Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turisteja kuhisevan Helsingin konserttisalit hiljenevät kesäksi – konsertteja ei tuotteisteta eikä markkinoida

Konsertit eivät ole vetäneet väkeä, koska kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa

Kulttuuri
 
Akseli Valmunen / HS
Musiikkitalossa järjestetään keskikesällä ainoastaan tutustumiskierroksia.
Musiikkitalossa järjestetään keskikesällä ainoastaan tutustumiskierroksia. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Kop kop. Turistit yrittävät kolkutella Helsingin Musiikkitalon suuren konserttisalin tummaa ikkunaa ja tihrustella sen läpi, mutta turhaan.

Siellä ei nyt viulu soi, eikä mikään muukaan soitin.

Harmi, sillä potentiaalisia kuulijoita tässä olisi varmasti sata. Kesäisenä arkipäivänä yhdentoista maissa aulaan on pölähtänyt yhtä aikaa monta yksittäistä turistijoukkoa, kun oppaat ovat tuoneet heidät poikkeamaan kävelykierroksellaan myös tässä hieman uudemmassa Helsinki-nähtävyydessä.

”Jos jotain tarjontaa vain olisi, tulisin konserttiin. Sali näyttää kauniilta”, tuumii kanadalainen June Yeaman.

Samaa todistaa ylätasanteen levykauppa Fugan myyjä Hannu Nuotio. Hän kertoo, että vaikka turistit katsovat nopeasti patsasta ja lähtevät pois, moni käy kysymässä myös, olisiko talossa illalla mitään konserttia.

”Monet ovat yllättyneen näköisiä, kun sanon, ettei ole.”

Musisointi Musiikkitalossa lakkasi kesäkuussa lähes täysin. Sydänkesällä tarjolla on vain jokapäiväisiä tutustumiskierroksia, 12 euron hintaan. Vasta elokuussa ja Juhlaviikkojen aikaan alkaa tapahtua konserttirintamallakin.

Miksi näin?

”Siksi, että ei ole yleisöä”, sanoo Musiikkitalon toimitusjohtaja Pekka Kauranen.

”Sama tilanne on vaikkapa Finlandia-talossa, Lahdessa ja Tampereella. Tässä on nyt vuosia yritetty keksiä jotain kesäksi, mutta kaikki on hiipunut pois”, Kauranen kertoo. ”Jos sinulla on jokin lääke, niin kerro ihmeessä”, hän naurahtaa.

Samalla Kauranen lisää, että talon pääkäyttäjät Sibelius-Akatemia, RSO ja HKO lomailevat kesäkuun alusta Juhlaviikkoihin asti. Siinäkin mielessä talon musiikillinen lomailu on luontevaa.

Turistien määrästä konserttien järjestäminen ei olisi kiinni, heitä käy koko ajan. Heidän vuokseen taloa pidetäänkin joka päivä auki ja siksi heille tarjotaan palveluita kuten kahvilaa, terassia ja tutustumiskierroksia.

Ongelma on hoppu.

”Tuntuu, että turistit ovat hyvin lyhytjänteistä sakkia. Olemme yrittäneet saada Hernesaaren rantaan saapuvien risteilyalusten turisteja poikkeamaan meillä. 10–20 minuuttia he jaksavat katsella ja kuunnella, mutta sitten halutaan jo eteenpäin.”

Kanadalainen June Yeman on Kaurasen kanssa eri mieltä. Hän ainakin ehtisi tulla, sillä hän viettää Helsingissä pari päivää. Ei pari tuntia, niin kuin Musiikkitaloa samaan aikaan tutkailevat saksalaisturistit.

Aikaa olisi myös espoolaisella Anja Savolaisella, joka on tullut Musiikkitalon omalle opastetulle tutustumiskierrokselle.

Savolainen on lomalla, ja nyt tekisi mieli konsertteihin. Mieluiten tunnin kestäviin ex tempore -konsertteihin, joihin ei tarvitsisi varata lippuja kuukausia etukäteen kuten talvella.

”Helsinki on mahtava paikka viettää kesälomaa. Mutta nyt huomaan, että täällä Musiikkitalossa ei ole ohjelmaa”, Savolainen sanoo pettyneenä.

Valtaosa Helsingin muistakin konserttisaleista on heinäkuun helteillä kiinni. Poikkeus on Savoy-teatteri, jossa paiskitaan töitä heinäkuussakin. Tämä johtuu enne kaikkea sen hallinnoimasta Espan lavasta.

Ulkolavalla on tänäkin kesänä jopa kolme konserttia päivässä. Ulkona yleisöä riittää hyvin.

Savoy-teatterin johtaja Päivi Loponen-Kyrönseppä kertoo, että salissa on kyllä ollut konsertteja heinäkuussa ja mieluusti niitä järjestettäisiin vastakin – jos järjestäjillä vain olisi kiinnostusta. 80 prosenttia Savoy-teatterin konserteista on ulkopuolisten tahojen järjestämiä.

Ongelma on Savoy-teatterissakin se, että keskikesän konsertit eivät tahdo vetää väkeä.

Viime vuonna Savoyssa kokeiltiin pistokeikkaa heinäkuun puolivälissä. Sali oli vain puolillaan. ”Ihmiset eivät osaa hakeutua silloin konsertteihin.”

Loponen-Kyrönseppä tietää kokemuksesta, että monien salien hiljaisuus johtuu myös siitä, ettei konsertteja yksinkertaisesti pystytä järjestämään. Työvoimaa ei useimmissa taloissa ole. Ihmiset ovat lomalla. ”Pitäisi olla tupla- tai jopa triplamiehitys.”

Savoy-teatterissa ja Musiikkitalosta konsertit eivät jää työvoiman puutteen vuoksi järjestämättä, vannovat johtajat. Jos vain olisi sitä yleisöä...

Ehkä yleisöä sittenkin löytyisi – jos kysyntä ja tarjonta kohtaisivat toisensa.

Matkailua edistävän Visit Finlandin kehityspäällikkö Terhi Hook epäilee, että konserttitaloissa mietitään liikaa suomalaista asiakaskuntaa ja unohdetaan turistit.

Visit Finland selvitti vuonna 2010, että kohderyhmästä yli viidennestä kiinnostaisivat Suomessa esimerkiksi klassisen musiikin konsertit. Käytännössä konserteissa kuitenkin käytiin varsin heikosti.

Syitä voi etsiä konserttien tarjonnasta aina niiden markkinointiin asti. Hiljaista on.

Hookin mukaan turistien polku Helsingissä pitäisi pystyä suunnittelemaan paljon nykyistä tarkemmin. ”Konserttien pitäisi olla mukana matkapaketissa, jotta ihmiset tietäisivät niistä jo etukäteen ja voisivat varata.”

Suomen musiikkifestivaalit ovat jo mukana Visit Finlandin ulkomaanmarkkinoinnissa, mutta yksittäiset konsertit eivät. Siihen on syynsä.

”Jos konserttitapahtumat tuotteistettaisiin matkailijoille sopiviksi tuotteiksi, niitä olisi paljon helpompi markkinoida.”

Nyt sellaisia tuotteita ei ole oikeastaan kuin yksi. Terhi Hook nostaa esiin Sibelius Experience -konsertit, joita on pidetty parina viime vuonna Musiikkitalossa. Nyt konsertit ovat Aleksanterinkadun Kansallissalissa.

”Ne on tehty puhtaasti matkailijoita varten, ja se on hirveän hyvä juttu. Mutta ei yksi riitä.”

Palataan vielä hetkeksi Musiikkitaloon. Tekisi mieli tehdä epätieteellinen pikatesti: kuinka hyvin turistit tuntevat suomalaisen musiikin.

Testin tulos on yksiselitteinen.

”Opas taisi kyllä mainita bussissa yhden suomalaissäveltäjän, mutta en nyt juuri muista hänen nimeään”, miettii kanadalainen June Yeaman.

Saksalaiset Simone ja Ralf Dietz eivät hekään muista ketään, mutta lataavat tiskiin kaksi muuta tuntemaansa nimeä: ” Mika Häkkinen ”, sanoo Ralf. ” Matti Hautamäki ”, jatkaa Simone.

Akseli Valmunen / HS
Ohikulkija kuvasi Reijo Hukkasen Laulupuut-veistoksen Musiikkitalon edessä.
Ohikulkija kuvasi Reijo Hukkasen Laulupuut-veistoksen Musiikkitalon edessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat