, mitä tällainen festarimoguli siellä tekee”, Levón kertoo.

Alue on täynnä taideteoksia, mutta muiden festivaalien tiedotteista tuttu puhe mistään ”oheisohjelmasta” kielletään tiukasti. Samoin Levón kavahtaa, kun häntä erehtyy tituleeraamaan ”promoottoriksi” ja kertoo tehneensä tittelistä puolivitsillä oikaisupyynnön Turun Sanomiin.

Muuten H2Ö:lläkin on tavalliset festivaalien ongelmat. Kesken haastattelun siviilipukuinen poliisi tulee virkamerkki ojossa kyselemään, että onhan se varmasti tupakka, jota täällä poltetaan. Sen lisäksi selvitellään sitä, saako ulkomaanvieras soittaa niin kovaa kuin vielä sound checkissä. Vastaus on kuulemma kyllä, mutta ohje on hilata desibelejä vaivihkaa alas.

Ja on se ollut stressaavaa ja käynyt voimille, oli kuinka kyse intohimoprojektista.

”Ollaan tehty tätä vuosi kerrallaan, mutta kaikilla alkaa vähän olla väsymystä siihen, että joka ikinen kesä on mennyt säätämiseen. Intohimolla on tehty, mutta on se käynyt työlääksi”, Tuomas Sara sanoo.

H2Ö:n telakkaa oli himoittu festivaalipaikaksi vuosia. Nyt ei kuulemma ole suunnitelmaa tai paikkaa kiikarissa. Ensi vuosi on Saran mukaan fifty-sixty, mutta joskus varmasti taas tulee jotain.

Vesa-Matti Väärä
Telakkaa himoittiin festivaalipaikaksi vuosia.
Telakkaa himoittiin festivaalipaikaksi vuosia.

Aivan oikeutettuja kuitenkin ovat väitteet siitä, että H2Ö:n loppumisen jälkeen Suomen musiikkikenttään jää aukko. H2Ö on ollut kaikki kolme elinvuottaan poikkeuksellisen mukava festivaali. Alue on muuttunut kauniimmaksi vuosi vuodelta. Kun esiintyjät eivät ole mitään suurstaroja omine pyroineen, lavoihin tehdyistä taideteoksista ei kuulu nihkeilyä.

Vesa-Matti Väärä
Mercury Rev
Mercury Rev

Toisaalta telakka on riittävän pieni, että voi hortoilla edestakaisin ja katsoa, mitä eteen tulee. Melko todennäköisesti jotain, mitä ei löydä Spotifysta ja joka keikan loppuessa ilmoittaa, että ”meillä on täällä vielä muutama seiska”, joita sitten myydään roudauksen aikana. Kengännauhabudjettia sielläkin, siis.

Niin sanottu pääesiintyjä, 90-luvun indietähti Mercury Rev raivasi vuoden 1998 Deserter’s Songs -levyllään tietä Flaming Lipsin läpimurrolle ja oli nyt kuin aikuistunut ja möhömahainen versio psykedeliajätistä. Valtavaksi sovitettua, lämmintä ja raukeaa kesäillan kuunneltavaa.

Vesa-Matti Väärä
Jukka Nousiainen esiintyi Meri-lavalla.
Jukka Nousiainen esiintyi Meri-lavalla.

”Rock elää, jotenkin”, lausui Jukka Nousiainen välispiikissä ja kuvasi itseään. Nousiainen oli lierihattuineen palvottu, mutta nöyristelevä tee-se-itse rocktähti, armoitettu kitarasankari ja sukupolvensa suuri suomalainen lauluntekijä tarkoituksella liian suurella lavalla festari-illan prime timessä.

Illan viimeisenä valtavahiuksinen Teemu Markkula taas oli tehnyt Death Hawks -yhtyeestä Suomen jotakuinkin cooleimman rockbändin, jonka psykedeelinen proge on jo kauan sitten irronnut omille teilleen 1970-luvun larppaamisesta.

Vesa-Matti Väärä
Teemu Markkula esiintyi Death Hawks -yhtyeensä kanssa perjantaina.
Teemu Markkula esiintyi Death Hawks -yhtyeensä kanssa perjantaina.

Keskeiset nimet ovat kuitenkin vain pieni osa H2Ö:n hurmaa. Mitä rohkeammin olisi mennyt kohti niitä nimiä, jotka eivät soittaneet yhtään mitään kelloja, sitä kummempia asioita olisi löytänyt.

Esimerkiksi Entiset rakastajat kuulosti ja näytti White Stripes -käännöscoverbändiltä niin kauan, että keikkaa katsoi läheltä ja huomasi, että tosiasiassa Turku-indien keskushahmo, TV-resistorin Yrjö Saarinen lauloi omia eksäjutuista kertovia laulujaan ilmeisen oikean eksänsä kanssa.

Sitten oli Commodore64:n äänikortilla ensimmäisen keikan pitkään aikaan soittanut Tero, Radiopuhelinten kuusikymppiset oululaiset huutamassa, tukholmalainen Tussilago, joka soitti Deerhunterin sukuista psykedeliarockia ruotsalaisella ylevyydellä. Ja Laserdriftin suomalaista levyhyllyheviä ja Joku Roti Mafia, räppiposse, joka toisaalta oli perinneräppiä, mutta toisaalta osui biittiin millisekunnin tarkkuudella, mitä Suomen valtavirtaräpissä ei kuule juuri koskaan.

Lauantai-iltana H2Ö:ssä järjestetään bändikonseptin SM-kisat. Sinne pitäisi keksiä selitettäväksi jotain todellisuutta ihmeellisempää.

Oikaisu 25.7. kello 11.30. Toisin kuin alkuperäisessä artikkelissa väitettiin, Death Hawksin Teemu Markkulalla ei ole permanenttia, vaan hänen valtava hiuspehkonsa on aito.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat