Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huonot soittoasennot voivat viedä muusikon ennenaikaiselle eläkkeelle – moni löytää avun osteopatiasta

Kulttuuri
 
Liisa Takala
Viulistit Malin Broman ja Pekka Kuusisto valmistautuivat maanantaiaamuna Järvenpäässä Meidän festivaalin konsertin harjoituksiin.
Viulistit Malin Broman ja Pekka Kuusisto valmistautuivat maanantaiaamuna Järvenpäässä Meidän festivaalin konsertin harjoituksiin. Kuva: Liisa Takala
Tausta

Näin kohtaat maan vetovoiman

”Kaikenlainen itsensä liikuttaminen on eduksi, mutta mahdollisimman oikeilla liikeradoilla. En puhu mielelläni ryhdistä, koska siitä tulee mieleen se, miten vanhemmat haukkuvat lapsiaan huonosta ryhdistä. Sen sijaan kehotan kiinnittämään huomiota siihen, miten kohtaat kehollasi maan vetovoiman. Korvan takaa olkanivelen, lonkkanivelen ja jalkaholvin kautta pitäisi kulkea suora linja.”

– Osteopaatti Veikko Vuorela

Musiikin tekeminen on kuluttavaa, vaikka se ei välttämättä siltä aina näytä. Huippumuusikko saa vaikean asian näyttämään helpolta ja kevyeltä, tehtyään hankalien ja yksityiskohtaisten liikesarjojen toistoja vuosien ajan.

Kovassa harjoittelussa on kuitenkin myös vaaransa, jos tekniikassa on puutteita – esimerkiksi vääränlainen soittoasento, joka alkaa lopulta aiheuttaa kipuja.

Jos näin käy, suomalainen muusikko menee yleensä tapaamaan Veikkoa.

Kyseessä on osteopaatti Veikko Vuorela, jonka potilaista noin joka kolmas on muusikko. Hänen vastaanotollaan on jo kahdenkymmenen vuoden ajan käynyt säännöllisesti viulisti Pekka Kuusisto.

”Olen käynyt siellä lähinnä ennaltaehkäisevässä mielessä, vaikka joskus on ollut ongelmiakin”, Pekka Kuusisto sanoo. ”Orkesteria liidatessani minulla on joskus taipumus soittaa niin, ettei viulu ole leuan alla kiinni vaan vasemman käden varassa. Samalla tulee kurotettua päällä alaspäin. Silloin niskassa menee jokin hermo tukkoon ja vasemman käden etusormi alkaa puutua ja hidastua. Mutta Veikko on ratkaissut ongelman.”

Veikko Vuorela
Veikko Vuorela

Tänään tiistaina Kuusiston ja Vuorelan yhteistyö jatkuu, mutta tällä kertaa poikkeuksellisesti ei Vuorelan vaan Kuusiston työpaikalla. Kuusisto on Tuusulanjärven ympäristössä järjestettävän Meidän festivaalin taiteellinen johtaja, ja tänään Vuorela ja Kuusisto nousevat yhdessä lavalle. Mukana on myös ruotsalaisviulisti Malin Broman.

”Malin on viulistiksi ylivertaisen fiksu ihminen. Hän videokuvaa säännöllisesti omaa harjoitteluaan ja pitää huolta siitä, että soittoasennot ovat kunnossa. Minä taas menen konserttiin harjoitusvastustajaksi, tiedä vaikka saisin samalla ilmaisen osteopaattihoidon”, Kuusisto kertoo.

Osteopatia on 1800-luvun loppupuolella Yhdysvalloissa kehitetty hoitomuoto, joka perustuu tuki- ja liikuntaelimien manuaaliseen terapiaan eli käsillä suoritettavaan hoitoon. Suomessa osteopaattikoulutus aloitettiin vasta vuonna 1989. Vuonna 1996 se sai Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta virallisen hoitomuodon statuksen. Suomessa ja muualla Euroopassa osteopaatit eivät kuitenkaan yleensä ole lääkäreitä, toisin kuin Yhdysvalloissa.

”Lääkärin koulutus on teoreettisempaa, osteopaatin työ perustuu enemmän käsillä tekemiseen”, Veikko Vuorela sanoo ja lisää, että lääkärit voisivat hyvinkin opiskella myös osteopatiaa. ”Sehän vain laajentaisi kirjoa.”

Veikko Vuorela kertoo, että osteopatiassa potilasta käsitellään kokonaisuutena ja hoidetaan koko kehoa.

”Muusikot tekevät paljon käsillään, ja siksi oireet ilmenevät käsissä. Mutta se ei suinkaan tarkoita suoraan sitä, että vika olisi käsissä.”

Diagnosoidessaan muusikkopotilasta Vuorela katsookin soittajan asentoa ja ryhtiä. ”Koko selkärangan toiminta nousee lantiosta, ja toisaalta koko kehon paino kohdistuu lantioon. Pienikin muutos saattaa aiheuttaa kompensointia eri lihaksissa.”

Paljon harjoittelevat muusikot viettävät usein pitkiä aikoja epämukavissa soittoasennoissa.

”Iso määrä ennenaikaisia eläkepapereita on kirjoitettu poikkihuilun soittajille”, sanoo Veikko Vuorela. ”Huilun soittoasennossa vasen käsi joutuu kurottamaan niin kauas, että lopulta kymmenien vuosien kuluttua pikkusormi ja nimetön voivat halvautua.”

Mutta Vuorelan mukaan jo nuorillakin muusikoilla on tätä nykyä yhä enemmän soittamiseen liittyviä vaivoja. ”Vauhti on niin kova, harjoitellaan ja soitetaan paljon.”

Liisa Takala
Malin Broman ja Pekka Kuusisto esiintyvät tänä iltana Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa.
Malin Broman ja Pekka Kuusisto esiintyvät tänä iltana Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa.

Toisaalta soitonopetuksessa kiinnitetään nykyisin enemmän huomiota ergonomiaan kuin aiemmin. ”Kun aloitin osteopaattina 24 vuotta sitten, soitonopettajat olivat kiinnostuneita lähinnä ranteen asennosta, muuten soittaja sai sitten olla vaikka millaisessa kyyryssä.”

Pekka Kuusisto kävi ensimmäisen kerran Vuorelan vastaanotolla jo 1990-luvun puolivälissä, voitettuaan juuri kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun.

”Silloin keikkojen määrä kasvoi nopeasti ja samalla harjoitteluajat vähenivät. Eräällä sellistikaverillani oli sellainen balettitanssijan ruumiinrakenne ja silti hänelle tuli ongelmia soittamisesta. Veikon vastaanotolla ne paranivat, joten ajattelin että tämä voisi olla hyödyllistä minullekin”, Kuusisto sanoo.

Nykyisin Kuusisto käy säännöllisesti osteopaatin vastaanotolla – ”toruttavana”, kuten hän itse sanoo. ”Veikko katselee asentojani ja sanoo että kato nyt vähän ittees, ja antaa neuvoja.”

Veikko Vuorela, Malin Broman ja Pekka Kuusisto tänään kello 21 Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa. Konsertissa esiintyvät myös Ale Möller, Mats Öberg, Jay Gilligan, Brian Crabtree, Jukka Perko ja Mikko Perkola.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat