Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Hyökki: ”Rautavaara oli viimeinen yleisnero, joka sävelsi mielellään kaikille”

Kuoronjohdon emeritusprofessorin mukaan Rautavaaraa ei tarvinnut koskaan maanitella kirjoittamaan kuoroille, toisin kuin nykyisiä sävellyksen ”nimimiehiä”

Kulttuuri
 
Jarmo Matilainen / HS
Kuoronjohtaja Matti Hyökki teki usein yhteistyötä kuoromusiikista innostuneen Einojuhani Rautavaaran kanssa.
Kuoronjohtaja Matti Hyökki teki usein yhteistyötä kuoromusiikista innostuneen Einojuhani Rautavaaran kanssa. Kuva: Jarmo Matilainen / HS

Kuoronjohdon emeritusprofessori ja muun muassa Ylioppilaskunnan Laulajien pitkäaikainen johtaja Matti Hyökki muistaa Einojuhani Rautavaaran erinomaisena säveltäjänä, joka oli aina valmiina kirjoittamaan musiikkia tilauksesta.

Hän myös sävelsi mielellään mille tahansa kokoonpanolle orkestereista kuoroihin.

”Hän oli viimeisiä yleisneroja, joka teki uskottavaa musiikkia kaikille aloille”, Hyökki sanoo.

”Kuoromaailma ei enää saa samanlaisia tuotteita ja tuotosmääriä keneltäkään. Voimme iloita näinä aikoina Rautavaaran erittäin tuotteliaasta kuorotuotannosta.”

Einojuhani Rautavaaran kaltaisia säveltäjiä ei Suomessa tämän jälkeen enää ole, Hyökki suree. Hänen oman kokemuksensa mukaan nykysäveltäjiä joutuu aina maanittelemaan töihin. Varsinkin ”nimimiehiä” on vaikea saada kirjoittamaan kuoroille.

”He pelkäävät, että teos jää vain Suomeen. Pitäisi olla kansainvälinen, kosmopoliitti säveltäjä”, Hyökki harmittelee.

Tilanne on emeritusprofessorin mukaan erikoinen, sillä kuorot ovat Suomessa nyt parempia kuin koskaan. Ne pystyisivät laulamaan mitä tahansa.

Matti Hyökin mukaan Rautavaaran viehtymys kuoromusiikkiin sai alkunsa 1970-luvulla, kun Ylioppilaskunnan Laulajien ex-johtaja Heikki Peltola tilasi tältä laajan, 11-osaisen Elämän kirja -mieskuoroteoksen.

”Rautavaara kertoi, ettei kukaan muu tilannut häneltä silloin mitään. Kun Peltola ja YL tilasivat, hän pääsi sisälle kuoromusiikkiin.”

Matti Hyökki tilasi Rautavaaralta vuosikymmenten aikana useita kuoroteoksia, ja hän on levyttänyt YL:n kanssa Rautavaaran kaikki mieskuoroteokset.

Rautavaaran tuotannossa Hyökki kuulee voimakkaita suomalaisuuden kaikuja. Hän uskoo, että juuri tämän vuoksi Rautavaara oli niin pidetty säveltäjä.

”Rautavaaran sydänäänet sykkivät tässä maaperässä voimakkaasti. Cantus Arcticus -henki tulee esiin kaikista hänen sävellyksistään, ja siksi häntä rakastetaan ja esitetään. Samoin kuin Sibelius, Rautavaara kuuluu kaikkialla maailmassa. Se on hänen suurin perintönsä”, Hyökki sanoo.

Säveltäjänä Rautavaaralla oli Hyökin muistojen mukaan aina hyvin selvä kuva siitä, miltä sävellyksen piti kuulostaa. Silti hän antoi hyvinkin vapaat kädet esittäjälle esimerkiksi tempojen suhteen. Rautavaara korosti olevansa vain välittäjä, ei säveltäjä.

”En minä mitään sävellä, hän painotti aina erittäin kiivaasti. Olen mediantti, minä välitän. Minä saan kaiken, ja sitten minä vain kirjoitan sen ylös”, Hyökki muistelee Rautavaaran sanoneen.

Einojuhani Rautavaara ja Matti Hyökki tapasivat yleensä monta kertaa vuodessa. Rautavaara oli kutsuvieraana esimerkiksi kaikissa YL:n vuosijuhlissa, tosin viime vuosina hän ei jaksanut tilaisuuksiin enää tulla.

Hyökki mustaa Rautavaaran erinomaisena seuramiehenä.

”Hän oli suvereeni keskustelija, joka intoutui erittäin nopeasti syviin keskusteluihin. Hän ei ollut mikään seurapiirihai, vaan kiinnostavaa pöytäseuraa.”

Merkille pantavaa Rautavaarassa oli myös se, että hän halusi itse esitellä omat teoksensa konserteissa.

Korjaus 28.7. klo 14.39: Korjattu Heikki Peltolan nimi (jutussa luki aiemmin Heikki Pohjola) sekä Elämän kirja -teoksen nimi (luki aiemmin Elämän lahja).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat