Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksei hieno talo soi? Konserttijärjestäjät paljastavat neljä syytä, miksei Musiikkitalo kelpaa kesäisin

Musiikkitalon salit huokuvat kesällä tyhjyyttään.

Kulttuuri
 
Arno Chapelle / Musiikkitalo
Musiikkitalon konserttisalissa on kesäisin hiljaista.
Musiikkitalon konserttisalissa on kesäisin hiljaista. Kuva: Arno Chapelle / Musiikkitalo
Fakta

Pääkäyttäjät lomailevat kesän

Musiikkitalossa on 1 700-paikkainen pääsali ja viisi pienempää konserttisalia.

Sen päärahoittajia olivat Helsingin kaupunki, Yleisradio ja Senaatti-kiinteistöt.

Rakennuksen pääkäyttäjiä ovat Sibelius-Akatemia, Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri.

Kesällä rakennus on pitkälti tyhjillään, sillä orkesterit lomailevat kesäkuun alusta elokuussa alkaviin Helsingin juhlaviikkoihin asti.

Tutustumiskierros taloon maksaa 12 euroa.

Valtaosa Helsingin muistakin konserttisaleista on heinäkuun helteillä kiinni.

Miksei talo soi?

Helsingin Musiikkitalossa järjestetään keskikesällä ainoastaan tutustumiskierroksia, vaikka matkailua edistävän Visit Finlandin tutkimuksen mukaan ainakin osa Suomeen tulevista turisteista olisi kiinnostunut kuulemaan kaupungissa niin klassista kuin muutakin musiikkia (HS 25.7.). Konserttijärjestäjien kiinnostusta kuitenkin vähentää neljä syytä.

1. Lyhyt kausi

Yksi harvoista Musiikkitalossa kesällä kaupallisia tuotantoja pyörittänyt yritys on Airtouch, jonka Sibelius Finland Experienceä esitettiin talossa kahtena vuonna peräkkäin. Nyt lähinnä turisteille markkinoidun esityksen paikaksi on kuitenkin vaihtunut Kämpin Kansallissali Aleksanterinkadun varrella.

”Pystyimme vuokraamaan Musiikkitaloa tarpeisiimme nähden liian lyhyeksi ajaksi”, Airtouchin johtaja Tarja Koivisto sanoo. ”Kansallissalissa voimme esittää päivittäin toukokuun puolesta välistä syyskuun puoleen väliin asti, Musiikkitalossa kausi rajoittui kahteen kuukauteen.”

Tunnin mittaisen konsertin alkaminen on ajoitettu turistiystävällisesti Senaatintorille päättyvän kiertoajelun loppuun. Sibelius Finland Experiencen tuottajan Vesa Ruotosen mukaan tärkeää on ollut yhteistyö hotellin ja Viking Linen kanssa.

”Turistien houkuttelemiseksi tarvittaisiin laajemminkin yhteistyötä esimerkiksi hotellien, laivayhtiöiden ja Finnairin välillä”, hän sanoo. ”En oikein usko konserttitalojen omiin kykyihin siinä, niin arvokasta työtä kuin ne tekevätkin.”

2. Kova vuokra

Järjestäjät ovat melko yksimielisiä siitä, että kaupallisen kesäkonsertin järjestäminen Musiikkitalossa on kallista, vaikka sesonkikauden yli kymppitonnin vuokraa ei kesäisin tarvitsekaan maksaa, vaan salin saa käyttöönsä edullisemmin.

”Kulttuurinkuluttajien ydinryhmä poistuu porvarillisesti mökeilleen eikä turisteja ole riittävästi, että tapahtuma kannattaisi taloudellisesti”, Fazer Konserttitoimiston toimitusjohtaja Aino Turtiainen-Visala sanoo.

”Jos turisteille haluttaisiin tarjota konsertteja, niin alkuun siihen pitäisi saada jonkinlaista starttirahaa.”

3. Kaipuu ulkoilmaan

Suomalaisten kiinnostus nauttia musiikista sisätiloissa katkeaa järjestäjien mukaan viimeistään juhannukseen. Tämän jälkeen konserttisalien sijaan kansoittuvat festivaalinurmet ja muiden ulkotapahtumien katsomot.

”Simppelisti sanottuna: kysyntää ei ole riittävästi”, Live Nationin pääpromoottori Johan Hollstén sanoo.

”Mutta ei se ole ainoastaan Musiikkitalon ongelma vaan melko tyhjillään ne ovat muutkin konserttisalit Helsingissä ja muuallakin.”

Monet Euroopan konserttitalot jatkavat kesällä toimintaansa, ja Pohjoismaista ainoastaan Oslon konserttitalo on heinäkuun kiinni. Hollsténin mukaan syy on pitkälti tuotannollinen.

”Suomessa konserttitaloilla – Savoyta ja Tampere-taloa lukuun ottamatta – ei juurikaan ole omia tuotantoja, toisin kuin monissa muissa maissa”, hän sanoo. ”Näin kaupallisesti riskialttiin tuotannot jäävät kesällä tekemättä.”

4. Vaativa katsomo

Oman ongelmansa aiheuttaa Musiikkitalon katsomon muoto, joka jättää suuren osan yleisöstä esiintyjän taakse tai sivuun. Viihdeartisteille tämä on ongelma.

”Musiikkitalon 1 700 katsojapaikasta käyttökelpoisia on noin 1 200”, Hollstén sanoo. ”Muut 500 paikkaa menevät vain kovalla alennuksella.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat