Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Graffiteista tuli valtakulttuuria

Berliinin katutaide on kaupallistunut viime vuosina, ja kukoistuksen kausi saattaa olla takana

Kulttuuri
 

Berliiniä kuvataan matkaoppaissa katutaiteen mekaksi, mitä se ulkoisesti onkin. Graffiteista on tullut kaupungin symboli Alexanderplatzin tv-tornin ja Brandenburgin portin rinnalle. Kaupungin ja urbaanin taiteen suhde ei kuitenkaan ole vain ruusuinen.

Muurin ja koko sosialistisen järjestelmän murruttua kaupungissa oli 1990-luvun alussa valtavasti tyhjää tilaa ja mahdollisuuksia erilaiseen luovaan irrotteluun. Vuokrat olivat halpoja, kontrolli kadonnut. Syntyi muun muassa maailmankuulu teknoskene. Graffitit tulivat entiseen Itä-Berliiniin lännestä. Esimerkiksi spray-maaleja ei idästä saanut.

Etenkin 2000-luvun loppupuolelta lähtien monipuolinen urbaani taide on kukoistanut kaupungissa.

Lutz Henke, 35, on berliiniläinen kuraattori ja kulttuuritutkija, joka on pitkään ollut tekemisissä urbaanin taiteen kanssa. Henke oli mukana, kun tunnettu italialainen yhteiskunnallinen muralisti Blu maalasi piiloon kaksi ikonisina pidettyä muraaliaan Kreuzbergissa joulukuussa 2014.

Itää ja länttä kuvaavista hahmoista oli tullut turistikohde, niistä oli tehty postikortteja, kirjan- ja levynkansia. Hahmot oli vasten taiteilijan tahtoa valjastettu imagokampanjaan keskiluokkaistuvassa kaupunginosassa.

”Olosuhteet taiteen tekemiseen huononevat koko ajan, mutta kaupunki hyödyntää taidetta omassa markkinoinnissaan”, Henke sanoo. Taiteilijat se pakottaa ajattelemaan yhä enemmän taiteen kaupallistamista. Henken mielestä kaupungin omat taiteilijat uhkaavat jäävät paitsioon, kun kaupungin kansainvälisestä taide-elämästä intoillaan.

Berliiniin on pitkään virrannut joukoittain ulkomaisia taiteilijoita halpojen vuokrien perässä, myös Suomesta. Kukoistuksen vuodet saattavat kuitenkin olla jo takana. Vuokrat ovat nousseet, asunnoista on pulaa. Tyhjät, erilaisiin luoviin tarkoituksiin käytetyt tilat päätyvät kaupalliseen käyttöön tai remontoidaan kovan rahan asunnoiksi. Katutaide on viime vuosina kaupallistunut.

”Graffitien estetiikka on joka puolella. Kaikki käyttävät sitä omiin tarkoituksiinsa. Graffitimaalarien ei enää tarvitse taistella konservatiivista taidemaailmaa tai viranomaisia vastaan. Se, mikä joskus oli kriittistä, enää teeskentelee olevansa sitä”, Henke sanoo. Hänen mielestään suuri osa katujen taiteesta ei siksi enää ole taiteellisesti kiinnostavaa.

”Monet nykyisistä maalauksista ovat värikkäitä, miellyttäviä ja vain yrittävät olla jotenkin radikaaleja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat