Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki saa uuden designmyymälän: Tre avaa Mikonkadulle elokuussa

Helsingin keskustaan on kaivattu kahden vuoden ajan tilaa, jossa ihailla ja ostaa suomalaista designia. Elokuussa sellainen nousee Design Forum Shopin raunioilta.

Kulttuuri
 
Juha Metso
Tanja Sipilä tuo Suomi-designia Mikonkadulle. Tre-myymälän remontti oli heinäkuussa täydessä käynnissä.
Tanja Sipilä tuo Suomi-designia Mikonkadulle. Tre-myymälän remontti oli heinäkuussa täydessä käynnissä. Kuva: Juha Metso

Suomalaisten muotoilijoiden tuotteita esitellyt ja myynyt Design Forum Shop sulki ovensa kesällä 2014. Siitä asti on harmiteltu sitä, ettei turisteille – tai ihan tavallisille helsinkiläisillekään – ole Helsingin keskustassa paikkoja, joissa tutustua suomalaiseen nykymuotoiluun ja ehkä ostaakin sitä.

Elokuussa tilanteen on määrä muuttua. Silloin avautuu Tre-niminen kauppa, joka keskittyy suomalaiseen muotiin ja muotoiluun. Osoite Mikonkadulla on niin keskeinen, että turistienkin luulisi sinne löytävän.

”Niin lähelle Stockaa kuin on pokkaa”, sanoo hankkeen äiti Tanja Sipilä.

Vielä kauppa on pölyinen remonttiluola, mutta 12.8. siitä pitäisi tulla maailman suurin suomalaisen muodin ja muotoilun kivijalkakauppa.

Verkkokaupassa designkenttää on viime vuodet hallinnut A-lehdet-konserniin kuuluva Finnish Design Shop. Siihen ei kuitenkaan turisti kadulla törmää.

Sipilä kuvailee liikettä ”lifestyle-konseptikaupaksi”. Konseptikauppa tarkoittaa liikettä, jossa pyritään pelkän tavaran ostamisen ja myymisen lisäksi tuottamaan elämyksiä. Ulkomailla sellaisia ovat esimerkiksi Pariisin Colette ja Milanon 10 Corso Como. Ne ovat myös Tren esikuvia, kertoo Sipilä.

”Vaikka meille haetaan vähän matalampaa kynnystä. Me emme ole välttämättä niin cooleja. Olemme mieluummin kivoja.”

Myyntiin tulee muun muassa muotia, kalusteita, valaisimia sekä pien- ja paperitavaraa.

”Periaatteessa sinne voi tulla ihan mitä vain mitä ihmiset voivat elämässään tarvita”, Sipilä sanoo.

Elämysosuudesta vastaavat muun muassa vegaaninen lounaskahvila ja tapahtumat.

Ainakin alkuun valikoima painottuu nimenomaan suomalaiseen muotoiluun, joskaan ei yksinomaan.

”Siellä voi käydä katsomassa, mitä suomalaisessa designissä tapahtuu ja mitä me olemme maailmalta löytäneet”, Sipilä sanoo.

Pelkkään suomalaiseen muotoiluun keskittyminen ei ole realistista, sillä Suomen designtuotanto on rajallista.

”Haluamme uudistaa ja laajentaa valikoimaa, ja jos rajoitamme sen vain suomalaiseen muotoiluun, tuotteet loppuvat kesken”, Sipilä sanoo.

Nimenomaan suomalaisuuden sijaan Tre myykin Sipilän mukaan ”lähituotantoa”. Erityisen tärkeää tuotteiden valinnassa on niiden laadukas suunnittelu ja tuotantoketjun läpinäkyvyys. Se on uutta luksusta.

Taideteollisesta korkeakoulusta muotoilijaksi valmistunut Sipilä työskenteli ensin muotoilijana ja sitten vuodet 2011–2014 Design Forum Shopissa.

Design Forum Shop oli tehnyt tappiota koko 23-vuotisen historiansa ajan. Sipilä suunnitteli sille uutta konseptia, mutta kauppaa pyörittäneen muotoilunedistäjätaho Design Forum Finlandin hallitus päätti lopulta lisäinvestointien sijaan sulkea kaupan.

Sipilä näki siinä vielä potentiaalia, samoin kuin Kokoro & Moi -suunnittelutoimiston perustanut Teemu Suviala. Sipilä ja Suviala ideoivat tapoja pelastaa Design Forum Shop.

”Lopulta se kääntyi meidän omaksi projektiksemme”, Sipilä kertoo.

Lisäksi Tre-kaupan porukkaan liittyi muotoilija Lasse Laine. Designin myymistä kolmikko aikoo kehittää monella tapaa. Niitä ovat muun muassa tapahtumien järjestäminen ja lounaskahvilan pito. Suunnitelmissa on toimiva verkkokauppa, samoin kansainvälistyminen.

Osakkaat ovat panneet hankkeeseen omia rahojaan. Hankkeen takana seisoo myös ulkopuolisia sijoittajia.

Tarve ja toive helsinkiläiselle designkaupalle on ollut niin kova, että Trestäkin on kirjoitettu jo ennen kuin sillä oli edes osoitetta tai avajaispäivää.

Voiko Tren hartioille sitten sovitella jonkinlaisen suomalaisen designin lippulaivamyymälän ja pelastajan viittaa?

Lyhyt vastaus on, ettei ainakaan suoraan.

Tre-kauppaa tehdään puhtaasti kaupallisista lähtökohdista eikä muotoilunedistämistarkoituksessa, mikä on sen merkittävimpiä eroja Design Forum Shopiin nähden. Jos tuote ei myy, ei sitä pidetä Tren valikoimissa. Se asettaa paineita muotoilijoille suunnitella tuotteita, joille on oikeasti markkinat.

Kaiken a ja o on yrittää ymmärtää, mitä asiakas haluaa ostaa, mutta myös välittää se tieto suunnittelijoille, sanoo Sipilä.

”Suomalainen design on lisäarvo eikä varsinainen syy ostaa”, Sipilä sanoo – ”kaikella rakkaudella”, hän sanoo, itsekin muotoilijana työskennelleenä.

”Laadun ja hinnan pitää olla sellaiset, että tuote halutaan ostaa.”

Muotoilutaustansa takia Sipilä katsoo myös kauppahanketta kuin muotoiluprojektia: Lopputuloksen täytyy olla toimiva.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat