Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Beyoncé villitsee tänään Tukholman, mutta kiertää Suomen: Olympiastadionin remontti ja Venäjän lama pitävät megatähtiä poissa

Tiistai-iltana Tukholmassa esiintyvän Beyoncén show on kesän odotetuimpia tapauksia Pohjoismaissa

Kulttuuri
 
DANNY MOLOSHOK / Reuters
Beyoncén megashow nähdään Tukholmassa tiistaina.
Beyoncén megashow nähdään Tukholmassa tiistaina. Kuva: DANNY MOLOSHOK / Reuters

Friends-areenalla Tukholmassa nähdään ja kuullaan tiistaina harvinaista herkkua, kun supertähti Beyoncé tuo lavaspektaakkelinsa Ruotsiin.

Kyseessä on yksi kesän megatapauksia Pohjoismaissa. Kun Beyoncén konsertin liput tulivat myyntiin helmikuussa, ne möivät loppuun parissa minuutissa.

Dagens Nyheter kertoi tiistaina, että Beyoncén maailmankiertue on houkutellut tähän mennessä 783 000 kävijää 18 konserttiin, joiden tuotto nousee tänä vuonna noin 88 miljoonaan euroon. Vain Bruce Springsteen ja Madonna nettoavat enemmän.

Tukholmasta Beyoncén tuotanto kaartaa kohti Saksaa ja Frankfurtia.

Beyoncé ei ole ainoa megatähti, jonka kiertuekaravaani jättää tänä kesänä Suomen väliin.

Barbadoslainen poptähti Rihanna vei megashow’nsa Tukholmaan heinäkuun alussa. Rihanna tekee helmikuussa alkaneen maailmankiertueensa aikana yli 70 keikkaa Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa – mutta ei Suomessa.

Eurooppaa kiertävä brittiläinen pop rock -yhtye Coldplay esiintyi myös aiemmin kesällä Tukholmassa, mutta se konsertoi vähintään 50 000 ihmisen stadioneilla. Göteborgissa soittanut Springsteen jätti myös suomalaisfanit nuolemaan näppejään.

Tapahtumajärjestäjien mukaan tilannetta selittää tänä vuonna erityisesti Helsingin Olympiastadionin remontti, joka alkoi keväällä. Sen vuoksi Suomesta ei löydy riittävän isoja stadion-tyyppisiä tapahtumapaikkoja, joissa olisi tarpeeksi istumatilaa.

Pääpromoottori Scott Lavender tapahtumajärjestäjä Live Nationilta sanoo, että kyse on artistien mieltymyksistä.

”Jotkut esiintyjät haluavat soittaa nimenomaan stadionkeikkoja, eikä muita sellaisia tiloja ole nyt tarjolla. Tilanne helpottuu, kun Olympiastadion saadaan taas käyttöön.”

Remontti sulkee Olympiastadionin kolmeksi kesäksi, joten seuraavan kerran siellä nähdään iso konsertti aikaisintaan vuonna 2019.

Viime kesänä käyttöön otettuun Hämeenlinnan Kantolan tapahtumapuistoon mahtuu 55 000 katsojaa. Siellä kesän ainoa keikka nähtiin kesäkuussa, jolloin metallijätti Iron Maidenin konsertti houkutteli noin 23 000 kävijää.

Linnan Kehityksen toimitusjohtajan Mervi Käen mukaan Kantolaa ei vielä tunneta keikkapaikkana yhtä hyvin kuin Olympiastadionia tai Tampereen Ratinan stadionia, mikä voi vaikuttaa keikkojen vähyyteen.

Viime vuonna australialainen rockjätti AC/DC myi Kantolan loppuun. ”Se oli Suomen suurin konsertti viime vuonna. Lähdimme kovaa ja korkealta. Kantola on toki muutakin kuin kesäkonserttipaikka, mutta teemme töitä sen eteen, että Kantolaan saadaan nykyistä enemmän artisteja.”

Promoottori Juha Kyyrö ohjelmatoimisto ja tapahtumajärjestäjä Fullsteamista sanoo, että keväälle ja syksylle ajoittuvia megakiertueita on myös vaikea saada Suomeen, koska täällä ei ole isoa, katettua stadionia.

Toinen selitys maailmantähtien poissaololle on, että osa isoista kiertueista ei mene Venäjälle talouspakotteiden tai vaikean taloustilanteen takia.

”Kiertue, joka ulottuu Pietarin ja Moskovan kautta Kiovaan, on ollut monille artisteille kiinnostava. Venäjän huono taloustilanne vaikuttaa kuitenkin siihen, että konserttien järjestämisriski on taloudellisesti iso”, Käki sanoo.

Uutta ei ole, että maantieteellinen sijainti karsii megakiertueiden määrää. Matkustus meren yli vie päivän suuntaansa, minkä lisäksi aikatauluun pitää mahduttaa esiintymispäivä. Kolmen päivän vaivalloinen, kallis ja aikaa vievä pistokeikka Suomeen ei välttämättä houkuttele varsinkaan, jos tuotantoryhmä ei voi jatkaa matkaa itään maitse.

”Kiertueaikatauluissa yritetään usein maksimoida keikkojen määrä tietyllä ajanjaksolla. Silloin artistit valitsevat ne esiintymispaikat, joihin meno on helpointa toteuttaa”, Lavender kertoo.

Lavenderin mukaan logistinen kysymys on Suomelle iso siihen asti, kunnes Pohjanlahden yli Ruotsiin rakennetaan tunneli tai silta.

Käen mukaan Iron Maidenin keikka toteutettiin kustannus- ja logistiikkasyistä suomalaisilla varusteilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat