Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyhäjärven Täydenkuun tanssit kumartaa menneelle – festivaali ottaa kantaa myös suomalaiseen tanssilavakulttuuriin

25-vuotias nykytanssifestivaali panostaa tänä kesänä isoihin tuotantoihin.

Kulttuuri
 

Pyhäjärven nykytanssifestivaali Täydenkuun tanssit on päässyt nuoren aikuisen ikään. Takana on jo neljännesvuosisata tanssin riemua, mikä näkyy tapahtuman ohjelmistossa.

Vesa Ranta
Pirjo Yli-Maunula
Pirjo Yli-Maunula

Taiteellinen johtaja, taiteilijaprofessori Pirjo Yli-Maunula kertoo, että moni näytös katsoo ajassa taaksepäin. Järjestäjät ovat myös panostaneet isoihin teoksiin.

Sunnuntaina alkaneen nelipäiväisen festivaalin syvin kumarrus menneelle on maanantai-illan Tommi Kitti -gaala. Koreografi Tommi Kitti on yksi festivaalin perustajia ja sen ensimmäinen taiteellinen johtaja yhdessä Marjo Kuuselan kanssa.

Kitti päätti uransa viisi vuotta sitten, ja hänen tanssiryhmänsä on lopettanut toimintansa. Viime syksynä tanssijat halusivat järjestää Kitin 60-vuotisjuhlien kunniaksi gaalaillan, jossa Kitti itsekin esiintyi. Pyhäjärvellä häntä ei kuitenkaan nähdä lavalla.

”On historiallinen hetki, kun hänen teoksiinsa pystyy palaamaan vielä kerran. Voi olla, että tämän jälkeen siihen ei ole mahdollisuutta”, Yli-Maunula sanoo.

Juurille palataan myös Pyhäsalmen Suurlavalla, jossa nähdään Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjärveltä tanssitaipaleelleen lähteneen koreografi Alpo Aaltokosken teos Aina joku vie.

Se on nyky- ja seuratanssin yhdistelmä, jonka aiheena on tanssilavakulttuuri ja suomalainen iskelmäperinne.

Yli-Maunula halusi ohjelmistoon myös kaaren tulevaisuuteen. Päätöspäivänä 27.7. nähdään Elina Pirisen ja rovaniemeläisen kansantanssiryhmä Rimpparemmin Oksensitte Jupiteria, joka on festivaalin ainoa kantaesitys.

Yli-Maunulan mukaan Pirinen on yksi kansainvälisesti kiinnostavimpia suomalaiskoreografeja ja edustaa tanssin tulevaisuutta.

”Pirinen käyttää voimakkaasti musiikkia ja tekstiä teoksissaan. Uskon, että tanssiteoksissa eri elementit ja taiteenalojen ilmaisukeinot tulevat jatkossa yhä tasa-arvoisemmiksi.”

Lippuja on myyty ennakkoon vilkkaammin kuin viime vuonna. Yli-Maunula odottaa kokonaisyleisömäärän nousevan 2 000 katsojaan.

Yli-Maunulan mukaan festivaalin merkitys nykytanssille on yhä tärkeä, mutta se on vähentynyt alkuvuosista.

Vaikea taloustilanne on haukannut festivaalilta yhden esiintymispäivän. Myös näyttämöiden ja esitysten määrää on karsittu.

Festivaali pyrkii uudistumaan vaihtamalla usein taiteellista johtajaa. Yli-Maunulan kolmivuotiskausi päättyy tähän kesään, ja seuraavaksi ohjiin tarttuu kajaanilainen Kirsi Törni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat