Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harry Potter palaa lauantaiyönä: Kirja, näytelmä ja tuleva elokuva nostattavat maailmalla uutta pottermaniaa

Lauantaina ilmestyvä uusi Harry Potter on todennäköisesti Yhdysvaltain myydyin kirja tänä vuonna. Suomeksi teos ilmestyy marraskuun alussa.

Kulttuuri
 
Manuel Harlan
Lontoon näytelmässä Harry Potter on aikuinen, joka lähettää oman lapsensa velhokouluun. Potterina nähdään Jamie Parker.
Lontoon näytelmässä Harry Potter on aikuinen, joka lähettää oman lapsensa velhokouluun. Potterina nähdään Jamie Parker. Kuva: Manuel Harlan
Tausta

Velhopoika valloitti maailman

 Harry Potter on brittiläisen kirjailijan J. K. Rowlingin luoma seitsenosainen fantasiakirjasarja.

 Ensimmäinen osa Harry Potter ja viisasten kivi (alk. Harry Potter and the Philosopher's Stone) ilmestyi alkuperäiskielellä vuonna 1997.

 Kirjasarja on käännetty yli 73 kielelle ja sitä on myyty yli 450 miljoonaa kappaletta.

 Ennen julkaisua yli 12 kustantamoa ehti hylätä kirjan käsikirjoituksen.

 Kirjasarjasta on tehty myös kahdeksan elokuvan sarja vuosina 2001–2011.

 Se on euromääräisesti maailman kaikkien aikojen tuottoisin elokuvasarja.

Vuonna 2008 miljoonat lukijat ympäri maailmaa tunsivat olonsa tyhjiksi. Velhopoika Harry Potter oli kasvanut aikuiseksi, ja seitsemästa romaanista koostunut kirjasarja oli tullut päätökseensä.

Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin, on paluun aika.

Lauantaina 31. heinäkuuta keskiyöllä ilmestyy kirja nimeltä Harry Potter and the Cursed Child – Parts I & II. Se perustuu samannimiseen näytelmään, jonka ensi-ilta on lontoolaisessa Palace-teatterissa päivää aikaisemmin perjantaina. Näytelmästä on järjestetty muutama ennakkonäytös. Vastaanotto on ollut innokasta: Guardian-lehden kriitikko Michael Billington antoi esitykselle neljä tähteä.

Arviota ei kannata lukea, mikäli haluaa välttää kaikkia ennakkopaljastuksia. Kuvia ja videoita on nähtävillä näytelmän Youtube-kanavalla. Näytelmän tuottajat ovat lanseeranneet uuden Keep the Secrects -hashtagin, jotta esityksen nähneet muistaisivat olla paljastamatta juonesta liikaa.

J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjoja on myyty yli 450 miljoonaa kappaletta eri puolilla maailmaa. Kirjailija on moneen kertaan vakuuttanut, että ei aio kirjoittaa enää useampia romaaneja. Ei voi sanoa, että hän olisi rikkonut lupauksensa.

Carlo Allegri / Reuters
J.K. Rowling
J.K. Rowling

Viikonloppuna ilmestyvä Harry Potter and the Cursed Child -teos ei ensinnäkään ole romaani, vaan kansien väliin pantu näytelmän käsikirjoitus. Kukaan ei vielä osaa sanoa, onko teoksessa mitään muuta kuin dialogia. Teos ei myöskään ole Rowlingin kirjoittama. Rowling, käsikirjoittaja Jack Thorne ja ohjaaja John Tiffany ovat kehittäneet yhdessä tarinan, jonka ympärille näytelmä rakentuu. Varsinaisesta kirjoitustyöstä vastasi Thorne, joka tunnetaan muun muassa Skins -tv-sarjan käsikirjoittajana.

Tarina sijoittuu 19 vuotta Harry Potter ja kuoleman varjelukset -teoksen tapahtumien jälkeiseen aikaan. Etukäteen on paljastettu esimerkiksi, että näytelmässä Harry ja Ginny Potterilla on kolme lasta. Tarina alkaa, kun Harry ja hänen kouluaikaiset ystävänsä Ron ja Hermione ovat hyvästelemässä lapsiaan, jotka lähtevät nyt vuorollaan opiskelemaan velhokoulu Tylypahkaan. Päähenkilö on Albus Severus Potter, Harryn nuorin poika.

Ratkaisu on nokkela: Tällä tavoin Potter-tarinoiden ei tarvitse siirtyä pois nuorten maailmasta, johon seitsemän aikaisempaa kirjaa ovat sijoittuneet. Velhokoulu Tylypahka on ollut tarinan kannalta tärkeä ympäristö, johon monet sivuhenkilöt ja tapahtumat liittyvät.

Manuel Harlan
Potter-näytelmässä nähdään myös joukkokohtauksia.
Potter-näytelmässä nähdään myös joukkokohtauksia.

Yhdysvaltain suurin kirjakauppaketju Barnes & Nobles ennustaa, että tuleva Potter-teos tulee olemaan vuoden 2016 myydyin kirja. Ennakkomyynti ei ole ollut kahdeksaan vuoteen näin suurta minkään teoksen kohdalla – sen jälkeen kun edellinen Harry Potter -kirja ilmestyi. Ketjun myymälöissä järjestetään lauantaiyönä Midnight Magic Party -tilaisuuksia, ja kirjaa aletaan myydä faneille keskiyöllä.

31. heinäkuuta on teosten maailmassa myös Harry Potterin syntymäpäivä.

Suomessa kirja tulee myyntiin sunnuntaina.

”Emme järjestä yömyyntiä, mutta teos on saatavilla sunnuntaina kaikista myymälöistä”, kertoo Akateemisen Kirjakaupan toimitusjohtaja Venla Silanterä. Silanterän mukaan erilaisia tilaisuuksia on luvassa syksyllä, kun kirjan suomenkielinen käännös ilmestyy 8. marraskuuta. Ennakkomyynnit alkavat elokuun puolivälissä.

Harry Potter ja kirottu lapsi -nimellä ilmestyvän kirjan kääntää myös aiemmat Potter-teokset suomentanut Jaana Kapari-Jatta. Myös Suomessa kirjan odotetaan myyvän hyvin.

”Potter sai aikaan kokonaisen lukubuumin. Toivottavasti sellainen nähdään nytkin”, sanoo Saara Tiuraniemi Kustannusosakeyhtiö Tammesta. Tammi on julkaissut kaikki suomenkieliset Potter-teokset. Hekään eivät silti vielä tiedä mitään tulevan kirjan sisällöstä.

”Kaikki Pottereiden ympärillä on aina niin kovin salaista”, Tiuraniemi toteaa.

”Mutta täytyy sanoa, että odotan innolla lomalta töihin palaamista ensi maanantaina. Ensimmäinen homma on nimittäin lukea tämä teos”.

Syksyllä Potter-huuma tulee todennäköisesti entisestään kasvamaan, sillä silloin velhomaailma palaa myös valkokankaalle. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuva tulee kansainväliseen ensi-iltaan 18. marraskuuta. Siinä päähenkilönä ei ole Harry Potter, vaan tarina tapahtuu 70 vuotta ennen hänen syntymäänsä. Elokuva perustuu J. K. Rowlingin samanniminen kirjaan, joka oli Potter-maailmasta irrotettu spin-off-tarina.

Maailmalla on nähty muitakin merkkejä kasvavasta Potter-innostuksesta. Universal-yhtiön studioille Hollywoodiin aukesi huhtikuussa uusi Harry Potter -teemapuisto. Universalilla on Potter-teemapuistot myös Orlandossa ja Japanissa sijaitsevilla studioillaan. Warner Bros -yhtiö taas järjestää kierroksia Potter-elokuvien kuvauspaikoilla Lontoossa.

Kevork Djansezian / Reuters
Universal-studioiden tänä vuonna auennut Hollywoodin Harry Potter -maailma on velhoimperiumin uusin huvipuisto.
Universal-studioiden tänä vuonna auennut Hollywoodin Harry Potter -maailma on velhoimperiumin uusin huvipuisto.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat