Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliinin katujen taide ihastuttaa, mutta harva tuntee sen tekijöitä – HS tapasi heistä neljä

Jättimäisten teosten katugallerioilla on valtavasti yleisöä, mutta niiden tekijöistä ei aina tiedetä edes nimiä.

Kulttuuri
 
Emilia Kangasluoma / HS
Various (oik.) ja Gould (vas.) eli taiteilijaduo Various&Gould tekevät taidetta yhdessä Berliinissä. Heidän suuri muraalinsa Face-Time sijaitsee entisen tarkastuspisteen kohdalla Kreuzbergin ja Mitten kaupunginosien rajalla.”Joku luuli, että maalauksessa on Obama. Se oli hauskaa”, Gould sanoo. ”Monet myös miettivät, onko kuvassa mies vai nainen”, Various kertoo. Pari haluaa pysyä nimettömänä.
Various (oik.) ja Gould (vas.) eli taiteilijaduo Various&Gould tekevät taidetta yhdessä Berliinissä. Heidän suuri muraalinsa Face-Time sijaitsee entisen tarkastuspisteen kohdalla Kreuzbergin ja Mitten kaupunginosien rajalla.”Joku luuli, että maalauksessa on Obama. Se oli hauskaa”, Gould sanoo. ”Monet myös miettivät, onko kuvassa mies vai nainen”, Various kertoo. Pari haluaa pysyä nimettömänä. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Berliini

Berliiniläinen taiteilija Various vetää kumihanskat käteen, hengityssuojaimen kasvoilleen ja kiipeää roskiksen päälle spreijaamaan. Taiteilijaduon toinen osapuoli Gould antaa ohjeita puolisolleen.

Olemme ihan Kreuzbergin ja Mitten kaupunginosien rajalla. Vuoden vanhan kerrostalon seinässä komeilevasta 23 metriä korkeasta värikkäästä muraalista katsovat tilkkutäkkimäiset kasvot. Tontin ympärillä on melko tyhjää. Muurin aikaan paikalla sijaitsi tarkastuspiste. Nyt alueelle kohoaa lisää kerrostaloja.

Helsingissä ei näe kovin usein vanhempien maalaavan graffitia keskellä kirkasta päivää, vauvan nukkuessa vaunuissa vieressä. Euroopan katutaidepääkaupungiksi tituleeratussa Berliinissä näky on luonnollisempi.

Poliisi tulee tosin nytkin paikalle, mutta vain parkkeeratakseen autonsa. He eivät korvaansa lotkauta, sitä paitsi tämä muraali on täysin laillinen. Face-Time-muraali valmistui noin vuosi sitten. Sen alareunaan on ilmestynyt jo uusi graffiti.

”Ei meitä haittaa, jos joku maalaa teoksemme päälle. Se kuuluu urbaaniin taiteeseen. Emme me tekijät omista näitä. Joku kuitenkin peitti signeerauksemme, joten ajattelimme tehdä sen nyt uudestaan”, Gould sanoo.

Emilia Kangasluoma / HS
Various&Gould maalaa nimikirjoitustaan tekemäänsä muraaliin.
Various&Gould maalaa nimikirjoitustaan tekemäänsä muraaliin.

Duon molemmat osapuolet ovat kotoisin Berliinistä. Kaksikko tapasi Weissenseen taidekoulussa. Ensin heistä tuli pari, taidetta he ovat tehneet yhdessä vuodesta 2007.

”Kaduilla taiteilija pääsee paremmin kiinni yhteiskuntaan. Galleriaan tulee vain taiteesta jo kiinnostuneita ihmisiä”, Gould sanoo.

Various & Gould tekee taidetta kaduilla ja gallerioissa. Parhaillaan he myös vetävät työpajoja vastaanottokeskuksessa.

”Haluamme, että kaupungin kuvissa näkyisi enemmän erilaisia kasvoja, ja kulttuurien monimuotoisuutta. Kuva on sekoitus useista kasvonpiirteistä, joista rakentuu uusi persoona”, Various kertoo. Omia kasvojaan he eivät kuvissa paljasta. He haluavat huomion menevän teoksiin.

Face Time’ Mural, Berlin – Various & Gould from 20 ZOLL on Vimeo.

Nimikirjoituksen spreijaaminen keskeytyy, kun varakkaan oloinen herra tulee kysymään, ovat Various ja Gould ”ammattimaisia graffititaiteilijoita”. Käy ilmi, että mies asuu Potsdamissa lähellä Sanssoucin linnaa ja kärsii siitä, että nuoriso töhrii hänen tiluksiaan rajaavaa historiallista aitaa. Mies näyttää kuvia kännykästään. Hän kertoo miettineensä kunnon seinämaalauksen tilaamista sen toivossa, että se pitäisi sotkijat loitolla. Käyntikortit vaihtavat omistajia.

Yhteensattuma osoittaa, miten mainstreamia graffiteista ja muusta urbaanista taiteesta on Berliinissä tullut. Ne eivät ole enää mitään nuorten anarkistien hommaa.

”Emme ole siivouspartio, mutta jos tämä mies haluaa seinälleen maalauksen, miksi emme voisi sellaista tehdä. Mutta katutaiteen juuret ovat tekstissä ja graffitissa. Monet sanovat nykyään, että tykkäävät vain isoista maalauksista. Se on vähän kuin jos sanoisi, että vihaa jazzia mutta pitää popmusiikista”, Gould selittää.

Artikkeliin liittyvät

”Jossakin vaiheessa jopa ärsytti, kun tuntui, että vain isolla koolla on merkitystä”, Various sanoo.

Various & Gouldin mukaan katutaiteen tekniikoiden kirjo oli muutamia vuosia sitten laajempi, oli tarroja, sabluunoita, pieniä muraaleja. Nyt tuntuu, että isot muraalit ovat se juttu”, Gould sanoo.

Kaupalliset mainosmuraalit ovat yleistyneet.

”Graffitien tekijöillä on hyvä tuntuma sopiviin paikkoihin. Mainosmiehet haluavat hyötyä siitä. He ostavat seinät ja peittävät graffitit omilla kuvillaan. Se on surullista”, hän jatkaa.

Periaatteessa graffitien maalaaminen on Berliinissä laitonta. Maalauksia ja muita kuvia ilmestyy seiniin erilaisia laittomia ja laillisia teitä. Taiteilija saattaa ottaa yhteyttä rakennusten omistajiin tai maanomistaja tai yritys tilaa teoksen. Katutaidetta myös tuottavat monet organisaatiot. Osa vain putkahtaa jostain, ja katoaa sitten.

”Ihmiset alkavat tajuta maalausten positiiviset vaikutukset”, Various sanoo. Hype kasvaa. Seinien löytäminen ei kuitenkaan ole enää kovin helppoa, taiteilijat kertovat.

Maalauksen tekemisessä auttoivat kaverit ja sukulaiset, jopa arkkitehti. ”Tämä oli vähän hullu projekti”, Various nauraa. Ensin Various & Gould teki tietokoneluonnokset. Sitten kuva projisoitiin yöaikaan seinään pakettiautosta. Talkoojoukko piirsi luonnoksen ääriviivat seinään projisoinnin pohjalta. Sitten ne maalattiin. Seuraavana yönä oli rasterivaikutelman muodostavien pilkkujen vuoro. Urakkaan meni pari viikkoa.

Ensin tehtiin värillisten alueiden rajat, toisena yönä rasterialueiden rajat. Pilkkuja on tuhansia. ”Me vain rakastamme noita pilkkuja.”

Toisella puolella Berliiniä, Schönebergin Bülowstrassella on useita isoja muraaleja ja pienempiä seinämaalauksia. Yksi tuoreimmista on Marina Zumin, 32, kesäkuun alussa valmistunut kosmos, kulmatalon molemmat julkisivut peittävät planeettojen, tähtikuvioiden ja galaksien kuva.

Emilia Kangasluoma / HS
Argentiinalainen Marina Zumi tekee katutaidetta ympäri maailmaa. Berliinissä hän sai juuri valmiiksi valtavan kosmosaiheisen muraalin.
Argentiinalainen Marina Zumi tekee katutaidetta ympäri maailmaa. Berliinissä hän sai juuri valmiiksi valtavan kosmosaiheisen muraalin.

”Olen aikamoinen tiedenörtti”, Zumi nauraa. ”Minua inspiroi tähtitiede, kosmologia ja fysiikka. ” Carl Sagan ja Stephen Hawking ovat idoleitani”, hän sanoo.

Designia opiskellut argentiinalainen Zumi tekee nyt muraaleja ympäri maailmaa. Berliiniin hän lensi Chicagosta, sitä ennen hän on maalannut muun muassa New Yorkissa ja Almatyssa. ”Takapihani alkaa etuoveltani. Tärkeimmät asiat ovat repussani”, Zumi sanoo.

Emilia Kangasluoma / HS
Marina Zumin maalaama tuore muraali peittää kulmatalon kaksi julkisivua Schönebergin Bülowstrassella. Sen ympäristössä on lukuisia muraaleja ja pienempiä seinämaalauksia.
Marina Zumin maalaama tuore muraali peittää kulmatalon kaksi julkisivua Schönebergin Bülowstrassella. Sen ympäristössä on lukuisia muraaleja ja pienempiä seinämaalauksia.

Buenos Airesista kotoisin oleva taiteilija on asunut viimeiset seitsemän vuotta São Paulossa. Sinne hänet ajoi talouskriisi. ”Lähdin elämän, rakkauden ja taiteen perässä”, hän kertoo.

”Katu on kankaani, eivätkä kankaani ole minun”, Zumi sanoo. ”Me katutaiteilijat olemme vähän kuin undercover-rokkarit. Matkustamme ja juhlimme, mutta kun istun tässä, kukaan ei tiedä, että juuri minä olen maalannut 16 päivää sitä valtavaa seinää, jonka niin monet tulevat näkemään.”

On vaarallista sanoa, mistä löytyvät Berliinin komeimmat muraalit, sillä kohta ne voivat olla jo historiaa. Mutta varmuudella yksi suurimmista yleisöistä on taiteilija Christian Awen, 38, tuoreella teoksella.

Se on ripustettu Ala-Saksin osavaltion modernin hallintorakennuksen julkisivuun Berliinin hallinnollisessa ytimessä. Yli 27 metriä leveä teos näkyy kauas Juutalaismonumentin toiselle laidalle ja Brandenburgin portille. Päivittäin sen näkevät tuhannet turistit.

Awe on nimekäs taiteilija, joka on opiskellut taidetta Gerhard Richterin ja Georg Baselitzin johdolla. Hänen teoksiaan on ollut esillä eri puolilla maailmaa, myös Air Berlinin koneissa. Berliiniin hän on tehnyt kaksi muutakin isoa muraalia.

”En ole urbaani taiteilija tai graffititaiteilija, vaan maalari, jolla on sanottavaa.” Sinipohjaisen maalauksen nimi on Begegnung eli Kohtaaminen.

”Halusin maalata kuvan joka välittää voimaa näinä vaikeina aikoina. Sininen on toivon, unelmien ja veden väri, vesi taas on elämän elementti, ja EU:n väri”, Awe sanoo.

”Graffitin pitää olla muutakin kuin sitä, että joku maalaa nimensä seinään”, hän sanoo.

Emilia Kangasluoma / HS
Christian Awe aloitti graffiteilla 11-vuotiaana. Nyt hän on tehnyt suuren muraalin Ala-Saksin virastotalon seinään Berliinin ytimessä.
Christian Awe aloitti graffiteilla 11-vuotiaana. Nyt hän on tehnyt suuren muraalin Ala-Saksin virastotalon seinään Berliinin ytimessä.

Teos ei ole perinteinen muraali. Se on ensin maalattu akryyleillä ja spraymaalilla, ja tulostettu sitten valtavalle pvc-kankaalle, joka on ripustettu julkisivuun.

Graffiteja Awe alkoi maalata 11-vuotiaana, kotikaupunginosassaan Itä-Berliinin Lichtenbergissä.

”Länsi-Berliinissä oli vilkasta urbaania kulttuuria, idässä sitä ei ollut. Idästä ei edes saanut spray-maaleja. Kesällä 1990 länsiberliiniläisiä tuli itään maalaamaan, ja me olimme siitä tosi vaikuttuneita”, Awe kertoo.

Nyt graffiteista ja muraaleista on tullut koko Berliinin taidetta.

Emilia Kangasluoma / HS
Isoja muraaleja on ympäri Berliiniä. Tämä värikäs maalaus sijaitsee Moritzplatzin lähellä Kreuzbergissa.
Isoja muraaleja on ympäri Berliiniä. Tämä värikäs maalaus sijaitsee Moritzplatzin lähellä Kreuzbergissa.
Emilia Kangasluoma / HS
Taide piristää Berliinin arkista katukuvaa.
Taide piristää Berliinin arkista katukuvaa.
Emilia Kangasluoma / HS
Katutaiteilijat maalaavat myös ihmishahmoja.
Katutaiteilijat maalaavat myös ihmishahmoja.
Emilia Kangasluoma / HS
Bülowstrassella on valtavasti erilaisia seinämaalauksia.
Bülowstrassella on valtavasti erilaisia seinämaalauksia.
Emilia Kangasluoma / HS
Berliinin seinät hehkuvat monissa väreissä.
Berliinin seinät hehkuvat monissa väreissä.
Emilia Kangasluoma / HS
Kissa on päässyt katutaiteen aiheeksi.
Kissa on päässyt katutaiteen aiheeksi.
Emilia Kangasluoma / HS
Tämä morsian on maalattu seinään Schönebergin Bülowstrassella.
Tämä morsian on maalattu seinään Schönebergin Bülowstrassella.
Emilia Kangasluoma / HS
Tuntemattomien taiteilijoiden muraalit viittaavat klassiseen veistotaiteeseen.
Tuntemattomien taiteilijoiden muraalit viittaavat klassiseen veistotaiteeseen.
Emilia Kangasluoma / HS
Katutaidetta Berliinissä.
Katutaidetta Berliinissä.
Emilia Kangasluoma / HS
Suurikokoiset maalaukset herättävät huomiota.
Suurikokoiset maalaukset herättävät huomiota.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat